Relația dintre COVID-19 și boala Alzheimer, insuficient studiată până în prezent

©

Autor:

Relația dintre COVID-19 și boala Alzheimer, insuficient studiată până în prezent
Într-o revizuire recentă a Jurnalului de Medicină Personalizată, cercetătorii discută rezultatele studiilor anterioare privind rolul infecției cu SARS-CoV-2 în progresia bolii Alzheimer. Asocierea strânsă observate între cele două afecțiuni ar putea duce la descoperirea de biomarkeri pentru COVID-19 la persoanele cu risc crescut de a dobândi Alzheimer.
Deși SARS-CoV-2 afectează în primul rând sistemul respirator, cercetările recente indică faptul că COVID-19 este asociat și cu probleme neurologice, peste 30% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 prezentând simptome neurologice. Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) a confirmat implicarea SARS-CoV-2 în sistemul nervos central (SNC) atât la supraviețuitori, cât și la persoanele care nu au supraviețuit, în conformitate cu această observație.

Boala Alzheimer, definită clinic prin moartea neuronală, este cel mai răspândit tip de demență în rândul vârstnicilor la nivel global și duce la pierderea memoriei, anomalii de comportament și tulburări cognitive. Încurcăturile neurofibrilare intracelulare (NFT), precum și depozitele de amiloid parenchimatos și vascular (Aβ), sunt semnele distinctive neuropatologice ale bolii Alzheimer. Neuroinflamația joacă un rol critic în progresia modificărilor neuropatologice găsite în patogeneza bolii, care este atribuită celulelor microglia activate și producției de numeroase citokine.

În mod surprinzător, consecințele catastrofale în urma infecției cu SARS-CoV-2 la adulții în vârstă sunt frecvent asociate cu o furtună de citokine care are ca rezultat un răspuns inflamator și imunologic hiperactiv, care poate accelera neurodegenerarea inflamatorie a creierului. Autorii au descoperit că Aβ are o eficacitate antibacteriană mai bună împotriva agenților patogeni cei mai răspândiți și importanți clinic. Ca rezultat, este posibil ca infecția cu SARS-CoV-2 să stimuleze sau să accelereze acumularea de Aβ în creier, ca parte a unui răspuns imun înnăscut, ceea ce duce la boala Alzheimer.

În ciuda riscului ridicat de COVID-19 sever în rândul persoanelor în vârstă, există doar câteva studii care au fost publicate care abordează relația dintre COVID-19 și Alzheimer. Cu toate acestea, numeroasele legături comune dintre aceste două boli evidențiază importanța evaluării simptomelor neurologice și a implementării strategiilor preventive pentru a reduce riscul de a dezvolta Alzheimer la persoanele infectate cu SARS-CoV-2.

sursa: News Medical
foto: Atthapon Raksthaput / Shutterstock.com

Data actualizare: 06-01-2022 | creare: 06-01-2022 | Vizite: 526
Bibliografie
A closer look at the relationship between COVID-19 and Alzheimer’s disease, link: https://www.news-medical.net/news/20220104/A-closer-look-at-the-relationship-between-COVID-19-and-Alzheimere28099s-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 crește riscul de apariție a bolii Alzheimer
  •