Semaglutida reduce riscul evenimentelor cardiovasculare cu 20% la adulții obezi fără diabet

©

Autor:

Semaglutida reduce riscul evenimentelor cardiovasculare cu 20% la adulții obezi fără diabet
Un studiu clinic internațional important a demonstrat că semaglutida reduce cu 20% riscul evenimentelor cardiovasculare la adulții supraponderali sau obezi și cu boli cardiovasculare stabilite, dar fără diabet. Rezultatele studiului „SELECT – Semaglutide and Cardiovascular Outcomes in Patients with Overweight or Obesity Who Do Not Have Diabetes” au fost prezentate la sesiunile științifice ale American Heart Association din 2023 și publicate simultan în New England Journal of Medicine.
În cadrul acestui studiu, semaglutida, un medicament inițial aprobat pentru tratamentul diabetului de tip 2 și ulterior pentru managementul greutății, a fost utilizată pentru a trata pacienți cu boli cardiovasculare preexistente, supraponderalitate sau obezitate, dar fără diabet. Tratamentul cu semaglutidă a dus la o reducere semnificativă a riscului de deces din cauze cardiovasculare, infarct miocardic nonfatal sau accident vascular cerebral nonfatal. De asemenea, pacienții au pierdut în medie 9,4% din greutatea corporală și au înregistrat îmbunătățiri ale altor factori de risc pentru boli cardiovasculare.

Dr. Michael Lincoff, autorul principal al studiului, a subliniat importanța acestui rezultat, menționând că acesta este primul tratament farmacologic pentru supraponderalitate sau obezitate care s-a dovedit a reduce riscul de evenimente cardiovasculare într-un mod riguros.

Peste 17.000 de pacienți din 41 de țări au fost urmăriți pentru o medie de 40 de luni, după ce au fost randomizați să primească injectări săptămânale de semaglutidă sau placebo. În plus față de semaglutidă sau placebo, participanții au primit și tratament standard pentru boli cardiovasculare.

Rezultatele au arătat o reducere cu 20% a riscului relativ de evenimente cardiovasculare majore la pacienții tratați cu semaglutidă, cu reduceri de risc similare observate în rândul bărbaților și femeilor, diferitelor etnii, vârstelor și nivelurilor de greutate corporală inițiale.

Nu au fost identificate probleme semnificative de siguranță cu semaglutida în cadrul studiului, deși mai mulți pacienți au întrerupt semaglutida decât placebo, în principal din cauza simptomelor gastrointestinale. De asemenea, a existat o rată ușor mai mare de tulburări ale vezicii biliare la grupul tratat cu semaglutidă.

Studiul subliniază eficacitatea semaglutidei în reducerea riscului de complicații cardiovasculare asociate cu obezitatea, un pas important în tratamentul acestei condiții ca boală metabolică. Totuși, o limitare a studiului este că nu a inclus pacienți fără boli cardiovasculare preexistente, astfel încât efectele semaglutidei asupra prevenirii primare a evenimentelor cardiovasculare la persoanele cu supraponderalitate sau obezitate, dar fără boală cardiovasculară anterioară, nu au fost studiate. Studiul a fost sponsorizat de Novo Nordisk, compania care a dezvoltat semaglutida, iar Dr. Lincoff a primit onorarii de consultanță de la această companie.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-11-2023 | creare: 17-11-2023 | Vizite: 678
Bibliografie
Semaglutide reduced cardiovascular events by 20% in certain adults, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/11/231113111816.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Decalarea programului de somn în weekend este nocivă pentru sănătate
  • Rolul zincului împotriva complicațiilor diabetului
  • Risc scăzut de ateroscleroză la persoanele care iau micul dejun
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum