Somnul este vital pentru asocierea emoției cu memoria

Somnul este vital pentru asocierea emoției cu memoria

©

Autor:

Somnul este vital pentru asocierea emoției cu memoria
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan (UM) au studiat modul în care amintirile asociate cu un eveniment senzorial specific sunt formate È™i stocate. Într-un studiu realizat pe È™oareci È™i publicat în Nature Communications, cercetătorii au examinat modul în care s-a format memoria fricii în raport cu un stimul vizual specific. Ei au descoperit că nu doar că neuronii activaÈ›i de stimulul vizual au rămas mai activi în timpul somnului, dar È™i că somnul este vital pentru capacitatea de a conecta memoria fricii la un eveniment senzorial.

Cercetările anterioare au arătat că regiunile creierului care sunt extrem de active în timpul învățării intensive tind să arate mai multă activitate în timpul somnului ulterior. Dar ceea ce nu era clar a fost dacă această „reactivare” a amintirilor în timpul somnului trebuie să aibă loc pentru a stoca pe deplin memoria materialului nou învățat. Acum, cercetătorii au instrumentele pentru etichetarea genetică a celulelor care sunt activate de o experiență într-o anumită perioadă de timp. Concentrându-se pe un set specific de neuroni din cortexul vizual primar, cercetătorii au creat un test de memorie vizuală.

„O parte din ceea ce am vrut să înÈ›elegem a fost dacă există o comunicare între părÈ›ile creierului care mediază memoria fricii È™i neuronii specifici care mediază memoria senzorială de care este legată frica”, a declarat autorul principal al studiului, Sara Aton, profesor în cadrul Departamentului de Biologie Moleculară, Celulară È™i de Dezvoltare de la UM. „Dar pentru cea mai lungă perioadă de timp, nu a existat într-adevăr nici o modalitate de a testa acest lucru experimental.”

Cercetătorii au testat dacă pot instiga memoria stimulului unei imagini activând selectiv neuronii fără a le arăta imaginea. Când au activat neuronii È™i au asociat acea activare cu un È™oc uÈ™or la picioare, au descoperit că subiecÈ›ii lor s-au temut ulterior de stimuli vizuali care arătau similar cu imaginea pe care o codifică aceste celule. Cercetătorii au descoperit că atunci când au întrerupt somnul după ce le-au arătat subiecÈ›ilor o imagine È™i le-au dat un È™oc uÈ™or la picioare, nu a existat nicio teamă asociată cu stimulul vizual. Cei cu somn nemanipulat au învățat să se teamă de stimulul vizual specific care a fost asociat cu È™ocul din picior. Aton spune că descoperirile ar putea avea implicaÈ›ii pentru modul în care sunt înÈ›elese anxietatea È™i tulburarea de stres post-traumatică.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-02-2021 | creare: 26-02-2021 | Vizite: 503
Bibliografie
Sleep is vital to associating emotion with memory, study finds link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210222164216.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Grupa de sânge ar putea influenÈ›a pierderea memoriei
  • Curiozitatea influenÈ›ează creierul să înveÈ›e È™i să memoreze mai bine
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum