Singurătatea la persoanele în vârstă poate fi un factor de risc pentru declinul cognitiv

©

Autor:

Singurătatea la persoanele în vârstă poate fi un factor de risc pentru declinul cognitiv
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Michigan arată că perioadele lungi de singurătate la persoanele de peste 65 de ani pot reprezenta un factor de risc important pentru deteriorarea funcțiilor cognitive. Conform oamenilor de știință, lucrarea a fost realizat printr-un eșantion de studiu de peste 9.000 de persoane cu vârste de peste 50 de ani din studiul american U.S. Health and Retirement Study, ce a ținut din anul 1996 până în anul 2016.
Lindsay Kobayashi, profesor de epidemiologie și autor principal al studiului, afirmă că una dintre descoperirile obținute în urma studiului este faptul că sentimentul de singurătate este asociat cu o pierdere mai rapidă a memoriei la persoanele în vârstă. Aceasta menționează și că rezultatele lucrării sugerează faptul că niciodată nu este prea târziu ca oamenii să lucreze la posibilități de reducere a sentimentului de singurătate în vederea obținerii unui proces de îmbătrânire sănătos. Astfel, în intervalul de timp de 12 ani cuprins între 2004 și 2016, specialiștii au analizat potențialele modificări ale memoriei pe care participanții la studiu le-au întâmpinat de la începerea acestuia.

Xuexin Yu, doctorand în epidemiologie și co-autor al studiului, afirmă că, din punct de vedere statistic, rezultatele analizei au arătat că persoanele cele mai predispuse la pierderea memoriei cauzată de singurătate sunt cele cu vârsta de 65 de ani și cele de sex feminin, întrucât acestea întâmpină mult mai frecvent episoade de amnezie de cauză cognitivă decât bărbații. Autorii consideră că motivul din spatele acestui dezechilibru statistic este reprezentat de faptul că femeile au, în general, vieți sociale mult mai complexe și mai ample decât bărbații, iar confruntarea cu singurătatea pe perioade de timp îndelungate determină apariția unei vulnerabilități cognitive.

Aceștia concluzionează evidențiind faptul că studiul, susținut de National Institute on Aging at the National Institutes of Health, oferă informații prețioase referitoare la efectele pe care singurătatea și izolarea socială obiectivă le au asupra stării de sănătate atât fizice, cât și psihice a persoanelor în vârstă. În plus, specialiștii le sugerează acestora ca, atunci când simt că singurătatea le afectează calitatea vieții, să încerce să reducă perioadele în care stau singuri, astfel încât funcțiile cognitive să poată fi susținute pe termen cât mai lung. În mod ideal, aceștia apreciază că procesul de reducere a singurătății trebuie să înceapă de la mijlocul vieții.

sursa: News Medical

Data actualizare: 10-08-2022 | creare: 10-08-2022 | Vizite: 408
Bibliografie
Prolonged loneliness in older adults may be an important risk factor for accelerated memory aging, link: https://www.news-medical.net/news/20220808/Prolonged-loneliness-in-older-adults-may-be-an-important-risk-factor-for-accelerated-memory-aging.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum