Simularea cerebrală non-invazivă a avut rezultate promițătoare în tratamentul copiilor cu ADHD

©

Autor:

Simularea cerebrală non-invazivă a avut rezultate promițătoare în tratamentul copiilor cu ADHD
O nouă cercetare condusă de Universitatea din Surrey și Universitatea Ebraică din Ierusalim sugerează că stimularea neinvazivă a creierului, combinată cu antrenamentul cognitiv, ar putea îmbunătăți semnificativ simptomele ADHD la copii.
Într-un studiu clinic care a implicat 23 de copii nemedicați cu ADHD (cu vârste între 6 și 12 ani), cercetătorii au investigat dacă o nouă formă de stimulare a creierului, care implică un curent electric ușor pe creier prin doi electrozi în timpul antrenamentului cognitiv, ar putea atenua simptomele ADHD.

Studiul a constatat că, după un program de două săptămâni de stimulare a creierului, 55% dintre copii au prezentat îmbunătățiri clinice semnificative ale simptomelor ADHD, așa cum au raportat părinții lor, comparativ cu doar 17% din grupul de control care a primit stimulare simulată (placebo) a creierului în timpul antrenament cognitiv. În plus, aceste îmbunătățiri au fost susținute la trei săptămâni după încheierea tratamentului, 64% dintre participanți raportând răspunsuri semnificative clinic, comparativ cu 33% în grupul de control.

Cercetătorii cred că această abordare, folosind stimularea transcraniană cu curent direct (tRNS), care este considerată sigură, cu efecte secundare minime, are potențialul de a transforma viața copiilor și a familiilor acestora. Conducătorul studiului, profesorul Roi Cohen Kadosh, și-a exprimat încrederea că stimularea non-invazivă a creierului ar putea oferi în cele din urmă o alternativă la medicamentele pentru tratamentul ADHD, în așteptarea rezultatelor de succes ale unui studiu clinic mai amplu, multicentric.

ADHD este o tulburare comună de neurodezvoltare care afectează aproximativ 5,2% dintre copiii din întreaga lume, constând provocări legate de atenție, activitate și impulsivitate. Descoperirile studiului sugerează o nouă opțiune terapeutică promițătoare pentru ADHD, iar modificările observate în tiparele activității electrice ale creierului indică potențialele mecanisme de bază ale tulburării.

Cercetătorii subliniază importanța unor studii viitoare cu mostre mai mari și mai variate pentru a stabili această terapie non-farmacologică ca o opțiune viabilă pentru tratamentul ADHD, potențial benefică și pentru alte tulburări de neuro-dezvoltare.

sursa: News Medical
foto: Exemplu de ședință de stimulare transcraniană și antrenament cognitiv.

Data actualizare: 02-08-2023 | creare: 02-08-2023 | Vizite: 316
Bibliografie
Non-invasive brain stimulation shows promise for treating ADHD in children, link: https://www.news-medical.net/news/20230801/Non-invasive-brain-stimulation-shows-promise-for-treating-ADHD-in-children.aspx

Foto: Ornella, DK., Noam, M., Shachar, H. et al. Transcranial random noise stimulation combined with cognitive training for treating ADHD: a randomized, sham-controlled clinical trial. Transl Psychiatry 13, 271 (2023). https://doi.org/10.1038/s41398-023-02547-7
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primele luni de viață într-un orfelinat asociate cu un țesut cerebral mult mai subțire în zonele creierului afectate de ADHD (studiu în România)
  • Omega 3 ar putea ajuta copiii cu ADHD
  • Copiii cu ADHD învață mai bine atunci când se mișcă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum