Simpla omitere a zahărului din cafea vă poate ajuta să slăbiți
©
Autor: Airinei Camelia
Consumul zilnic de cafea a fost asociat cu un risc redus pentru diverse boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate È™i anumite tipuri de cancer. Mecanismele prin care cafeaua oferă aceste beneficii includ activarea sistemului nervos simpatic È™i creÈ™terea cheltuielilor energetice. Cu toate acestea, adăugarea de zahăr, îndulcitori artificiali sau cremă în cafea poate diminua aceste efecte pozitive, contribuind la creÈ™terea în greutate.
Un studiu recent publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a cercetat legătura dintre consumul de cafea fără zahăr È™i reducerea riscului de obezitate. Studiul a folosit date din trei studii de cohortă mari È™i prospective: Nurses’ Health Study (1986-2010), Nurses’ Health Study II (1991-2015) È™i Health Professional Follow-up Study (1991-2014). ParticipanÈ›ii au completat chestionare pentru a evalua consumul de alimente È™i băuturi, inclusiv cafea (atât decofeinizată, cât È™i normală) È™i obiceiurile de a adăuga zahăr È™i friÈ™că. Analizele statistice au fost efectuate pentru a evalua relaÈ›ia dintre modificările în consumul de cafea È™i schimbările concomitente în greutatea corporală pe perioade de patru ani.
Un număr total de 48,891 de participanÈ›i din Nurses’ Health Study, 83.464 din Nurses’ Health Study II È™i 22.863 din Health Professional Follow-up Study au fost incluÈ™i în analiză. CâÈ™tigul mediu în greutate pe patru ani a fost de 1,2 kg, 1,7 kg È™i 0,8 kg, respectiv, în cele trei cohortă. Peste 80% dintre participanÈ›i au raportat că nu È™i-au schimbat obiceiul de a adăuga zahăr în cafea pe durata studiului.
CreÈ™terea consumului cu o cană de cafea neîndulcită pe zi a fost asociată cu o reducere moderată a câÈ™tigului în greutate de aproximativ 0,12 kg. În contrast, adăugarea unei linguriÈ›e de zahăr la orice aliment sau băutură a fost asociată cu un câÈ™tig în greutate de 0,09 kg. CreÈ™terea aportului de cofeină cu 100 mg pe zi a fost, de asemenea, asociată cu o reducere a câÈ™tigului în greutate de 0,08 kg.
CreÈ™terea consumului de cafea neîndulcită, fie ea decofeinizată sau nu, ar putea fi o strategie eficientă pentru gestionarea greutății corporale. Cu toate acestea, adăugarea de zahăr în cafea poate diminua în mare măsură beneficiile pentru sănătate asociate cu consumul de cafea.
sursa: News Medical
foto: i love coffee / Shutterstock.com
Un studiu recent publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a cercetat legătura dintre consumul de cafea fără zahăr È™i reducerea riscului de obezitate. Studiul a folosit date din trei studii de cohortă mari È™i prospective: Nurses’ Health Study (1986-2010), Nurses’ Health Study II (1991-2015) È™i Health Professional Follow-up Study (1991-2014). ParticipanÈ›ii au completat chestionare pentru a evalua consumul de alimente È™i băuturi, inclusiv cafea (atât decofeinizată, cât È™i normală) È™i obiceiurile de a adăuga zahăr È™i friÈ™că. Analizele statistice au fost efectuate pentru a evalua relaÈ›ia dintre modificările în consumul de cafea È™i schimbările concomitente în greutatea corporală pe perioade de patru ani.
Un număr total de 48,891 de participanÈ›i din Nurses’ Health Study, 83.464 din Nurses’ Health Study II È™i 22.863 din Health Professional Follow-up Study au fost incluÈ™i în analiză. CâÈ™tigul mediu în greutate pe patru ani a fost de 1,2 kg, 1,7 kg È™i 0,8 kg, respectiv, în cele trei cohortă. Peste 80% dintre participanÈ›i au raportat că nu È™i-au schimbat obiceiul de a adăuga zahăr în cafea pe durata studiului.
CreÈ™terea consumului cu o cană de cafea neîndulcită pe zi a fost asociată cu o reducere moderată a câÈ™tigului în greutate de aproximativ 0,12 kg. În contrast, adăugarea unei linguriÈ›e de zahăr la orice aliment sau băutură a fost asociată cu un câÈ™tig în greutate de 0,09 kg. CreÈ™terea aportului de cofeină cu 100 mg pe zi a fost, de asemenea, asociată cu o reducere a câÈ™tigului în greutate de 0,08 kg.
CreÈ™terea consumului de cafea neîndulcită, fie ea decofeinizată sau nu, ar putea fi o strategie eficientă pentru gestionarea greutății corporale. Cu toate acestea, adăugarea de zahăr în cafea poate diminua în mare măsură beneficiile pentru sănătate asociate cu consumul de cafea.
sursa: News Medical
foto: i love coffee / Shutterstock.com
Data actualizare: 03-10-2023 | creare: 03-10-2023 | Vizite: 287
Bibliografie
Drink up but hold the sugar: Unsweetened coffee linked to weight loss, study reveals, link: https://www.news-medical.net/news/20231002/Drink-up-but-hold-the-sugar-Unsweetened-coffee-linked-to-weight-loss-study-reveals.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cafea la filtru si la ibric.. care e mai sanatoasa?
- Stare de rau de la cafea
- Depresie in lipsa cafeinei
- Cafeaua
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Cafea cu lapte - o combinație gresita sau nu?
- Senzatie de slabiciune dupa bautul cafelei