Legatură strânsă între microbiomul intestinal și boala Parkinson
Un nou studiu realizat de Universitatea din Surrey sugerează că boala Parkinson poate începe în tractul gastrointestinal și se poate răspândi în creier. Studiul a descoperit că aproape 30% dintre bacteriile din tractul gastrointestinal al persoanelor cu boala Parkinson diferă de cele a persoanelor fără această boală, indicând o legătură între cele două.
Într-unul dintre cele mai mari studii de acest fel, cercetătorii de la Universitatea din Surrey și Universitatea din Alabama din Birmingham au investigat rolul bacteriilor din tractul gastrointestinal în dezvoltarea bolii Parkinson, o afecțiune în care anumite părți ale creierului se deteriorează progresiv în timp.
Afectările și decesele cauzate de boala Parkinson sunt în creștere mai rapid decât orice altă tulburare neurologică la nivel mondial, cu o incidență a cazurilor diagnosticate mai mult decât dublu în ultimii 25 de ani. Acest lucru este foarte îngrijorător, deoarece nu există nicio cură cunoscută. Cu toate acestea, cu cât învățăm mai mult despre cauzele bolii, cu atât putem fi mai informați în dezvoltarea de noi tratamente și, în cele din urmă, o cură.
Pentru a investiga această legătură, au fost recrutați 490 de persoane cu boala Parkinson și 234 de persoane sănătoase neurologic, fiecare dând un eșantion de fecale și informații despre ei înșiși, creând astfel cel mai mare set de date de acest fel până acum.
O analiză detaliată a eșantioanelor de fecale a arătat că bacteriile, genele și căile biologice diferă cu peste 30% în cazul persoanelor cu boala Parkinson față de cei fără această boală.
De exemplu, specia bacteriană Bifidobacterium dentium, care se știe a cauza infecții anaerobe precum abcese cerebrale, a fost găsită în cantități de șapte ori mai mari în cazul persoanelor cu boala Parkinson, iar o reducere de 7,5 ori a bacteriilor precum Roseburia intestinalis, cunoscută pentru a fi un locuitor al colonului sănătos (constipația este un simptom recunoscut al bolii Parkinson) a fost, de asemenea, detectată.
Cercetătorii au identificat, de asemenea, un grup de bacterii (Escherichia coli, Klebsiella pneumonia și Klebsiella quasipneumoniae), care sunt cunoscute pentru a cauza infecții, care erau crescute la persoanele cu boala Parkinson.
"Compoziția bacteriilor din tractul gastrointestinal al persoanelor cu boala Parkinson constă dintr-o supranumărare de patogeni și bacterii care pot declanșa răspunsuri imune, printre alte mecanisme implicate în diferite căi metabolice ale bacteriilor, arătându-ne un aspect complex al tulburării din tractul gastrointestinal. Totuși, cercetarea noastră actuală nu este proiectată să răspundă la întrebarea dacă bacteriile în sine sunt cauza inițială a bolii, unele pot fi și o consecință a bolii sau pot fi influențate de compoziția genetică a individului."
Concluzia acestui studiu aduce noi dovezi în susținerea teoriei că boala Parkinson poate fi declanșată de particularitățile tractul gastrointestinal. Aceasta subliniază importanța cercetării în această zonă pentru a înțelege mai bine cauzele bolii și pentru a dezvolta noi tratamente și, eventual, o cură.
Nature Communications.
Wallen, Z.D., et al. (2022)
Metagenomics of Parkinson’s disease implicates the gut microbiome in multiple disease mechanisms.
https://www.nature.com/articles/s41467-022-34667-x
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Boala Parkinson si gradul de handicap
- Parkinson la 21 de ani?
- Boala Parkinson
- Bolnav ciroza și parkinson
- Boala Parkinson-diagnostic RMN
- Cosmaruri medicatie Parkinson