Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare

Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare

©

Autor:

Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare
O analiză realizată pe baza a 123 de studii pe tema grăsimilor din alimente È™i a sănătății cardiovasculare a ajuns la concluzia că grăsimile trans sunt cele răspunzătoare de boala coronariană, cele saturate neavând nicio legătură.

DeÈ™i majoritatea recomandărilor sunt de a limita consumul de grăsimi saturate (întâlnite în unt, lapte, carne È™i ouă) din cauza riscului ridicat de a dezvolta o boală de inimă, Russell de Souza È™i echipa sa de la Universitatea McMaster din Canada contrazic aceste teorii.

Regăsite în margarină È™i hrană procesată (prăjituri), grăsimile trans industriale sunt nocive întrucât conÈ›in uleiuri vegetale hidrogenate, care cresc cu 21% È™ansele de a dezvolta o boală de inimă. De asemenea, ele cresc cu 28% riscul de deces la cei cu această boală.

Rezultatele acestei analize susțin eliminarea grăsimilor trans industriale din alimentație. De asemenea, este de preferat ca grăsimile saturate să nu depășească 11% din dieta zilnică, pentru că există posibilitatea ca acestea să crească riscul altor tipuri de boli.

Boala coronariană este influenÈ›ată de mulÈ›i factori È™i nu se poate afirma că în dezvoltarea ei este incriminat un singur gen de hrană sau un singur tip de nutriment. Taylor, dietician la FundaÈ›ia Caritabila „British Heart” recomandă înlocuirea grăsimilor saturate cu cele nesaturate, alături de o dietă în stil mediteranean.

Citiți mai multe despre grăsimile alimentare aici.

Sursa: News Scientist

Data actualizare: 16-07-2023 | creare: 17-08-2015 | Vizite: 2658
Bibliografie
Trans fats, not saturated fat, linked to heart disease risk, link: Trans fats, not saturated fat, linked to heart disease risk
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 5 zile de răsfăț cu mâncăruri grase dăunează grav sănătății
  • Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
  • Consumul de grăsimi trans asociat cu o degradare a memoriei
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum