Seful Comisiei de oftalmologie a MSP il acuza de inselatorie pe doctorul american Alfred Sapse
Data publicării: 29-08-2007
"E cea mai mare inselatorie din lumea medicala din tara. Cred ca ne aflam in fata unei retele de inselatorie care functioneaza in India si in Mexic. Acest procedeu este unul criminal, pentru ca doctorul american Alfred Sapse din Statele Unite ale Americii nu are nici un act de provenienta a celulelor stem. Poate infecta cu sifilis sau cu HIV orice pacient. Ceea ce sustine el nu se poate realiza", a afirmat medicul.
Potrivit Monicai Pop, nu este validat nicaieri in lume un tratament cu celule stem in urma caruia pacientii cu afectiuni incurabile de vedere sa se vindece.
Seful Comisiei de oftalmologie a MSP a spus ca peste 400 de persoane au fost inselate de reprezentantii medicului american care au cerut pentru o programare 5.000 de euro.
La randul sau, profesorul doctor Benone Crastocea, membru al Comisiei de Oftalmologie, l-a acuzat pe doctorul american Alfred Sapse ca-i foloseste numele in afacerea sa.
"Am vorbit cu acest Alfred Sapse si mi-a prezentat un dosar in care apar articole mai mult de publicitate si nu stiintifice despre celulele stem. I-am spus ca inainte de a incepe un tratament are nevoie de mai multe aprobari si acesta a sustinut ca le va avea", a spus Crastocea, care a avertizat ca tratamentul cu celule stem nesupravegheat corespunzator poate evolua spre cancer.
"Medicina are limite. Sunt lucruri care nu pot fi facute. Multi oameni si-au vandut animalele ori s-au imprumutat luandu-se dupa promisiunile medicului american", a mai spus dr. Carstocea.
Prezent la conferinta, presedintele Agentiei Nationale de Transplant Victor Zota a explicat ca terapia cu celule stem este in faza de studiu in toata lumea, ele folosindu-se in prezent numai in tratarea leucemiilor.
"Doar trei firme din Romania sunt autorizate sa recolteze sange din cordonul ombilical pentru producerea de celule stem. Introducerea in tara a celulelor stem fara aprobare se pedepseste cu 3 pana la 10 ani inchisoare", a declarat Zota.
El a precizat ca doctorul american Alfred Sapse este obiectul unei cercetari a FBI in Statele Unite si ca acesta nu figureaza ca medic in statul Nevada, unde locuieste.
In opinia presedintelui ANT, suma de 5.000 de euro ceruta de reprezentantii lui Sapse in Romania (Mihai Merticaru, Ana Maria Merticaru si Ion Gradinaru) este una "gandita" intrucat procedura in clinici autorizate din strainatate trece de 50.000 euro.
Alfred Sapse a terminat Facultatea de Medicina in anul 1952, in Romania, fara a avea nicio specializare si in prezent are 82 de ani. Intr-un material aparut in presa centrala se facea referire la un "miraculos" tratament cu celule stem in urma caruia toti cei care au probleme de vedere, chiar si incurabile, se pot insanatosi in urma unui tratament care costa 5.000 de euro, programarea facandu-se numai dupa ce pacientii depun un avans de 2.500 euro.
Sursa: Rompres,
29-08-2007, Vizualizari 1421