Semnele și simptomele ficatului (probleme cu ficatul)

Semnele și simptomele ficatului (probleme cu ficatul)

©

Autor:

Semnele și simptomele ficatului (probleme cu ficatul)

Ficatul este un organ localizat în hipocondrul drept, sub diafragm È™i deasupra stomacului, rinichiului drept È™i al intestinelor. El este alcătuit din doi lobi, iar fiecare dintre lobi conÈ›ine 8 segmente compuse din 1.000 de lobuli. Printre funcÈ›iile ficatului se numără: (1)

  • Producerea bilei, prin intermediul căreia se elimină deÈ™eurile din organism È™i se scindează grăsimile în intestinul subÈ›ire
  • Producerea proteinelor din plasma sangvină
  • Producerea colesterolului
  • Transformarea excesului de glucoză în glicogen
  • Transformarea amoniacului în uree, produsul final al metabolismului proteic
  • Reglarea nivelului de aminoacizi
  • Procesarea hemoglobinei
  • Eliminarea bilirubinei
  • Îndepărtarea bacteriilor din sânge
  • Dezvoltarea de factori ai sistemului imunitar
  • Reglarea coagulării (1)


Există numeroase boli ce pot afecta ficatul:


Semnele și simptomele ficatului (probleme cu ficatul)

Simptomele bolii hepatice pot varia de la forme asimptomatice până la forme avansate, cu icter È™i edeme. (3)

Printre simptomele inițiale se numără:

  • Fatigabilitate
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Scădere în greutate È™i epuizare musculară
  • Greață È™i vărsături
  • Sensibilitate sau durere la palparea zonei ficatului
  • ApariÈ›ia steluÈ›elor vasculare pe piele
  • Tulburări de somn (4)


Simptomele tardive includ:

  • Prurit intens
  • ApariÈ›ia icterului
  • Căderea părului
  • Ascită
  • ApariÈ›ia degetelor hipocratice (“în sticlă de ceas”)
  • Închiderea la culoare a urinei
  • ApariÈ›ia scaunelor închise la culoare sau de culoare foarte deschisă
  • Edeme la nivelul picioarelor, gleznelor
  • Colorarea în alb a unghiilor
  • Epistaxis sau sângerare gingivală
  • Hematemeză (vărsături cu sânge)
  • Crampe musculare
  • Durere în umărul drept
  • Dispnee
  • Tahicardie
  • Impotență
  • Febră È™i frison
  • Tulburări de memorie, confuzie
  • ApariÈ›ia tremurăturilor la nivelul mâinilor
  • Somnolență excesivă
  • MenstruaÈ›ie neregulată (4)


Hepatitele

Hepatita se referă la inflamaÈ›ia È›esutului hepatic, ceea ce poate distruge ficatul, alterându-i funcÈ›ia. Hepatita cu virus A este un tip de hepatită virală care determină o infecÈ›ie scurtă, autolimitată. Ea apare în urma contactului cu persoane purtătoare de virus A, după consumul de alimente sau băuturi contaminate. Simptomatologia apare mai frecvent în cazul adulÈ›ilor, de obicei la 2-7 săptămâni după infectare. Această include pierderea apetitului, durere abdominală, icter (ingălbenirea ochilor È™i a pielii), dureri articulare, închiderea la culoare a urinei, diaree, febră, fatigabilitate. Durata simptomelor este sub 2 luni, dar la unele persoane acestea pot persista până la 6 luni. Uneori, hepatita cu virus A poate determina insuficiență hepatică, mai frecvent la persoanele peste 50 de ani. Diagnosticul se pune pe baza istoricului medical, a examenului fizic È™i a testelor de sânge. Măsurile terapeutice sunt nespecifice È™i includ repaus la pat, hidratare optimă È™i un regim alimentar corespunzător. În unele cazuri, se pot recomanda medicamente simptomatice. (5)

Hepatita cu virus B poate cauza infecÈ›ie acută sau cronică. În timp ce forma acută este autolimitată, forma cronică necesită în unele cazuri tratament. Printre categoriile de persoane la risc se numără nou-născuÈ›ii din mame infectate, personalul medical, pacienÈ›ii hemodializaÈ›i, persoanele care se injectează sau folosesc ace È™i seringi la comun, partenerii sexuali infectaÈ›i care nu folosesc metode contraceptive. DeÈ™i de cele mai multe ori infecÈ›ia este asimptomatică, adulÈ›ii È™i copiii peste 5 ani sunt mai predispuÈ™i la a dezvolta simptome: închiderea la culoare a urinei, diaree, fatigabilitate, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale È™i articulare, icter, greață, vărsături, febră, scaune acolice (decolorate). În cazul infecÈ›iei acute, simptomele apar la 2-5 săptămâni după infectare. Dacă infecÈ›ia este cronică, atunci simptomatologia poate să nu apară decât după zeci de ani de la infectare, când survin complicaÈ›iile bolii. Hepatita cronică poate avansa până la ciroză, cancer hepatic sau insuficiență hepatică. Diagnosticul se stabileÈ™te în funcÈ›ie de istoricul medical, examenul fizic È™i testele de sânge. De regulă, infecÈ›ia acută nu necesită tratament È™i în unele cazuri, nici forma cronică. TotuÈ™i, dacă hepatita determină citoliză hepatică, atunci se recomandă utilizarea antiviralelor. (6)

Hepatita cu virus C poate fi acută È™i cronică. În forma acută, simptomatologia poate persista până la 6 luni iar în cele mai multe dintre cazuri, cronicizează. Forma cronică persistă timp îndelungat È™i poate duce la leziuni hepatice, ciroză, cancer hepatic, chiar deces. La risc sunt persoanele care împart aceleaÈ™i seringi sau ace, indivizii care se tatuează cu instrumente nesterile, nou-născuÈ›ii din mame cu hepatită cu virus C. De asemenea, sexul neprotejat È™i contactul cu fluide biologice contaminate cresc predispoziÈ›ia la infectare. Chiar dacă majoritatea persoanelor nu dezvoltă simptomatologie, ea poate apărea uneori sub forma pierderii apetitului, închiderii la culoare a urinei, apariÈ›iei icterului, durerilor abdominale, articulare È™i fatigabilității. Diagnosticul se pune pe baza istoricului medical, examenului fizic, testelor de sânge, ecografiei abdominale, biopsiei hepatice. Tratamentul presupune administrarea de antivirale. (7)

Boala ficatului gras non-alcoolic

Boala ficatului gras non-alcoolic se referă la o varietate de afecÈ›iuni determinate de acumularea de grăsime la nivelul ficatului. Boala ficatului gras non-alcoolic include 4 etape: steatoza hepatică, steatohepatita non-alcoolică, fibroza, ciroza. Riscul cel mai crescut îl au persoanele peste 50 de ani, supraponderale sau obeze, bolnavii cu diabet de tip 2, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, sindrom metabolic sau istoric de fumat. Stadiile incipiente ale bolii sunt de obicei asimptomatice. Ocazional, persoanele în faza de steatohepatită sau fibroză pot acuza durere surdă sau ascuÈ›ită la nivelul hipocondrului drept, fatigabilitate extremă, slăbiciune, pierdere în greutate inexplicabilă. În stadiul de ciroză, simptomele sunt mai severe È™i constau în apariÈ›ia icterului, pruritului È™i edemelor gambiere. Boala este diagnosticată prin teste de sânge, ecografie abdominală, uneori biopsie hepatică. Tratamentul este nespecific È™i vizează patologiile asociate sau complicaÈ›iile bolii. De asemenea, se recomandă scăzutul în greutate, adoptarea unui regim alimentar sănătos, sport È™i oprirea fumatului. (8)

Boala hepatică alcoolică

Boala hepatică alcoolică se referă la lezarea È›esutului hepatic în urma consumului în exces de băuturi alcoolice. Ea include 3 stadii: steatoza hepatică, hepatita alcoolică, ciroza hepatică. Simptomatologia nu apare decât în stadiile avansate: stare de rău, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare, confuzie, somnolență, icter, edeme gambiere, ascită, hematemeză, scaune melenice. Nu există un tratament specific, cea mai bună măsură terapeutică fiind opritul consumului de alcool. În cazurile severe, poate fi necesar transplantul hepatic. Printre complicaÈ›iile bolii se numără encefalopatia hepatică, ascită, insuficienÈ›a renală, hemoragia internă, cancerul hepatic, creÈ™terea susceptibilității la infecÈ›ii. (9)

Hemocromatoza

Hemocromatoza este o boală ereditară care constă în depunerea de fier la nivelul organelor. Cel mai afectat organ este ficatul, din cauza vascularizaÈ›iei bogate de la acest nivel. Manifestările clinice ale bolii sunt evidente de obicei în fazele avansate. Simptomatologia apare mai devreme la sexul masculin decât la cel feminin, din cauza pierderii de fier în timpul menstruaÈ›iei. MulÈ›i pacienÈ›i cu hemocromatoză sunt asimptomatici, fiind diagnosticaÈ›i cu ocazia screeningului familial sau la analizele de rutină. Semnele È™i simptomele sunt nespecifice È™i includ hiperpigmentarea pielii, slăbiciune, letargie, impotență, căderea părului, dureri articulare, vertigo, pierderi de memorie. Depunerea fierului la nivel hepatic poate determina mărirea ficatului È™i hepatocitoliză, ceea ce cauzează apariÈ›ia durerilor în hipocondrul drept. În stadiile avansate, hemocromatoza poate determina fibroză, ciroză È™i carcinom hepatocelular. (10)

Boala Wilson

Boala Wilson este o boală genetică rară caracterizată prin depunerea de cupru la nivelul organelor, mai ales în ficat, creier È™i cornee. Netratată, boala poate determina insuficiență hepatică, disfuncÈ›ie cerebrală È™i deces. Cel mai frecvent, semnele È™i simptomele includ icter, edeme gambiere, ascită, varice esofagiene, fatigabilitate excesivă È™i o predispoziÈ›ie crescută la sângerare. InsuficienÈ›a hepatică apare la un număr mic de pacienÈ›i, mai ales la sexul feminin sau la cei la care boala a debutat în adolescență. La această categorie de bolnavi, insuficienÈ›a hepatică progresează rapid, cu anemie È™i alterarea stării mentale. Tratamentul presupune administarea de chelatori de cupru (penicilamină) È™i săruri de zinc. (11)

Ciroza hepatică

Ciroza hepatică reprezintă forma avansată È™i ireversibilă a bolii hepatice, în care structura hepatică normală este înlocuită cu È›esut nodular nefuncÈ›ional. În timp ce unii pacienÈ›i sunt complet asimptomatici, alÈ›ii prezintă un tablou clinic sever È™i speranță de viață redusă. Semnele È™i simptomele din ciroza hepatică apar pe fondul coagulopatiei specifice, a hipertensiunii portale sau a scăderii funcÈ›iei de eliminare a produÈ™ilor reziduali, care poate duce la encefalopatie hepatică. (12)

Hipertensiunea portală este sugerată de apariÈ›ia hepatomegaliei, durerilor abdominale, ascitei, varicelor esofagiene, sângerărilor gastrointestinale (vărsături cu sânge sau sânge în scaun). De asemenea, la nivelul abdomenului, periombilical, se poate observa o reÈ›ea de vene dilatate, ce poartă numele de „caput medusa”. (12, 13)

Manifestările clinice din encefalopatia hepatică variază de la forme uÈ™oare până la forme severe, iar acestea sunt observate până la 70% dintre pacienÈ›ii cu ciroză. În fazele incipiente ale encefalopatiei, statusul mental este nealterat, însă pot apărea tulburări uÈ™oare de memorie, concentrare È™i coordonare. Ulterior, simptomatologia progresează până la confuzie, dezorientare, depresie, iritabilitate, tulburări de somn, somnolență, letargie, comportament neadecvat, amnezie, comă. Examenul fizic în encefalopatia hepatică arată asterixis È™i fetor hepatic. (12)

Pe lângă aceste simptome, pacienÈ›ii cu ciroză prezintă fatigabilitate, scădere involuntară în greutate È™i epuizare musculară. În ceea ce priveÈ™te manifestările cutanate, ele includ icter, angioame-păianjen, teleangiectazii, eritem palmar, colorarea în alb a unghiilor, degete hipocratice (“în sticlă de ceas”). (12)

Cancerul hepatic

Cancerul hepatic este un tip de cancer care apare cel mai frecvent la persoanele de sex masculin, peste 85 ani, cu antecedente personale patologice de hepatită, ciroză hepatică, calculi biliari, diabet, HIV sau cu antecedente heredocolaterale de cancer hepatic. În unele cazuri, boala poate fi asimptomatică. Dacă apar simptome, acestea nu diferă între tumora primară È™i secundară (metastaze). Tabloul clinic include stare generală de rău, icter (colorarea pielii È™i a sclerei în galben), scăderea în greutate, reducerea poftei de mâncare, fatigabilitate, durere în hipocondrul drept, indigestie, balonare. De asemenea, examenul fizic poate identifica un nodul proiectat în hipocondrul drept. Tratamentul diferă în funcÈ›ie de stadiul cancerului, localizare, starea generală de sănătate. El poate include intervenÈ›ia chirurgicală de excizie a tumorii, chimioterapie, radioterapie sau tratament È›intit. (14)


Data actualizare: 03-12-2021 | creare: 03-12-2021 | Vizite: 1323
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • InvestigaÈ›ii paraclinice în bolile hepatice È™i biliare
  • Moduri în care ne putem distruge ficatul
  • Ficat sănătos - ce poÈ›i face pentru ficatul tău (conform studiilor)
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum