Semne ce indică probleme cu fierea (vezica sau secreția biliară)
Vezica biliară sau colecistul este o glandă anexă a tubului diestiv situată sub ficat, cu rol de stocare È™i eliberare în intestinul subÈ›ire a secreÈ›iei produse de celulele hepatice (bila). Rolul primordial al secreÈ›iei biliare este emulsionarea lipidelor care facilitează absorbÈ›ia acestora în tubul digestiv. Pe scurt, bila ajută la digestia grăsimilor din alimentaÈ›ie.
Întrucât secreÈ›ia de bilă este corelată în mod direct cu alimentaÈ›ia, aspectul colecistului va varia în funcÈ›ie ingestia alimentară, astfel: înaintea mesei va fi plină, căpătând un aspect „de pară”, iar după terminarea mesei va avea forma unui „balon dezumflat”.
Care sunt cele mai frecvente probleme cu fierea?
Majoritatea semnelor È™i simptomelor legate de afectarea colecistului apar în urma unui proces care afectează evacuarea secreÈ›iei biliare în intestinul subÈ›ire, prin obstruarea parÈ›ială sau completă a canalelor de excreÈ›ie. Cel mai frecvent, aceste afecÈ›iuni sunt rezolvate prin operaÈ›ie, chirurgul îndepărtând vezica biliară, intervenÈ›ie ce poartă denumirea de colecistectomie. (1)
În continuare vor fi prezentate procesele patologice care apar cel mai des la nivelul colecistului:
1. Litiaza biliară (calculii sau pietrele la colecist)
Această afecÈ›iune apare în urma precipitării substanÈ›elor din compoziÈ›ia bilei, formând calculi constituiÈ›i din colesterol, pigmenÈ›i biliari sau ambele. Cauzele de apariÈ›ie pot fi producÈ›ia de bilă greu solubilă, motilitatea diminuată a vezicii biliare ce determină o evacuare defectuoasă (staza biliară) sau existenÈ›a unui proces inflamator. (2) Dintre factorii de risc pentru apariÈ›ia litiazei fac parte obezitatea, nivelul crescut de colesterol în sânge, înaintarea în vârstă È™i sexul feminin.
2. Colecistita (inflamația colecistului)
Inflamarea vezicii biliare survine cel mai frecvent în urma obstrucÈ›iei canalului cistic de către un obstacol mecanic, precum un calcul. Apare cu precădere la vârstele extreme (copii È™i vârstnici) iar tratamentul diferă în funcÈ›ie de prezenÈ›a sau absenÈ›a complicaÈ›iilor. Colecistita necomplicată va fi tratată cu medicaÈ›ie antibiotică, analgezică È™i antiemetică. Dintre complicaÈ›ii, cele mai de temut sunt gangrena È™i perforaÈ›ia, caz în care se va opta pentru îndepărtarea chirurgicală a colecistului. (3)
3. Cancerul de vezică biliară
Majoritatea tumorilor maligne ale colecistului îÈ™i au originea în celulele glandulare È™i poartă denumirea de adenocarcinoame. Cancerele vezicii biliare apar foarte rar, iar simptomatologia asemănătoare colecistitei litiazice face ca diagnosticul să fie pus tardiv, în stadiile avansate ale tumorii. (4), (5)
4. Dischinezia biliară
Termenul de „dischinezie” se referă la motilitatea alterată a unei structuri. În cazul colecistului, dischinezia desemnează contracÈ›iile anormale sau deficitare ai pereÈ›ilor glandei, care conduc la o evacuare ineficientă a secreÈ›iei biliare. De multe ori, dischinezia biliară este asociată cu inflamaÈ›ia pe termen lung a vezicii (colecistită cronică). (6)
5. Colangita sclerozantă
Această boală afectează ficatul și căile biliare și are ca substrat patologic inflamația continuă a colecistului, care pe termen lung conduce la fibrozarea canaliculelor biliare din structura ficatului și din afara acestuia. Colangita sclerozantă este o boală rară a cărei cauze nu este complet cunoscută și de cele mai multe ori prezintă evoluție nefavorabilă, cu progresie către ciroză. (7), (8)
Care sunt semnele ce indică probleme cu fierea (vezica sau secreția biliară)?
Majoritatea semnelor È™i simpromelor care inscriminează o afecÈ›iune a vezicii biliare fac parte din sfera digestivă, însă unele boli pot da È™i manifestări sistemice.
- Colica biliară: este o durere acută cu caracter violent localizată în etajul superior abdominal, de partea dreaptă, imediat sub coaste. Poate iradia în spate, la nivelul coloanei vertebrale, omoplatului sau umărului drept È™i poate dura de la 30 de minute la o oră. Cauza durerii o reprezintă prezenÈ›a unui obstacol (cel mai frecvent un calcul) la nivelul căilor biliare care obstruează fluxul bilei. (9)
- GreaÈ›a È™i vărsăturile: acestea sunt simptome frecvent întâlnite în patologia colecistului; vărsăturile prezintă caracter bilios, având culoare galbenă sau verde, datorită cantității crescute de pigmenÈ›i biliari.
- Febra: apare în afecÈ›iunile ce evoluează cu inflamaÈ›ie, precum colecistita acută, gangrena sau colangita sclerozantă.
- Icterul: reprezintă colorarea în galben a tegumentelor È™i sclerelor, fiind cauzat de acumularea în exces a pigmenÈ›ilor biliari la acest nivel. Icterul apare în afecÈ›iunile care evoluează cu obstrucÈ›ia căilor biliare, ceea ce determină trecerea constituenÈ›ilor bilei în È›esuturi.
- Materii fecale decolorate: apar concomitent cu icterul de cauză obstructivă.
- Urini închise la culoare: se manifestă în acelaÈ™i timp cu decolorarea scaunului È™i prezintă aceleaÈ™i cauze.
- Pruritul (mâncărimea): este un simptom asociat icterului, întrucât pigmenÈ›ii biliari au acÈ›iune iritativă asupra pielii. Nevoia continuă de a se scărpina determină pacientul să îÈ™i provoace leziuni la nivelul pielii care iau forma unor zgârieturi.
- Intoleranța la alimente grase: survine din cauza capacității reduse a tractului digestiv de a descompune grăsimile.
Cum se diagnostichează afecțiunile bilei?
- Analize de sânge: care dozează nivelul pigmenÈ›ilor biliari (bilirubina directă È™i indirectă), enzimele hepatice (TGP, TGO) È™i pancreatice amilază, lipază), fosfataza alcalină (10).
- Ecografie abdominală: prin această metodă se diagnostichează rapid litiaza biliară.
- Colangiopancreatografie retrogradă endoscopică (ERCP): investighează căile biliare, pancreasul și vezica biliară. (11)
- Tomografie computerizată (CT): utilizată cel mai des pentru diagnosticul cancerului de vezică biliară.
(2) FIZIOPATOLOGIA APARATULUI DIGESTIV III, link: https://pathophysiology.umft.ro/data/media/ro/program/mg/curs-9-fiziopatologia-aparatului-digestiv-iii.pdf
(3) Cholecystitis, link: https://emedicine.medscape.com/article/171886-overview
(4) What Is Gallbladder Cancer?, link: https://www.cancer.org/cancer/gallbladder-cancer/about/what-is-gallbladder-cancer.html
(5) Picture of the Gallbladder, link: https://www.webmd.com/digestive-disorders/picture-of-the-gallbladder
(6) An Overview of Biliary Dyskinesia, link: https://www.verywellhealth.com/biliary-dyskinesia-4797127
(7) Gallbladder Disease, link: https://www.healthline.com/health/gallbladder-disease#types
(8) COLANGITA SCLEROZANTÄ‚ PRIMITIVÄ‚, link: https://aspiir.ro/colangita-sclerozanta-primitiva/
(9) Colica biliara - cauze si tratament, link: https://www.fortiusmedical.ro/blog/colica-biliara-cauze-si-tratament_102
(10) Gallstones and Gallstone Disease, link: https://gi.org/topics/biliary-tract-disorders-gallbladder-disorders-and-gallstone-pancreatitis/
(11) ERCP, link: https://www.sanador.ro/ercp
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Insuficienta sfincterului biliar (Oddy)
- Colecistul.. de un an ma simt foarte rau chiar daca urmez un regim
- Colecist deformat geometric din nastere
- Operatie vezica biliara
- Dureri abdominale in vezica
- Polip vezica biliara
- Distonoplant cu magneziu
- Criza de bila, ciclu si lesin