Căștile audio îți pot deteriora auzul
Autor: Fermeșanu Liana
Cu cât îți expui auzul, pe perioade lungi, la sunete mai ridicate decât nivelul recomandat, cu atât îți poate slăbi auzul mai repede. Celulele nervoase ale urechii au nevoie, din când în când, de o pauză, pentru a se recupera și pentru a se curăța. Dacă nu le oferi ferestre în care să respire, celulele nervoase pot muri. Celula nervoasă auditivă distrusă nu crește înapoi și se pierde odată cu frecvența sunetului căruia îi corespundea.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) notează că dintre tinerii și adulții tineri cu vârstele între 12 și 35 de ani din țările cu venituri mari și medii, aproape 50% sunt expuși la nivele periculoase de sunet, din cauza dispozitivelor audio personale. (1)
Un studiu realizat anul trecut în Suedia, pe 280 de adolescenți, a relevat că timpul mai lung de expunere a acestora la muzica dată tare în căști crește riscul de a dezvolta afecțiuni auditive precum tinitus (țiuit în urechi), pierderea auzului sau sensibilitate la sunete. (2)
OMS recomandă ca muzica să fie ascultată în căști la aproximativ 60% din volumul maxim, și doar pentru 60 de minute. După aceea, ar trebui să iei o pauză. Dacă asculți la un volum mai mic, poți crește timpul de ascultare.
Ce fel de căști să folosim?
Avem două feluri de căști audio dintre care putem alege: cele pe care le pui pe cap și cele pe care le fixezi în ureche. Amândouă pot deteriora auzul într-o anumită măsură, dar cele pe care le inserezi în ureche sunt mai periculoase.
S-a crezut, o vreme, că aceste tipuri de căști pot să cauzeze infecții în ureche și surzire, dar nu există dovezi științifice care să susțină aceste teorii. Este indicată, totuși, menținerea curată a urechilor și a căștilor. (3)
Medicii recomandă, oricum, căștile pe care le pui pe cap. Cele care intră în ureche adaugă nouă decibeli de volum audio doar prin simplul fapt că sunt mai aproape de canalul auditiv. (4) În plus, acestea nu blochează tot sunetul din exterior, și suntem tentați să dăm volumul mai tare. Mai sunt și multe modele ieftine pe piață, care redau sunetul distorsionat.
Căștile clasice, cele pe care le pui pe ureche, pot avea sunetul mai clar, elimină mai mult din zgomotul de fundal și sunt mai confortabile, însă nici acestea nu sunt lipsite complet de pericol, atâta vreme cât sunt folosite la maxim, pe perioade lungi de timp.
Ce poți face pentru a-ți proteja auzul:
- Ia cu tine dopuri de urechi, dacă știi că o să ajungi în locuri foarte zgomotoase. Nu toate blochează total sunetele, ci doar le estompează.
- Nu asculta muzică la maxim în căști, ci la 60% din volum. Ia pauze după fiecare oră.
- Limitează folosirea zilnică a dispozitivelor audio.
- Ia-ți o pereche de căști anti-zgomot.
- Fii conștient de posibilele deteriorări ale auzului tău, și adresează-te unui medic.
- Dacă asculți muzică în căști atât de tare încât nu mai auzi nici un sunet din exterior, dă volumul un pic mai încet.
- Investește într-o pereche de căști de calitate, care să redea sunetul și bass-ul clar, pentru a nu simți că e nevoie să le folosești la maxim.
- Dacă ai căști care se inserează în ureche, asigură-te că sunt curate de fiecare dată când le folosești.
- Păstreză-ți urechile curate, pentru a nu se aduna prea multă ceară.
OMS recomandă, pentru a îți proteja auzul, expunerea la maxim 85 de decibeli, pe o perioadă de opt ore. Dacă numărul de decibeli crește, scade timpul recomandat de expunere la zgomot. Astfel că, la 91 de decibeli (cât atinge un uscător de păr), expunerea este două ore. La 106 decibeli (un concert rock), mai puțin de patru minute.
Efectele sunetelor la care te expui pe parcursul zilei se cumulează. Poți atinge limita zilnică de zgomot care trece prin sistemul auditiv cu două ore petrecute în trafic, patru ore de ascultat muzică la căști și vizionarea unui film. (5)
(2) https://www.noiseandhealth.org/article.asp?issn=1463-1741;year=2017;volume=19;issue=88;spage=125;epage=132;aulast=Widen
(3) https://thehealthorange.com/stay-happy/earbuds-vs-headphones-what-damages-your-ear-more/
(4) https://www.medicaldaily.com/earbuds-vs-headphones-which-will-cause-noise-induced-hearing-loss-366088
(5) https://thewirecutter.com/blog/is-your-hearing-at-risk/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Hipoacuzie neurosenzoriala
- Probleme auz job call center
- E posibil sa imi pierd auzul?
- Bebeluș 2 saptamani
- Pierderea auzului
- Problema de sanatate, dar fara diagnostic concret (scaderea auzului)
- Timpan perforat
- Ameteala si tulburari de auz