Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur

©

Autor: Redacția ROmedic

Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
Sforăitul și apneea de somn – oprirea respirației în timpul somnului – ar putea provoca un declin cognitiv prematur, arată un recent studiu științific, publicat în revista Neurology.

Echipa de cercetare a Institutului Medical Langone, de la Universitatea New York, a găsit asocieri importante între tulburările de respirație și problemele cognitive; vestea bună constă în faptul că pacienții care folosesc aparatele CPAP – dispozitive care creează o presiune continuă pozitivă în căile aeriene, pentru a preveni obstrucția – pot întârzia procesul de îmbătrânire cognitivă.

Tulburările respiratorii – precum sforăitul și apneea de somn – apar odată cu înaintarea în vârstă și afectează, în medie, 52% dintre bărbați și 26% dintre femei, în timpul celei de-a doua tinereți.

Prezentul studiu a fost realizat pe un eșantion de 2.470 de persoane cu vârste cuprinse între 55 și 90 de ani. Specialiștii au analizat istoricul medical al participanților, apoi i-au divizat în trei grupuri: unul format din pacienți diagnosticați cu maladia Alzheimer, unul pentru persoanele cu deficit cognitiv ușor și unul alcătuit exclusiv din indivizi sănătoși.

Echipa științifică a descoperit că persoanele fără probleme de respirație au fost diagnosticate mult mai târziu cu tulburări cognitive, față de cele care sforăiau sau prezentau apnee de somn:
  • participanții cu o respirație normală au fost diagnosticați cu deficit cognitiv minor la vârsta medie de 90 de ani, în timp ce aceia cu probleme respiratorii au început să manifeste un declin cognitiv ușor în jurul vârstei de 77 de ani;
  • și în cazul bolii Alzheimer, persoanele cu apnee de somn și sforăit au fost afectate prematur – la vârsta de 83 de ani – cu 5 ani mai devreme, față de persoanele sănătoase.

Peste 18 milioane de oameni din SUA prezintă diagnosticul de apnee de somn și aproximativ 90 de milioane de cetățeni americani sforăie în timpul somnului.

Sursa:  Neurology

Data actualizare: 13-05-2019 | creare: 21-04-2015 | Vizite: 5928
Bibliografie
Heavy snoring, sleep apnea linked to earlier cognitive decline, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/292359.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Tulburările de somn influențează apariția demenței
  • O aplicație inteligentă diagnostichează apneea de somn
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum