Traumele din copilărie modifică percepția senzorială

©

Autor:

Traumele din copilărie modifică percepția senzorială
Abuzurile de natură fizică sau psihică produse în perioada copilăriei influențează dezvoltarea unei persoane la vârsta adultă. Persoanele care au fost umilite, bătute sau abuzate sexual în copilărie sunt mai susceptibile să se confrunte la vârsta adultă cu boli mintale, precum depresie sau anxietate.
Pentru a putea înțelege care sunt motivele vulnerabilității crescute pentru bolile mintale ale persoanelor cu experiențe traumatizante în copilărie, oamenii de știință de la Departamentul de Psihologie Medicală de la Spitalul Universitar Bonn, împreună cu cercetători de la Universitatea Ruhr Bochum și Chengdu (China) , au realizat un studiu amplu în care a fost analizată posibilitatea de modificare a percepției asupra stimulilor sociali, în urma experiențelor de viață.

Cercetătorii au intervievat un număr de 120 de persoane care nu sufereau de boli neurologice și care nu luau medicamente împotriva unei condiții medicale psihice. În cadrul studiului a fost testată percepția senzorială a subiecților, prin mângâierea pielii goale a acestora. Dirk Scheele, unul dintre autorii studiului, a explicat modalitatea în care atingerea poate influența dezvoltarea creierului, aceasta servind ca un regulator de stres, oferind totodată un sentiment despre propriul corp. Contactul interpersonal este mediat prin intermediul a două fibre nervoase din corp. În timp ce anumite fibre răspund la atingeri mai rapide și transmit informații senzoriale, fibrele din categoria secundară transmit bunăstarea emoțională și sunt îndeosebi activate de atingerile lente. Tocmai din acest motiv, cercetătorii au studiat în mod separat răspunsurile oferite la atingerile rapide, cât și la atingeri lente.

Activitatea nervoasă a subiecților a fost urmărită cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică. Au fost evidențiate activități semnificativ crescute la nivelul cortexului somatosenzorial și al cortexului insular posterior la persoanele cu experiențe traumatizante în copilărie. Regiunea cortexului somatosenzorial este implicată în pregătirea și inițierea mișcării corpului, în timp ce regiunea cortexului insular este responsabilă pentru toate percepțiile corpului. Concret, activitatea crescută din cele două regiuni ale creierului trădează modificările de percepție și de procesare senzorială pe care persoanele cu experiențe traumatice din copilărie le experimentează.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-08-2019 | creare: 23-08-2019 | Vizite: 899
Bibliografie
Traumas change perception in the long-term, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190819110002.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Traumele din copilărie cresc riscul pentru diverse probleme de sănătate fizică și psihică la vârsta adultă
  • Traumele din copilărie cresc de 3 ori riscul de boală mintală la vârsta adultă
  • Traumele suferite în copilărie pot afecta recunoașterea emoțiilor la maturitate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum