Simpla omitere a zahărului din cafea vă poate ajuta să slăbiți
©
Autor: Airinei Camelia
Consumul zilnic de cafea a fost asociat cu un risc redus pentru diverse boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate și anumite tipuri de cancer. Mecanismele prin care cafeaua oferă aceste beneficii includ activarea sistemului nervos simpatic și creșterea cheltuielilor energetice. Cu toate acestea, adăugarea de zahăr, îndulcitori artificiali sau cremă în cafea poate diminua aceste efecte pozitive, contribuind la creșterea în greutate.
Un studiu recent publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a cercetat legătura dintre consumul de cafea fără zahăr și reducerea riscului de obezitate. Studiul a folosit date din trei studii de cohortă mari și prospective: Nurses’ Health Study (1986-2010), Nurses’ Health Study II (1991-2015) și Health Professional Follow-up Study (1991-2014). Participanții au completat chestionare pentru a evalua consumul de alimente și băuturi, inclusiv cafea (atât decofeinizată, cât și normală) și obiceiurile de a adăuga zahăr și frișcă. Analizele statistice au fost efectuate pentru a evalua relația dintre modificările în consumul de cafea și schimbările concomitente în greutatea corporală pe perioade de patru ani.
Un număr total de 48,891 de participanți din Nurses’ Health Study, 83.464 din Nurses’ Health Study II și 22.863 din Health Professional Follow-up Study au fost incluși în analiză. Câștigul mediu în greutate pe patru ani a fost de 1,2 kg, 1,7 kg și 0,8 kg, respectiv, în cele trei cohortă. Peste 80% dintre participanți au raportat că nu și-au schimbat obiceiul de a adăuga zahăr în cafea pe durata studiului.
Creșterea consumului cu o cană de cafea neîndulcită pe zi a fost asociată cu o reducere moderată a câștigului în greutate de aproximativ 0,12 kg. În contrast, adăugarea unei lingurițe de zahăr la orice aliment sau băutură a fost asociată cu un câștig în greutate de 0,09 kg. Creșterea aportului de cofeină cu 100 mg pe zi a fost, de asemenea, asociată cu o reducere a câștigului în greutate de 0,08 kg.
Creșterea consumului de cafea neîndulcită, fie ea decofeinizată sau nu, ar putea fi o strategie eficientă pentru gestionarea greutății corporale. Cu toate acestea, adăugarea de zahăr în cafea poate diminua în mare măsură beneficiile pentru sănătate asociate cu consumul de cafea.
sursa: News Medical
foto: i love coffee / Shutterstock.com
Un studiu recent publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a cercetat legătura dintre consumul de cafea fără zahăr și reducerea riscului de obezitate. Studiul a folosit date din trei studii de cohortă mari și prospective: Nurses’ Health Study (1986-2010), Nurses’ Health Study II (1991-2015) și Health Professional Follow-up Study (1991-2014). Participanții au completat chestionare pentru a evalua consumul de alimente și băuturi, inclusiv cafea (atât decofeinizată, cât și normală) și obiceiurile de a adăuga zahăr și frișcă. Analizele statistice au fost efectuate pentru a evalua relația dintre modificările în consumul de cafea și schimbările concomitente în greutatea corporală pe perioade de patru ani.
Un număr total de 48,891 de participanți din Nurses’ Health Study, 83.464 din Nurses’ Health Study II și 22.863 din Health Professional Follow-up Study au fost incluși în analiză. Câștigul mediu în greutate pe patru ani a fost de 1,2 kg, 1,7 kg și 0,8 kg, respectiv, în cele trei cohortă. Peste 80% dintre participanți au raportat că nu și-au schimbat obiceiul de a adăuga zahăr în cafea pe durata studiului.
Creșterea consumului cu o cană de cafea neîndulcită pe zi a fost asociată cu o reducere moderată a câștigului în greutate de aproximativ 0,12 kg. În contrast, adăugarea unei lingurițe de zahăr la orice aliment sau băutură a fost asociată cu un câștig în greutate de 0,09 kg. Creșterea aportului de cofeină cu 100 mg pe zi a fost, de asemenea, asociată cu o reducere a câștigului în greutate de 0,08 kg.
Creșterea consumului de cafea neîndulcită, fie ea decofeinizată sau nu, ar putea fi o strategie eficientă pentru gestionarea greutății corporale. Cu toate acestea, adăugarea de zahăr în cafea poate diminua în mare măsură beneficiile pentru sănătate asociate cu consumul de cafea.
sursa: News Medical
foto: i love coffee / Shutterstock.com
Data actualizare: 03-10-2023 | creare: 03-10-2023 | Vizite: 265
Bibliografie
Drink up but hold the sugar: Unsweetened coffee linked to weight loss, study reveals, link: https://www.news-medical.net/news/20231002/Drink-up-but-hold-the-sugar-Unsweetened-coffee-linked-to-weight-loss-study-reveals.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Expunerea intrauterină la particule foarte mici de poluare aeriană este asociată cu apariția astmului la preșcolari
- Dieta mediteraneană și activitatea fizică zilnică oferă rezultate pe termenul lung
- Probabilitatea de a depăși vârstă de 110 ani va crește în următoarele decenii
- Dezvoltarea abilităților anestezice utilizând piese de Lego
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cafea la filtru si la ibric.. care e mai sanatoasa?
- Cafea si antidepresive
- Stare de rau de la cafea
- Depresie in lipsa cafeinei
- Cafeaua
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Senzatie de slabiciune dupa bautul cafelei