Anticoagulantele - ce trebuie să știi ca pacient
Autor: Dr. Purtan Teodora
Anticoagulantele sunt medicamente a căror acÈ›iune este orientată în mod direct sau indirect împotriva factorilor plasmatici ai coagulării, împiedicând coagularea sângelui. Aceste medicamente reprezintă o subcategorie a medicamentelor antitrombotice, cu eficiență dovedită clinic în cadrul afecÈ›iunilor trombo-embolice È™i reprezintă tratamentul de elecÈ›ie în cazul trombozelor venoase.
Având în vedere prescrierea frecventă a anticoagulantelor È™i numeroaselor riscuri la care sunt expuÈ™i pacienÈ›ii, în cadrul acestui articol vom prezenta modul de acÈ›iune, modul de administrare, principalele recomandări, contraindicaÈ›iile È™i posibilele efecte dverse ale medicamentelor Anticoagulante. [1], [2]
Anticoagulantele pot fi împărÈ›ite în două categorii:
- Heparina
- Anticoagulantele cumarinice (antagoniștii vitaminei K).
Heparina
Heparina este o substanță alcătuită dintr-un ansamblu de mucopolizaharide acide sulfurate, cu o greutate moleculară cuprinsă între 5. 000 È™i 20. 000, sintetizată la nivelul organismului uman È™i acumulată la nivelul mastocitelor (celulă a È›esutului mezenchimatos, care asigură susÈ›inerea anumitor organe, precum ganglionii limfatici, splina etc. È™i intervin în cadrul procesului de fagocitoză, proces care presupune înglobarea È™i digerarea corpilor străini ajunÈ™i în organism).
Preparatele medicamentoase pe bază de Heparină, comercializate în farmacii, conÈ›in molecule cu diferite greutăți moleculare È™i snt obÈ›inute din plămâni de bovine sau mucoasa intestinală a porcinelor.
Heparina prezintă un efect anticoagulant imediat atât in vivo cât È™i in vitro, acÈ›ionând la un timp relativ scurt de la administrare, prin întreruperea procesului de coagulare a sângelui. Aceasta se realizează prin împiedicarea formării fibrinei (proteină alb-cenuÈ™ie, aflată în componenÈ›a sângelui, rezultată din fibrinogen în timpul pocesului de coagulare) È™i prin creÈ™terea activității anticoagulante a antitrombinei III (substanță care inactivează trombina). La rândul ei, antitrombina III inactivează în mod direct trombina prin blocarea conversiei protrombinei în trombină È™i blochează acÈ›iunea factorilor coagulării aflaÈ›i în forme activate.
Heparinele cu greutate moleculară mare prezintă o acÈ›iune de inhibare a procesului de coagulare a sângelui mult mai pronunÈ›ată față de heparinele cu greutate moleculară mică, datorită afinității pe care acestea o au pentru antitrombina III.
Administrată sub formă injectabilă, heparina asigură clarificarea plasmei lipemice postprandiale prin eliberarea de lipoproteinlipază tisulară, substanță enzimatică care aparÈ›ine categoriei lipazelor, cu rol în hidrolizarea trigliceridelor È™i a lipoproteinelor cu densitate mică, la nivelul endoteliului capilar.
Farmacocinetică.
Datorită dimensiunilor moleculare mari È™i a încărcării negative intense, heparina este administrată doar pe cale parenterală. Preparatele administrate sub formă injectabilă pe cale intravenoasă sunt heparinatul de calciu, heparinatul de sodiu, iodo-heparinatul de sodiu. Preparatele care se administrează sub formă injectabilă subcutanat sunt reprezentate de heparinatul de magneziu È™i heparinatul de calciu. Datorită riscului de apariÈ›ie a hematoamelor, este contraindicată administrarea sa intramuscular.
Timpul de înjumătățire al heparinelor este cuprins între una È™i două ore, în funcÈ›ie de doza de administrare. În cazul anumitor afecÈ›iuni, precum ciroza hepatică sau alte boli hepatice, timpul de înjumătățire al heparinei poate fi prelungit.
Heparina este metabolizată în mare parte (aporximativ 50%) la nivel hepatic. Heparina netransformată È™i produÈ™ii inactivi sunt eliminaÈ›i pe cale urinară.
Indicații terapeutice
- Prevenirea apariției trombozelor venoase (prin scăderea producției de fibrină, trombii venoși fiind alcătuiți cu predominanță din fibrină)
- Embolia pulmonară
- Embolia arterială periferică
- ApariÈ›ia trombozei în contextul fibrilaÈ›iei atriale
- Embolia pulmonară și tromboza venoasă profundă postoperatorie
- Trombozele coronare.
