Somnul, afectat de utilizarea iPhone-ului sau e-reader-ului înainte de culcare
Autor: Redacția ROmedic
Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Harvard în colaborare cu medici de la Spitalul Brigham a arătat că utilizarea unor dispozitive electronice, de tipul iPhone-ului sau e-reader-ului înainte de culcare scade calitatea somnului, dar totodată modifică ritmul circadian și afectează capacitatea de trezire dimineața. Toate acestea au ca efect instalarea oboselii.
Studiul s-a realizat în cadrul unui laborator de somn pe 12 participanți, care timp de 2 săptămâni au fost monitorizați permanent. În fiecare seară, timp de 5 seri, timp de 4 ore înainte de culcare (de la 18.00 la 22.00) aceștia citeau ceva (prin rotație, fiecare citea o săptămână din cărți clasice, printate, iar cealaltă săptămână, de pe un iPad). Participanții puteau citi orice doreau, condiția obligatorie în ambele cazuri era ca materialul să nu conțină și imagini, ci doar text, și să fie pe placul lor.
Ordinea celor 2 săptămâni a fost aleatorie și nu a modificat rezultatele. Cu ajutorul unui polisomnograf s-au măsurat undele cerebrale, bătăile inimii, ritmul respirației și mișcările oculare, dar și particularități ale somnului, precum: timpul până la adormire, durata totală de somn și durata fiecărei etape de somn.
S-a observat că după citirea de pe iPad participanților le-a luat cu 10 minute mai mult să adoarmă decât atunci când au citit cărți printate, iar somnul lor a prezentat mai puține mișcări oculare rapide (rapid eye movement – REM). Ceea ce i-a îngrijorat însă pe autorii studiului a fost că după utilizarea e-reader-ului, participanții erau mult mai obosiți a doua zi și le lua mai mult timp să se trezească.
Ceea ce face diferența între aceste dispozitive și cărțile clasice printate este, din punctul de vedere al impactului asupra somnului, tipul de lumină pe baza căreia funcționează. Aceste gadget-uri au o concentrație de lumină albastră mult mai mare decât lumina naturală, putând ajunge până la 450 nm. Aceasta suprimă nivelul de melatonină, hormonul care reglează ritmul circadian. Citiți mai multe despre melatonină aici.
Cercetătorii au testat luminozitatea mai multor tipuri de e-reader (iPad, iPhone, Kindle,Nook Color). Dintre acestea, iPad-ul s-a dovedit a fi cel mai luminos, iar Kindle-ul cel mai puțin – similar unei cărți printate, acesta reflectă lumina ambientală.
Implicațiile acestor observații sunt ridicate, având în vedere numărul tot mai mare de persoane care utilizează astfel de dispozitive electronice înainte de culcare.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- De ce avem impresia că timpul trece mult mai rapid când facem ceva plăcut?
- Stilul de viață afectează activitatea sexuală la femeile de vârstă mijlocie
- Oamenii s-ar putea să nu-și dorească ajutor pentru a-și respecta deciziile cu privire la un stil de viață mai bun
- Majoritatea oamenilor cred că dieta lor este mai sănătoasă decât este, de fapt
- Hipersomnia - somnolenta excesiva
- Insomnia primara
- Narcolepsia
- Somnambulismul
- Tulburarea ritmului circadian de somn
- Tulburarile somnului la femei
- Parasomniile
- Apneea obstructiva in somn
- Sforaitul (Roncopatia)
- Tulburarile de somn la copii
- Somnul
- Poziții sănătoase pentru somn
- Insomnie
- Coșmar
- Alimente care pot afecta somnul
- Somnul
- A luat cineva Seroquel XR 300?
- Somn de student
- AJUTOR!!! Vedenii sau problema a somnului?
- Ce sa fac ca sa adorm?
- Porbleme cu somnul
- Ma refugiez tot mai mult in somn
- Nu pot sa adorm de aproape 5 ani...oare este depresie?
- Durere de cap in timpul somnului
- Dupa tratament cu perfuzii si antibiotice... doarme cam mult
- Senzatii ciudate inainte de a dormi