Reducerea aportului de sare îmbunătățește simptomele pacienților cu insuficiență cardiacă
©
Autor: Teodorescu Mihai
Un amplu studiu clinic randomizat care a investigat efectele reducerii aportului de sodiu din alimentație asupra sănătății cardiovasculare a constatat că reducerea consumului de sare nu reduce numărul vizitelor la spital sau pe cel al deceselor pentru pacienții cu insuficiență cardiacă, însă poate îmbunătății calitatea vieții pacienților. Cercetătorii au descoperit o îmbunătățire a simptomelor, cum ar fi umflarea membrelor inferioare, oboseala cronică și dispneea.
Pentru studiu, cercetătorii au recrutat peste 800 de pacienți din 36 de centre medicale din șase țări, majoritatea din America de Nord. Toți participanții la studiu sufereau de insuficiență cardiacă, un sindrom clinic caracterizat prin pierderea capacității inimii de a pompa corespunzător sângele. Participanții au fost grupați aleatoriu să primească fie îngrijire obișnuită, fie consiliere nutrițională cu privire la modul de reducere a aportului de sare din dietă.
Pacienților din grupul secund, care au primit consiliere nutrițională, li s-au oferit sugestii de meniu concepute de dieteticieni folosind alimente din propria lor regiune. Participanții au fost încurajați să evite ingredientele bogate în sare, să gătească acasă și să nu folosească sare în alimente. Aportul de sodiu al celor din grupul secund a fost de 1.500 de miligrame pe zi (echivalentul a aproximativ două treimi de linguriță) care este limita recomandată de sistemul de sănătate din Canada pentru majoritatea canadienilor, indiferent de starea lor de sănătate.
Înainte de studiu, pacienții consumau în medie peste 2.200 de mg de sodiu pe zi. La un an de la începerea studiului, participanții din primul grup de studiu și-au redus aportul zilnic mediu de sodiu cu puțin peste 100 de mg. În schimb, în cazul celor din grupul secund de studiu, consumul a fost redus până la puțin peste 1.650 de mg pe zi.
O comparație a ratelor de deces, a spitalizării și a vizitelor la spital din cauza bolilor cardiovasculare a arătat că nu au existat diferențe semnificative statistic între cele două grupuri de studiu. În schimb, au fost observate îmbunătățiri importante în ceea ce privește calitatea vieții (evaluată folosind trei instrumente diferite) în rândul celor din grupul care a consumat cea mai mică cantitate de sodiu.
sursa: Science Daily
foto. University of Alberta
Pentru studiu, cercetătorii au recrutat peste 800 de pacienți din 36 de centre medicale din șase țări, majoritatea din America de Nord. Toți participanții la studiu sufereau de insuficiență cardiacă, un sindrom clinic caracterizat prin pierderea capacității inimii de a pompa corespunzător sângele. Participanții au fost grupați aleatoriu să primească fie îngrijire obișnuită, fie consiliere nutrițională cu privire la modul de reducere a aportului de sare din dietă.
Pacienților din grupul secund, care au primit consiliere nutrițională, li s-au oferit sugestii de meniu concepute de dieteticieni folosind alimente din propria lor regiune. Participanții au fost încurajați să evite ingredientele bogate în sare, să gătească acasă și să nu folosească sare în alimente. Aportul de sodiu al celor din grupul secund a fost de 1.500 de miligrame pe zi (echivalentul a aproximativ două treimi de linguriță) care este limita recomandată de sistemul de sănătate din Canada pentru majoritatea canadienilor, indiferent de starea lor de sănătate.
Înainte de studiu, pacienții consumau în medie peste 2.200 de mg de sodiu pe zi. La un an de la începerea studiului, participanții din primul grup de studiu și-au redus aportul zilnic mediu de sodiu cu puțin peste 100 de mg. În schimb, în cazul celor din grupul secund de studiu, consumul a fost redus până la puțin peste 1.650 de mg pe zi.
O comparație a ratelor de deces, a spitalizării și a vizitelor la spital din cauza bolilor cardiovasculare a arătat că nu au existat diferențe semnificative statistic între cele două grupuri de studiu. În schimb, au fost observate îmbunătățiri importante în ceea ce privește calitatea vieții (evaluată folosind trei instrumente diferite) în rândul celor din grupul care a consumat cea mai mică cantitate de sodiu.
sursa: Science Daily
foto. University of Alberta
Data actualizare: 11-04-2022 | creare: 11-04-2022 | Vizite: 327
Bibliografie
Hold the salt: Study reveals how reducing sodium intake can help patients with heart failure, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220402131902.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Hipertensiunea rămâne principalul factor de risc de deces în Australia
- Aspirina poate creşte riscul de a dezvolta insuficienţă cardiacă, în rândul persoanelor vulnerabile
- Câte minute de exerciții fizice pe săptămână sunt necesare pentru a reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare?
- Care este corelația dintre Life's Essential 8, scorul de sănătate cardiovascular și ratele de mortalitate din toate cauzele?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Insufienta cardiaca + hipertensiune arteriala
- Insuficienta cardiaca cls. II modificata in cls. I ?!
- Ajutor. Insuficienta cardiaca sau nedezvoltare?
- Stenoza aortica valvulara stransa
- Probleme respiratorii si insuficienta cardiaca
- "Replici ciudate" de la medici generalisti :)) - despre pericardita si insuficienta card.
- Insuficienta cardiaca de gradul II si arteroscleroza
- Tratament raceala pentru un cardiac
- Valve defecte, hipertensiune ciudata, extrasistole, tratament