Autofagia mediată de proteine chaperone ar putea proteja împotriva aterosclerozei
ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor È™i firmelor medicale

Autofagia mediată de proteine chaperone ar putea proteja împotriva aterosclerozei

©

Autor:

Autofagia mediată de proteine chaperone ar putea proteja împotriva aterosclerozei
Într-un nou articol, o echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină Albert Einstein condusă de dr. Ana Maria Cuervo descrie modul în care s-a reuÅŸit micÅŸorarea unor plăci de aterom.
Este vorba despre autofagia stimulată de către proteinele chaperone (chaperone mediated autophagy- CMA), proces descoperit de dr. Cuervo în 1993 ÅŸi denumit astfel în 2000. Prin intermediul acestuia sunt menÅ£inute funcÅ£iile celulei. Proteinele chaperone se leagă de alte proteine din citoplasmă ÅŸi le ghidează către lizozomi (organite celulare cu conÅ£inut enzimatic bogat) pentru a fi descompuse ÅŸi apoi reciclate. Dr. Cuervo a observat că această prelucrare de proteine cheie reglează numeroase evenimente celulare- metabolismul glucidic ÅŸi lipidic, ritmul circadian, repararea ADN. Prin alterarea CMA o serie de proteine degradate se acumulează în cantităţi toxice, contribuind la îmbătrânire sau chiar boli neurodegenerative.

Boala cardiovasculară, principala cauză de deces pe plan mondial e de cele mai multe ori asociată cu ateroscleroza. Placa de aterom obstruează arterele, împiedicând furnizarea unei cantităţi optime de oxigen către miocard, creier ÅŸi alte organe. Pentru a studia ce se întâmplă cu CMA în ateroscleroză, echipa dr. Cuervo a lucrat pe loturi de ÅŸoareci hrăniÅ£i cu diete vestice timp de 12 săptămâni. Activitatea CMA a crescut iniÅ£ial, dar la final placa ateromatoasă era deja formată. Nu s-a mai detectat nici un semnal de autofagie în macrofage ÅŸi celulele musculare netede, două tipuri de celule ce devin disfuncÅ£ionale în ateroscleroză.

Activitatea scăzută a CMA se corelează cu ateroscleroza ÅŸi la oameni. Există o procedură chirurgicală numită endarterectomie destinată unor pacienÅ£i cu accidente vasculare cerebrale. Se curăţă anumite segmente carotidiene unde se găsesc plăcile de aterom pentru a preveni apariÅ£ia unui nou AVC. Dr. Cuervo a mai analizat ÅŸi activitatea CMA în aceste sectoare carotidiene la un lot de 62 pacienÅ£i urmăriÅ£i timp de 3 ani după intervenÅ£ie.

„Cei cu un nivel ridicat de CMA nu au mai suferit un al doilea atac, însă acesta a apărut la majoritatea celor cu activitate CMA slabă. Acest fapt sugerează că nivelul CMA după endarterectomie ar putea prezice riscul de noi accidente vasculare ÅŸi chiar ar ajuta în stabilirea unui tratament potrivit,” afirmă dr. Cuervo. Revenind la studiul pe loturi de ÅŸoareci, echipa a stimulat pe cale genetică activitatea CMA la ÅŸoarecii hrăniÅ£i cu diete bogate în calorii. Apoi a comparat efectele cu un lot de ÅŸoareci alimentaÅ£i identic, dar fără intervenÅ£ie asupra CMA. Leziunile ateromatoase erau mai mici în primul lot. Din fericire, pentru om nu e necesară nici o modificare genică. „Împreună cu echipa mea am reuÅŸit de asemenea să dezvoltăm potenÅ£iale medicamente de stimulare CMA care s-au dovedit eficiente în loturi de animale ÅŸi culturi celulare umane,” adaugă dr. Cuervo.

sursa: News Medical

Data actualizare: 04-04-2022 | creare: 04-04-2022 | Vizite: 684
Bibliografie
Chaperone-mediated autophagy needed to protect against atherosclerosis, sursa: News Medical, link: https://www.news-medical.net/news/20220328/Chaperone-mediated-autophagy-needed-to-protect-against-atherosclerosis.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pentru sănătatea inimii, luaÈ›i cu precauÈ›ie suplimente de calciu!
  • Care este legătura dintre hormonii tiroidieni È™i riscul aterosclerotic?
  • Risc scăzut de ateroscleroză la persoanele care iau micul dejun
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum