Consumul de cafea, asociat cu un risc mai redus de afecțiuni renale acute

©

Autor:

Consumul de cafea, asociat cu un risc mai redus de afecțiuni renale acute
Un nou studiu al cercetătorilor de la Johns Hopkins arată că persoanele care consumă cafea în fiecare zi prezintă un risc cu 15% mai mic de a dezvolta afecțiuni renale acute, comparativ cu cele care nu consumă cafea deloc, cele mai mari diferențe observându-se la oamenii care beau câte două sau trei căni de cafea pe zi, aceștia înregistrând o scădere a riscului cu 22-23%.
Chirag Parikh, autorul principal al studiului și doctor în cadrul universității, afirmă că beneficiile pe care le prezintă cafeaua în raport cu prevenirea bolilor cronice și degenerative este anterior cunoscut, incluzând în aceste categorii și diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și hepatice. Conform acestuia, rezultatele studiului pe care l-a realizat alături de echipa sa demonstrează că afecțiunile renale acute pot fi adăugate pe listă. Acestea sunt reprezentate de episoade de insuficiență renală sau afectare a rinichilor pe durata a câtorva ore sau zile, ceea ce determină o acumulare a deșeurilor organice în sânge din cauza incapacității tranzitorii a rinichilor de a își exercita în parametri normali funcția de filtrare.

Printre simptomele acestei afecțiuni se numără umflarea picioarelor și a gleznelor, inflamația ariilor ce înconjoară ochii, oboseală, dispnee și dureri în piept. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că simptomele pot fi și manifestări mai grave, spre exemplu convulsiile sau coma. Studiul a fost realizat prin analiza a 1.4207 de persoane dintr-un studiu american axat pe riscul de ateroscleroză, denumit Atherosclerosis Risk in Communities Study, cu o vârstă medie de 54 de ani și care au fost chestionați de șapte ori într-o perioadă de 24 de ani. Rezultatele acestuia au arătat faptul că, în decursul acestei perioade de timp, au fost înregistrate 1694 de cazuri de afecțiuni renale acute.

Statistic, experții estimează că a existat un risc cu 15% mai redus de afectare renală acută la persoanele care consumau cafea, indiferent de cantitate, acest procent reieșind în urma comparației cu persoanele care nu au băut deloc cafea. În plus, chiar și în urma ajustării în funcție de comorbidități precum valori patologice ale tensiunii arteriale, ale IMC sau prezența diabetului zaharat, riscul tot a fost redus, de data aceasta cu 11%. Doctorul Parikh afirmă că motivul pentru care această scădere a riscului apare este legat de capacitatea cofeinei de a inhiba producția de molecule ce produc dezechilibre chimice și o utilizare în exces a oxigenului la nivel renal.

sursa: Science Daily
foto: Getty Images

Data actualizare: 08-06-2022 | creare: 08-06-2022 | Vizite: 349
Bibliografie
Coffee consumption link to reduced risk of acute kidney injury, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220602114210.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Este cafeaua o poțiune a longevității?
  • Consumul unei cafele puternice înainte de exerciții fizice crește arderea grăsimilor
  • Consumul a maximum trei cești de cafea pe zi poate reduce riscul accidentului vascular cerebral
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum