Expunerea la aer poluat crește riscul de hipertensiune arterială

©

Autor:

Expunerea la aer poluat crește riscul de hipertensiune arterială
Poluarea aerului reprezintă un important factor de risc pentru o gamă largă de afecțiuni. Aproximativ 4,2 milioane de decese atribuite condițiilor de sănătate asociate cu expunerea la un aer poluat sunt înregistrate anual la nivel global. Un studiu recent publicat în Scientific Reports arăta că expunerea cronică la particule poluante contribuie la riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și respiratorii, în special a hipertensiunii arteriale.
Studiul a evaluat impactul poluării cu particule poluante asupra incidenței pe termen lung a hipertensiunii în Spania, susținând necesitatea îmbunătățirii calității aerului în măsura posibilului pentru a reduce riscul de boli cardiometabolice în rândul populației. În acest scop, cercetătorii au realizat un studiu la care au participat peste 1.100 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 83 de ani. Niciunul dintre participanți nu a prezentat hipertensiune arterială la începutul studiului, iar participanții au fost urmăriți pentru i perioadă medie de 7 ani. În timpul studiului au fost înregistrate 282 de cazuri de hipertensiune arterială incidentă.

Participanții la studiu au fost supuși unui examen medical la un centru de sănătate și fiecare a oferit probe de sânge. În plus, a fost folosit un chestionar pentru a obține informații despre vârsta, sexul, nivelul de educație, etnia, consum de alcool și alte variabile. Consumul de alimente a fost determinat cu ajutorul unui chestionar de aderență la dieta mediteraneană, fiind analizat totodată nivelul de exercițiu fizic și indicele de masă corporală.

Tensiunea arterială a fost măsurată cu un tensiometru și a fost determinată ca hipertensiune dacă tensiunea arterială sistolica medie a fost mai mare sau egală cu 140 mmHg și/sau dacă tensiunea arterială medie diastolică a fost mai mare sau egală cu 90 mmHg. Rezultatele studiului au sugerat că poluarea aerului poate contribui la patogeneza hipertensiunii. De asemenea, studiul susține ideea că particule de dimensiuni reduse poluante reprezintă cea mai mare amenințare pentru sistemul cardiovascular.

sursa: News Medical

Data actualizare: 07-12-2021 | creare: 07-12-2021 | Vizite: 341
Bibliografie
Chronic exposure to particulate matter linked with high blood pressure, link: https://www.news-medical.net/news/20211204/Chronic-exposure-to-particulate-matter-linked-with-high-blood-pressure.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum