De ce „ghiorăie mațele”? Ce se întâmplă acolo?
![De ce „ghiorăie mațele”? Ce se întâmplă acolo?](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=37784.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Zgomotele intestinale sunt determinate de contracția (peristaltismul) intestinului odată cu pasajul alimentelor la acest nivel. Majoritatea zgomotelor de la nivelul stomacului și intestinelor se datorează procesului normal de digestie, fără să reprezinte un motiv de îngrijorare. (1)
De ce „ghiorăie mațele”? Ce se întâmplă acolo?
Pe măsură ce musculatura intestinală împinge mâncarea mai departe în tractul digestiv, alimentele sunt fragmentate, pentru a fi utilizate de către organism, iar în tot acest amestec intră atât gaze cât și bule de aer, care fac „mațele să ghiorăie”. Sunetele nu sunt așa de puternice atunci când în stomac există alimente, deoarece mâncarea absoarbe o parte din zgomot. Atunci când stomacul este gol, însă, sunetele sunt mai ușor de auzit, și probabil că din această cauză „ghiorăitul” este asociat cu foamea. La câteva ore după masă, stomacul trimite semnale la creier pentru a pune din nou în mișcare musculatura tractului digestiv. O soluție la sunetele neplăcute este mâncatul de porții mici și dese, mai degrabă decât porții mari și mai rare. În acest fel, stomacul va fi în permanență plin iar zgomotele nu vor mai apărea. (2)
O altă cauză pentru care „mațele ghiorăie” este mâncatul prea rapid sau vorbitul în timpul meselor, care determină inghițul unei cantități mari de aer la nivelul esofagului sau al stomacului. O soluție la această problemă este mâncatul mai lent, fără a vorbi sau face efort în timpul meselor. (3)
Zgomotele abdominale pot apărea și în contextul tulburărilor de absorbție ale nutrimentelor la nivelul tractului intestinal, cel mai frecvent întâlnit exemplu fiind intoleranța la lactoză. În această boală, enzima pe nume lactază lipsește, ceea ce înseamnă că lactoza din produsele lactate nu este absorbită. Neputând fi fragmentată de lactază, lactoză ajunge să fie scindată de bacterii, cu eliberare de gaze în intestine, producând zgomotele neplăcute. (3)
Alte alimente care pot face „mațele să ghioraie” sunt fructoza și îndulcitorii, care sunt dificil de absorbit la nivel intestinal, astfel încât sunt fragmentați de bacteriile din intestine, eliberând gaze și zgomote abdominale. (3)
Afecțiuni care determină ghiorăitul mațelor
Există numeroase patologii care pot determina diverse sunete datorate unui tract digestiv hiperactiv sau hipoactiv, iar în unele cazuri zgomotele anormale pot demasca patologii mai severe:
- Ocluzie de arteră mezenterică (vasele de sânge obstruate nu permit fluxul sangvin la intestine, spre exemplu în cazul blocării arterei printr-un cheag de sânge)
- Obstrucție intestinală mecanică (poate fi determinată de hernie, tumoră, adeziuni)
- Ileus paralitic (sunt afectați nervii care ajung la intestin) (1)
Zgomotele intestinale pot fi diminuate (reducere în intensitate, ton, regularitate a sunetelor), semnalizând încetinirea activității intestinale, în următoarele situații:
- Administrare de opiacee, anticolinergice, fenotiazine
- Anestezie generală
- Anestezie spinală
- Chirurgia abdomenului
- Radiații administrate în zona abdominală (1)
Zgomotele sunt în mod normal diminuate în timpul somnului, la scurt timp după administrarea anumitor medicamente, după chirurgia abdomenului sau în caz de constipație (când pot fi de asemenea absente).
Zgomotele intestinale pot fi accentuate datorită creșterii activității intestinale în următoarele situații:
- Boală Crohn
- Diaree
- Sângerare gastro-intestinală
- Colită ulcerativă
- Enterită infecțioasă
- Alergii alimentare
Zgomotele abdominale ar trebui evaluate întotdeauna alături de alte simptome precum greață, vărsătura, prezența sau absența peristalticii intestinale, flatulență. (1)
Ce poți face ca să nu îți „ghiorăie mațele”?
Există mai multe opțiuni pentru a preveni apariția zgomotelor abdominale neplăcute:
1. Consumul de apă
În cazul în care „ghiorăie mațele” iar o persoană nu poate să mănânce în acel moment, atunci este indicat să bea apă, deoarece apa îmbunătățește digestia și în același timp, umple stomacul.
2. Mâncatul încet
Mâncatul încet ajută la digestia mai bună a alimentelor, cu scăderea sunetelor neplăcute.
3. Mâncatul regulat
Mâncatul a 4-6 mese pe zi, în loc de 3, îmbunătățește digestia și metabolismul, prevenind zgomotele abdominale și apariția senzației de foame.
4. Mestecatul lent
Mestecatul lent previne înghițirea aerului, și în acest fel, a indigestiei și a gazelor.
5. Evitarea alimentelor care determină gaze abdominale, precum fasolea, varza, broccoli și a alimentelor acide precum citricele, roșiile, cafeaua.
6. Efectuarea unei plimbări ușoare după masă
Îmbunătățește digestia, determinând alimentele să se deplaseze mai eficient prin tractul digestiv. Studiile au arătat că mersul ușor imediat după terminarea unei mese, poate crește evacuarea gastrică.
7. Evitarea mâncatului în exces
8. Evitarea stimulilor anxiogeni
Anxietatea sau stresul pe termen scurt încetinesc evacuarea gastrică și procesul de digestie, făcând „mațele să ghiorăie”.
9. Reducerea excesului de zahăr
Zahărul în exces, mai ales fructoza și sorbitolul, pot cauza diaree și flatulență, determinând zgomote abdominale neplăcute.
10. Mâncatul imediat după instalarea senzației de foame (4)
2. What makes your stomach growl: https://www.wonderopolis.org/wonder/what-makes-your-stomach-growl
3. Why does my stomach growl: https://now.tufts.edu/articles/why-does-my-stomach-growl-and-make-noises
4. How to stop stomach growling: https://www.healthline.com/health/how-to-stop-stomach-growling
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dureri abdominale, slabire, borborisme
- Va rog un rasp! burta face galagie, imi vine mereu sa ragai si ma trezesc cu limba alba
- Rezultat colonoscopie
- Probleme cu stomacul
- Pot avea mai multe tipuri de paraziti deodata ?
- Probleme Digestive
- Mă doare in partea dreapta față și se resimte și în spate
- Colon iritabil?