Bolnavii aflaÈ›i sub tratament cu heparină trebuie monitorizaÈ›i în permanență prin efectuarea unor teste de eficacitate (timp de tromboplastină parÈ›ială, timp de coagulare) È™i a unor teste de securitate (timp de trombină), care trebuie menÈ›inute va valori de două sau de trei ori mai mari comparativ cu cele fiziologice.
Efectuarea acestor teste este obligatorie în cazul tratamentului curativ cu medicamente anticoagulante sau în caz de administrare a unor doze mari, înainte de injectarea intravenoasă a substanÈ›ei medicamentoase sau la È™ase ore de la injectarea sa subcutanată.
În majoritatea cazurilor, heparinele cu greutate moleculară mare sunt administrate intravenos, iar heparinele cu greutate moleculară mică (precum Nadroparina-Fraxiparine, Enoxaparina-Clexane) sunt administrate subcutanat, la nivelul plicii abdominale.
Efecte adverse.
Supradozajul de anticoagulante poate duce la apariția unor reacții alergice, la apariția trombocitopeniei, la instalarea osteoporozei și la apariția alopeciei tranzitorii.
Contraindicații.
Este contraindicată administrarea medicamentelor anticoagulante la persoanele alergice la heparină sau la antagoniÈ™ti ai vitaminei K, la bolnavii cu tuberculoză activă, la cei cu endocardită bacteriană, la cei cu ulcer gastro-duodenal sau în asocierea unor antiagregante plachetare, precum Aspirina. [1], [2], [3], [4], [5]
Anticoagulantele cumarinice
Anticoagulantele cumarinice, cunoscute È™i sub denumirea de „antivitamine K” sau „antagoniÈ™ti ai vitaminei K”, sunt substanÈ›e chimice organice care blochează procesul de coagulare a sângelui prin întreruperea acÈ›iunii vitaminelor K la nivelul ficatului È™i sunt administraÈ›i pe cale orală.
Anticoagulantele cumarinice utilizate în practica medicală sunt reprezentate de Warfarină, Acenocumarol (Trombostop) È™i Tromexan (Pelentan).
Anticoagulantele cumarinice prezintă acÈ›iune anticoagulantă in vivo, a cărui efect se instalează lent, fiind dependent de timpul de înjumătățire al factorilor II, VII, IX È™i X ai coagulării. Cu toate acestea însă, efectul anticoagulantelor cumarinice se menÈ›ine timp îndelungat, chiar È™i la câteva zile de la întreruperea medicaÈ›iei (timp care reprezintă durata necesară de refacere a nivelului de factori ai coagulării în organism).
Anticoagulantele cumarinice blochează ultima faza a procesului de sinteză a factorilor coagulării II, VII, IX È™i X la nivel hepatic, acÈ›ionând în antagonism cu vitaminele K, care favorizează desfășurarea acestui proces. În urma administrării de anticoagulante cumarinice, apare un deficit de vitamină K în organism, cu apariÈ›ia la nivelul plasmei a unor factori ai coagulării anormali, care prelungesc timpul de coagulare.
Farmacocinetica.
Anticoagulantele cumarinice se administrează pe cale orală, sunt obsorbite în totalitate la nivelul mucoasei tubului digestiv, prezintă capacitatea de străbatere a barierelor lipidice din organism È™i a placentei È™i se fixează în cantitate mare (aproximativ 95%) la nivelul albuminelor plasmatice. Metabolizarea anticoagulantelor cumarinice se realizează la nivelul ficatului È™i sunt eliminate prin scaun sau pe cale urinară.
IndicaÈ›ii terapeutice. Administrarea anticoagulantelor cumarinice este recomandată în următoarele circumstanÈ›e:
- În cadrul profilaxiei secundare a trombozelor È™i a emboliei pulmonare
Asemenea anticoagulantelor pe bază de heparină, tratamentul cu anticoagulante cumarinice se realizează sub controlul testelor de eficacitate (timp de cefalină-caolin, timp de recalcifiere) È™i al testelor de securitate (timp de protrombină Quick), care trebuiesc menÈ›inute la valori de două ori mai mari comparativ cu cele fiziologice. Determinarea acestor teste este recomandată la începutul tratamentului cu anticoagulante cumarinice, periodic la intervale de două sau trei zile de la iniÈ›ierea tratamentului iar mai apoi la două sau trei săptămâni de la administrare.
Efecte adverse
- Hemoragii (în caz de supradozaj cu apariÈ›ia hemoragiilor, este necesară administrarea substanÈ›ei antidot, reprezentată de Fitomenadionă sau a transfuziilor cu plasmă proaspătă)
- Purpură
- Anorexie
- alopecie reversibilă
- Urticarie.
Contraindicații
- Insuficiență hepatică severă
- Insuficiență renală gravă
- Hipertensiune arterială malignă
- Ulcer gastro-duodenal aflat în evoluÈ›ie.
Este contraindicată administrarea intramusculară a anticoagulantelor cumarinice, datorită riscului crescut de formare locală a hematoamelor. De asemenea, nu este recomandată administrarea anticoagulantelor cumarinice în cazul bolilor trombotice, deoarece aceste substanÈ›e medicamentoase nu prezintă efect asupra trombocitelor.
Anumite afecÈ›iuni, precum deficitul de vitamină K înregistrat frecvent în cadrul bolilor intestinului subÈ›ire, insuficienÈ›a cardiacă congestivă È™i hipertiroidismul, au capacitatea de a intensifica efectul medicamentelor anticoagulante cumarinice pe când, diabetul zaharat sau hiperlipidemia scad efectul acestor substanÈ›e medicamentoase în organism.
Interacțiuni medicamentoase.
Medicamentele anticoagulante cumarinice pot interacÈ›iona cu alte medicamente, precum Aspirină, Fenilbutazonă, Clofibrat, Rifampicină, barbiturice, Glutetimidă, Trimetoprim-Sulfametoxazol (Biseptol), Colestiramină, Metronidazol, antidiabetice, antiaritmice, antidepresive È™i hipocolesterolemiante. Aspirina, Fenilbutazona, Biseptolul, Metronidazolul È™i Clofibratul cresc acÈ›iunea È™i efectul medicamentelor anticoagulante cumarinice în organism pe când, Colestiramina, barbituricele, Rifampicina È™i Glutetimida scad acÈ›iunea È™i efectele anticoagulantelo cumarinice în organism.
De asemenea, există anumite alimente bogate în vitamină K, care interacÈ›ionează cu administrarea de anticoagulante cumarinice. Aceste alimente sunt reprezentate de legumele verzi, precum broccoli, varza, andive, varza creață, varza de Bruxelles, conopida, napul È™i spanacul.
În contextul tratamentului cu anticoagulante este permisă consumarea alimentelor sărace în vitamină K (precum fasole verde, roÈ™ii, cartopfi, mazăre, dovlecei, È›elină, mocovi, vinete etc. ) È™i administrarea suplimentelor alimentare pe bază de vitamine C, E, B. [1], [2], [3], [4], [5]
Recomandări privind tratamentul cu medicamente anticoagulante
- respectarea dozelor terapeutice conform prescripției medicale
- determinarea testelor de eficacitate și de securitate la recomandarea medicului
- monitorizarea regulată a INR-ului
- adoptarea unei alimentaÈ›ii echilibrate, sărace în vitamină K
- renunÈ›area pe cât posibil la consumul de alcool (deoarece poate determina apariÈ›ia unor modificări ale INR-ului sau a celorlalte teste de coagulare)
- comunicarea medicului curant a oricărei reacții adverse care apare pe parcursul tratamentului cu anticoagulante
- respectarea unui program regulat de administrarea a medicamentelor anticoagulante, de preferat în fiecare zi la aceeaÈ™i oră.
Contraindicații privind tratamentul cu medicamente anticoagulante
- schimbarea sau dublarea dozei de medicament
- omiterea administrării dozei de medicament
- întreruperea sau începerea administrării medicamentelor anticoagulante, fără recomandarea medicului
- adoptarea unor diete alimentare drastice, estrictive
- consumul excesiv de alcool
- participarea la ctivități sportive sau efectuarea unor activități fizice asociate riscului crescut de apariție a unor traumatisme
- administrarea de anticoagulante pe perioada sarcinii. [1], [2], [3], [4], [5]
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Anticoagulant medicines, link: https://www.nhs.uk/conditions/anticoagulants/
4. Anticoagulation Drug Therapy: A Review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4307693/
5. Anticoagulant Therapy, link: https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/anticoagulant-therapy
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Anticoagulante si stomatologie
- Fraxiparine si menstruatia
- Alergie la Fraxiparine
- Embolie pulmonara - anticoagulant eliquis
- Nelamurire lucrare dentara și proctologie
- Tratament indelungat anticoagulante
- Anticoagulante dupa operatia de fractura de femur
- Timp de administrare Fraxiparine 0, 6 ml la o fractura de metatarsiani V ?
- Tratament colesterol ridicat, cu probleme de coagulare