Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare
O analiză realizată pe baza a 123 de studii pe tema grăsimilor din alimente și a sănătății cardiovasculare a ajuns la concluzia că grăsimile trans sunt cele răspunzătoare de boala coronariană, cele saturate neavând nicio legătură.
Deși majoritatea recomandărilor sunt de a limita consumul de grăsimi saturate (întâlnite în unt, lapte, carne și ouă) din cauza riscului ridicat de a dezvolta o boală de inimă, Russell de Souza și echipa sa de la Universitatea McMaster din Canada contrazic aceste teorii.
Regăsite în margarină și hrană procesată (prăjituri), grăsimile trans industriale sunt nocive întrucât conțin uleiuri vegetale hidrogenate, care cresc cu 21% șansele de a dezvolta o boală de inimă. De asemenea, ele cresc cu 28% riscul de deces la cei cu această boală.
Rezultatele acestei analize susțin eliminarea grăsimilor trans industriale din alimentație. De asemenea, este de preferat ca grăsimile saturate să nu depășească 11% din dieta zilnică, pentru că există posibilitatea ca acestea să crească riscul altor tipuri de boli.
Boala coronariană este influențată de mulți factori și nu se poate afirma că în dezvoltarea ei este incriminat un singur gen de hrană sau un singur tip de nutriment. Taylor, dietician la Fundația Caritabila „British Heart” recomandă înlocuirea grăsimilor saturate cu cele nesaturate, alături de o dietă în stil mediteranean.
Citiți mai multe despre grăsimile alimentare aici.
Sursa: News Scientist
Deși majoritatea recomandărilor sunt de a limita consumul de grăsimi saturate (întâlnite în unt, lapte, carne și ouă) din cauza riscului ridicat de a dezvolta o boală de inimă, Russell de Souza și echipa sa de la Universitatea McMaster din Canada contrazic aceste teorii.
Regăsite în margarină și hrană procesată (prăjituri), grăsimile trans industriale sunt nocive întrucât conțin uleiuri vegetale hidrogenate, care cresc cu 21% șansele de a dezvolta o boală de inimă. De asemenea, ele cresc cu 28% riscul de deces la cei cu această boală.
Rezultatele acestei analize susțin eliminarea grăsimilor trans industriale din alimentație. De asemenea, este de preferat ca grăsimile saturate să nu depășească 11% din dieta zilnică, pentru că există posibilitatea ca acestea să crească riscul altor tipuri de boli.
Boala coronariană este influențată de mulți factori și nu se poate afirma că în dezvoltarea ei este incriminat un singur gen de hrană sau un singur tip de nutriment. Taylor, dietician la Fundația Caritabila „British Heart” recomandă înlocuirea grăsimilor saturate cu cele nesaturate, alături de o dietă în stil mediteranean.
Citiți mai multe despre grăsimile alimentare aici.
Sursa: News Scientist
Data actualizare: 16-07-2023 | creare: 17-08-2015 | Vizite: 2643
Bibliografie
Trans fats, not saturated fat, linked to heart disease risk, link: Trans fats, not saturated fat, linked to heart disease risk ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul de nuci poate reduce riscul de boli cardiovasculare
- Noi descoperiri pot ajuta la prevenirea bolilor metabolice legate de înaintarea în vârstă
- Uleiul de măsline poate reduce riscul de mortalitate din diverse cauze
- Alimentația ca medicament: studiile clinice arată beneficiile pentru sănătate ale intervențiilor dietetice
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Boala Whipple
- Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare
- Bolile cardiovasculare în sarcină
- Endocardita infecțioasă în sarcină
- Hipertensiunea pulmonară (HTP) la gravidă
- Sindromul Eisenmenger la gravidă
- Factori de risc în bolile cardiovasculare
- Abordarea pacienților cu boli cardiovasculare
- Grăsimile alimentare: pe care să le alegem?
- Sfaturi pentru alegerea tipurilor de grasime
- Grăsimile, uleiurile și dulciurile în alimentația copiilor
- Margarina sau untul: care e mai bun pentru inima?
- Alimentele cu multă sare și efectul lor asupra sănătății
- Sfaturi pentru sănătatea inimii
- Uleiuri vegetale
- Grăsimi bune versus grăsimi rele
- Necesarul de grăsimi la persoanele cu activitate fizică
- Grăsimile trans
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Virusul HPV la barbati (toata lumea discuta despre HPV la femei, dar la barbati mai putin)
- Se mai poate face infarct, chiar daca se ia tratament și se tine dieta?
- Tratament naturist pentru urmatoarele boli cardiovasculare
- Descifrare ecocardiografie
- Daca mananc ceva cu grasime, am un gust foarte rau, ma balonez si mi se umfla membrele