Cum ajuți flora intestinală (de ce ar trebui să te intereseze)

Cum ajuți flora intestinală (de ce ar trebui să te intereseze)

©

Autor:

Cum ajuți flora intestinală (de ce ar trebui să te intereseze)

Flora intestinală (sau microbiomul intestinal) reprezintă totalitatea microorganismelor existente la nivelul sistemului digestiv, cu un rol esenÈ›ial în sinteza substanÈ›elor necesare organismului È™i în medierea răspunsului imunitar. InteracÈ›iunea susÈ›inută între microbiota intestinală È™i gazdă este necesară pentru a asigura funcÈ›iile sănătoase ale corpului. O activitate deficitară a microbiotei intestinale poate predispune la dezvoltarea anumitor afecÈ›iuni, cum ar fi sindromul metabolic sau diabetul. Anumite reguli simple È™i obiceiuri sănătoase pot ajuta la rafacerea florei intestinale È™i la menÈ›inerea unei bune sănătății a acesteia. (1, 2)

Cum ajuți flora intestinală?

La nivelul intestinului se găsesc trilioane de bacterii, extrem de importante pentru sănătatea generală a organismului. DeÈ™i majoritatea bacteriilor sunt benefice pentru organism, există È™i anumite bacterii dăunătoare. MulÈ›i factori, cu precădere alimentaÈ›ia È™i nivelul de activitate fizică, pot influenÈ›a tipul de bacterii găsite în tractul digestiv. Îngrijirea sănătății florei intestinale, ce presupune menÈ›inerea echilibrului corect al microorganismelor care trăiesc în tractul digestiv, este vitală pentru sănătatea fizică È™i mentală, cât È™i pentru imunitate. (2, 3, 4)

Pentru a preveni afectarea echilibrului între bacteriile benefice È™i dăunătoare, poÈ›i încerca următoarele lucruri:

Păstrează o alimentație echilibrată

O dietă echilibrată, bogată în fructe È™i legume, oferă fibrele care formează bacteriile bune È™i ajută flora intestinală. Reducerea cantității de alimente procesate bogate în zaharuri È™i grăsimi consumată poate contribui, de asemenea, la menÈ›inerea unei mai bune sănătăți a florei intestinale. Un studiu efectuat de cercetătorii americani a sugerat că dieta occidentală standard, bogată în zaharuri È™i grăsimi, afectează negativ microbiomul intestinal. (4, 5, 6, 7)

Dacă doreÈ™ti să îmbunătățeÈ™ti sănătatea florei intestinale, poÈ›i începe prin includerea în alimentaÈ›ie a bananelor, cerealelor integrale sau a usturoiului, alimente bogate în prebiotice. Alte alimente care susÈ›in un sistem digestiv sănătos includ ceapa, fasolea, fructele de pădure, ciupercile, sparanghelul, chefirul È™i alte alimente fermentate sau murate (cum ar fi kimchi sau varza murată). (4, 6)

Fii activ

ExerciÈ›iile fizice regulate sunt esenÈ›iale nu doar pentru sănătatea cardiovasculară sau pentru menÈ›inerea unei greutăți optime, ci È™i pentru sănătatea intestinală. ExerciÈ›iile fizice efectuate cu regularitate pot creÈ™te diversitatea microorganismelor ce compun flora intestinală. Ghidurile actuale recomandă cel puÈ›in 150 de minute de exerciÈ›ii de intensitate moderată în fiecare săptămână. (4, 6)

Gestionează stresul

Reducerea nivelului de stres este esenÈ›ială pentru sănătatea întregului organism, inclusiv pentru sănătatea florei intestinale. Studiile efectuate pe animale au arătat că stresul, chiar È™i manifestat pe perioade scurte de timp, poate perturba microorganismele din intestine. Nu doar stresul psihologic poate afecta echilibrul bacteriilor, ci È™i stresul generat de privarea de somn, temperaturi extreme sau perturbarea ritmului somn-veghe. Dacă suferi de anxietate sau depresie, este important să soliciÈ›i sprijin de specialitate la apariÈ›ia durerilor gastrice sau a altor simptome gastrointestinale. MeditaÈ›ia, mersul pe jos, yoga sau activitățile de familie pot reprezenta modalități eficiente de reducere a nivelului de stres. (4, 5, 6)

Utilizează suplimente probiotice

Probioticele, microorganisme vii cunoscute pentru beneficiile specifice oferite sistemului intestinal, disponibile sub formă de suplimente alimentare, pot fi utilizate pentru restabilirea echilibrului de bacterii intestinale de către persoanele care nu reuÈ™esc să obÈ›ină suficiente probiotice din alimentaÈ›ie. La oamenii sănătoÈ™i, probioticele nu colonizează permanent intestinele, însă pot aduce beneficii prin modificarea compoziÈ›iei generale a microbiomului. DeÈ™i se pot obÈ›ine fără prescripÈ›ie medicală, suplimentele probiotice ar trebui utilizate doar la recomandarea medicului, în special de către persoanele cu afecÈ›iuni subiacente. (3, 4)

Dormi suficiente ore în fiecare noapte

Obiceiurile neregulate de somn sunt asociate cu un dezechilibru al florei intestinale (disbioza) È™i cu riscuri crescute de afecÈ›iuni inflamatorii. Obiceiurile sănătoase de somn, precum un program fix È™i un număr de minimum È™apte ore È™i maximum nouă ore de somn în fiecare noapte poate avea un impact pozitiv asupra sănătății intestinale. (4, 5, 6)

Evită automedicația cu antibiotice

Antibioticele, folosite pentru combaterea infecÈ›iilor bacteriene, pot afecta negativ sănătatea florei intestinale. AutomedicaÈ›ia cu antibiotice, fără recomandarea medicului, cât È™i administrarea excesivă de antibiotice, reprezintă probleme de sănătate publică care pot duce la rezistenÈ›a la antibiotice È™i pot dăuna florei intestinale È™i imunității. (2, 4)

Evită fumatul

Persoanele fumătoare prezintă riscuri semnificativ mai mari de boli pulmonare și cardiovasculare, dar și o mai proastă sănătate a microbiotei intestinale. O recenzie efectuată de cercetătorii din Israel a constatat că fumatul modifică flora intestinală prin creșterea microorganismelor potențial dăunătoare și scăderea nivelurilor celor benefice. (4, 8)

De ce ar trebui să te intereseze flora intestinală?

MenÈ›inerea unui intestin sănătos contribuie la îmbunătățirea sănătății generale È™i a funcÈ›iei imunitare. Modificarea obiceiurilor zilnice È™i adoptarea unui stil de viață sănătos poate determina creÈ™terea diversității È™i a numărului de microbi benefici din intestin. Lipsa de interes cu privire la sănătatea florei intestinale poate duce la dezvoltarea disbiozei intestinale, o condiÈ›ie de sănătate asociată cu o multitudine de alte afecÈ›iuni. (2, 4)

Disbioza intestinală

Această afecÈ›iune implică pierderea aportului de microbi benefici È™i o expansiune a microbilor patogeni, o consecință a unui stil de viață nesănătos, poate contribui la creÈ™terea în greutate. În plus, disbioza intestinală reprezintă un important factor de risc pentru sindromul intestinului iritabil, diabet de tip 2, spondilită anchilozantă, artrită reumatoidă, eczemă atopică È™i boala inflamatorie a intestinului. Simptomele experimentate de către persoanele cu sindromul intestinului iritabil, precum durerile abdominale sau balonarea, se datorează activității microbilor patogeni, care produc gaze È™i substanÈ›e chimice în exces, contribuind la simptomele disconfortului intestinal. (2, 4, 9)

Evitarea riscului de a dezvolta numeroase condiÈ›ii de sănătate sistemice, cu precădere la nivelul sistemului gastrointestinal, presupun implicit evitarea deteriorării echilibrului dintre bacteriile benefice È™i cele nesănătoase. MenÈ›inerea unei bune sănătății a microbiotei intestinale ajută, de asemenea, la reducerea riscului de a dezvolta afecÈ›iuni cardiovasculare, la controlul modului în care organismul răspunde la infecÈ›ii È™i la controlul sănătății sistemului nervos central. (1, 2, 4)


Data actualizare: 05-01-2022 | creare: 05-01-2022 | Vizite: 1800
Bibliografie
(1) Intestine Flora, https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/intestine-flora
(2) Why the Gut Microbiome Is Crucial for Your Health, https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health
(3) 9 Ways to Improve Your Gut Bacteria, Based on Science, https://www.healthline.com/nutrition/improve-gut-bacteria
(4) 10 ways to improve gut health, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325293
(5) What’s an Unhealthy Gut? How Gut Health Affects You, https://www.healthline.com/health/gut-health
(6) Your Digestive System: 5 Ways to Support Gut Health, https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/your-digestive-system-5-ways-to-support-gut-health
(7) Relationships between diet-related changes in the gut microbiome and cognitive flexibility, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25982560
(8) Smoking and the intestinal microbiome, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29626219
(9) The Role Dysbiosis May Be Playing in Your Health, https://www.verywellhealth.com/what-is-intestinal-dysbiosis-1945045
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum influenÈ›ează vinul roÈ™u riscul de afecÈ›iuni cardiovasculare?
  • Microbiomul pielii rămâne stabil în timp, în ciuda unor variaÈ›ii externe
  • Hormonii din laptele matern influenÈ›ează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum