Agenți terapeutici noi, fără efecte adverse, utilizați în tratamentul afecțiunilor cognitive

©

Autor:

Agenți terapeutici noi, fără efecte adverse, utilizați în tratamentul afecțiunilor cognitive
Noi cercetări au identificat ținte specifice de medicamente care pot îmbunătății memoria, deschizând calea pentru progrese semnificative în tratamentul unui spectru larg de tulburări neurologice.
Pierderea memoriei este o caracteristică esențială a multor tulburări neurologice și psihiatrice, inclusiv boala Alzheimer și schizofrenia. Opțiunile actuale de tratament pentru pierderea memoriei sunt foarte limitate, iar căutarea unor terapii medicamentoase sigure și eficiente a avut până în prezent un succes limitat. La momentul actual, singurul tratament eficient pentru simptomele degenerării neurologice a fost reprezentat de medicamentele care stimulează acetilcolina, care adesea determină efecte adverse.

Cercetarea actuală, realizată printr-o colaborare a oamenilor de știință de la Universitatea din Bristol și compania internațională biofarmaceutică Sosei Heptares, identifică receptori specifici pentru neurotransmițătorul acetilcolină care redirecționează informațiile care curg prin circuitele de memorie din hipocamp. Descoperirea țintelor specifice ale receptorilor care au potențialul de a oferi efecte pozitive, evitând în același timp efectele negative, este promițătoare.

Autorul principal, profesorul Jack Mellor, de la Centrul pentru Plasticitate Sinaptică de la Universitatea din Bristol, a declarat: „Aceste descoperiri se referă la procesele fundamentale care apar în creier în timpul codificării memoriei și la modul în care acestea pot fi reglementate de starea creierului sau de medicamente care vizează anumite proteinele receptorilor. Pe termen lung, descoperirea acestor ținte specifice deschide căi și oportunități pentru dezvoltarea de noi tratamente pentru simptomele bolii Alzheimer și a altor afecțiuni cu deficiențe cognitive proeminente”.

Dr. Miles Congreve, șef științific la Sosei Heptares, a adăugat: „Aceste studii importante ne-au ajutat să proiectăm și să selectăm agenți terapeutici noi, care imită efectele acetilcolinei la receptori specifici, fără a declanșa efectele secundare nedorite ale anterioare și tratamente mai puțin bine direcționate. Această abordare are potențialul interesant de a îmbunătăți memoria și funcția cognitivă la pacienții cu Alzheimer și alte boli neurologice.”

sursa: Science Daily
foto: University of Bristol

Data actualizare: 20-09-2021 | creare: 20-09-2021 | Vizite: 425
Bibliografie
Research reveals drug targets for memory enhancement, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210916114611.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum afectează sedentarismul memoria?
  • E normal să uiți ce ai făcut ieri?
  • Pierderi de memorie la tineri - ce e normal și ce nu
  •