Efectele stresului la nivel cerebral ar putea fi prevenite cu ajutorul unui medicament experimental

©

Autor:

Efectele stresului la nivel cerebral ar putea fi prevenite cu ajutorul unui medicament experimental
Stresul constituie un factor de risc pentru apariția a circa 60% dintre afecțiuni la oameni, iar simptomele lui, iritabilitatea, anxietatea, oboseala și depresia, sunt tot mai prevalente în rândul populației globale.

Studii anterioare au remarcat faptul că expunerea prelungită la stres ar putea determina degenerarea unor zone ale hipocampului – zona care este responsabilă de stocarea amintirilor și a emoțiilor - fapt care ar putea favoriza apariția anxietății și a depresiei. O altă regiune cerebrală care ar putea fi afectată de stres este reprezentată de amigdală, care este direct implicată în trăirea senzațiilor de frică și anxietate.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific Molecular Psychiatry și a analizat atât consecințele stresului la nivelul amigdalei cerebrale, dar și posibilitatea prevenirii acestora cu ajutorul acetil-L-carnitinei, un medicament aflat în fazele incipiente de testare pentru tratarea depresiei.

În prima etapă a studiului realizat pe modele animale s-a realizat un experiment de inducere a stresului timp de 21 de zile. Astfel s-a remarcat faptul că expunerea prelungită la stres a afectat semnificativ comunicarea neuronală a amigdalei, mai exact a regiunii mediale și bazolaterale, cu celelalte structuri cerebrale. Acest lucru s-ar putea traduce prin diminuarea capacității de adaptare la situații noi, fapt confirmat în urma analizei comportamentale a șoriceilor care au prezentat semne de depresie și anxietate, printre care izolarea și limitarea interacțiunilor sociale.

În cea de a doua fază a studiului, un alt grup de șoricei a fost expus la stres timp de 21 de zile. O parte dintre aceștia au primit acetil-L-carnitină cu 3 zile înainte de finalizarea experimentului.

Acetyl-L-carnitina este o moleculă care se găsește în mod natural în organismul uman, dar și al șoriceilor. Alte studii experimentale au remarcat în rândul animalelor susceptibile la depresie un deficit al acestei molecule, în prezent acetil-L-carnitina fiind testată ca antidepresiv.

Comparativ cu șoriceii care nu au primit acetil-L-carnitină, cei care au beneficiat de suplimentarea cu această moleculă au prezentat o majorare a ramificațiilor neuronale la nivelul regiunii mediale a amigdalei. Mai mult decât atât, a fost semnalată și o ameliorare a activităților sociale în rândul șoriceilor tratați cu acetil-L-carnitină.

Potrivit rezultatelor, utilizarea acetil-L-carnitinei ar putea fi eficientă pentru prevenirea consecințelor structurale și funcționale ale stresului asupra creierului la animale.

Confirmarea acestor date în studii clinice ar putea constitui un punct de plecare pentru dezvoltarea a noi terapii pentru tratarea tulburărilor asociate stresului cronic, dar mai ales ar putea fi utilă în profilaxia acestora la indivizii susceptibili la depresie și anxietate.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 14-02-2021 | creare: 08-06-2016 | Vizite: 1642
Bibliografie
Stress-induced brain damage could be prevented with experimental drug, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/310680.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • În ce mod ajută stresul memoria
  • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
  • Stresul la locul de muncă
  •