Sedentarismul, un factor de risc al COVID-19?
Autor: Dr. Purtan Teodora
Cu toate că antrenamentul fizic regulat este un lucru extrem de benefic pentru sănătatea fizică și intelectulă, odată cu apariția pandemiei COVID-19, măsurile impuse în prezent de către organizațiile guvernamentale limitează în mare măsură efectuarea oricărei activități în aer liber. Astfel, numeroase persoane se află în carantină, în auto-izolare sau pur și simplu stau în casă, pentru a evita îmbolnăvirea.
Toate aceste aspecte însă favorizează sedentarismul, condiție care poate duce la scăderea sistemului imunitar.
Pe de altă parte, scăderea imunității favorizează contractarea diferitelor tipuri de infecții, prin scăderea capacității de apărare și rezistență a organismului împotriva diferiților agenți patogeni. Astfel, putem afirma faptul că sedentarismul, în mod indirect, prin scăderea sistemului imunitar, poate favoriza îmbolnăvirea cu COVID-19.
O companie analizează scăderea nivelului de activitate fizică
Compania care se ocupă de fabricarea ceasurilor inteligente Fitbit, utile pentru monitorizarea zilnică a activității fizice prin calcularea numărului de pași realizați de către purtător, a frecvenței cardiace, a calității somnului și a altor tipuri exerciții fizice, a realizat un studiu prin colectarea datelor din ceasurile a peste 30 de utilizatori. În urma acestui studiu, această companie a ajuns la concluzia că, în comparație cu anul trecut, numărul de pași a fost redus în majoritatea țărilor. Aceasta arată faptul că datorită izolării la domiciliu, activitatea fizică este mult redusă pe perioada pandemiei COVID-19.
Potrivit acestei companii, cea mai mare scădere a numărului de pași a fost înregistrată în Spania (-38%). În Statele Unite ale Americii s-a observat o scădere a numărului de pași cuprinsă între -12% și -24%, iar în țările europeene, s-a înregistrat o scădere a numărului de pași între -7% și -24%.
În urma acestui studiu a fost observat faptul că dinamica transmiterii noului tip de coronavirus a fost direct proporțională cu scăderea nivelului de activitate fizică prin mers sau alergare.
Legătura dintre exercițiul fizic și integritatea sistemului imunitar
Cercetările realizate în trecut pe acest subiect arată faptul că efectuarea execițiilor fizice într-o formă moderată stimulează răspunsul imunitar al organismului împotriva infecțiilor respiratorii de etiologie virală.
S-a constatat că rata de apariție a infecțiilor respiratorii este cu 40-50% mai redusă în rândul persoanele care respectă un program regulat de antrenament fizic comparativ cu celelalte persoane.
Trebuie evitat însă exercițiul fizic intens, realizat pentru o perioadă îndelungată de timp deoarece acesta, asemenea sedentarismului, poate favoriza scăderea rezistenței sistemului imunitar.
Sfaturile OMS privind antrenamentul fizic
Pentru a preveni sedentarismul în această perioadă când suntem obligați să rămânem în casă, Organizația Mondială a Sănătății a publicat pe pagina sa de internet câteva sfaturi privind activitatea fizică.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă efectuarea zilnică de către toate persoanele care nu prezintă nicio manifestare clinică specifică infecției respiratorii acute și care nu au fost diagnosticate cu astfel de afecțiuni, a 150 de minute de exerciții fizice moderate sau 75 de minute de exerciții fizice intense.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acest tip de activitate fizică este asociat creșterii speranței de viață.
Recomandările OMS privind antrenamentul fizic sunt următoarele:
- Participarea la programele online de exerciții fizice.
- Efectuarea unor pauze scurte de activitate fizică în cursul zilei (precum joaca cu copii, plimbatul câinelui, îngrijirea florilor, etc.).
- Întreruperea, la fiecare 30 de minute, a statului pe scaun sau pe canapea.
- Prioritizarea activităților intelectuale, în timpul recreerii sedentare (precum montarea unui puzzle, cititul, etc.).
- Adoptarea frecventă a unor măsuri de relaxare (precum exercițiile de respirație, etc.).
Cu toate că în cazul celorlalte forme de infecții de tract respirator au fost recomandate exercițiile fizice ușoare, din cauza lipsei de informație cu privire la eventualele efecte negative ale COVID-19 asupra sistemului imunitar și posibilele sale complicații (într-un număr redus de cazuri a fost înregistrată asocierea miocarditei), se impune evitarea antrenamentului fizic în cazul persoanelor infectate cu noul coronavirus, chiar și în cazul celor care prezintă forme ușoare de boală.
În cadrul ghidului oferit de către Organizația Mondială a Sănătății pe pagina de internet, sunt descrise câteva tipuri de antrenament fizic care pot fi practicate chiar și de acasă (precum exercițiile aerobice, exercițiile de forță etc.), pentru a evita sedentarismul.
Nu trebuie uitat însă că pentru menținerea sănătății, pe lângă antrenamentul fizic zilnic, mai sunt necesare adoptarea unei diete echilibrate, hidratarea corespunzătoare și respectarea orelor de somn (7-9 ore/noapte).
2. Interventions outside the workplace for reducing sedentary behaviour in adults under 60, link: https://www.cochrane.org/CD012554/PUBHLTH_interventions-outside-workplace-reducing-sedentary-behaviour-adults-under-60
3. Sedentarismul, un pericol al pandemiei COVID-19. Exercițiu fizic moderat scade riscul de infecții respiratorii virale, link: https://raportuldegarda.ro/articol/impact-pandemie-covid19-sedentarsm-scadere-nivel-activitate-fizica/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Durere partea dreapta sub coasta
- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Obezitate declansata pe fond psihic?
- Am 17 ani si vreau sa slabesc
- Cum sa slabesc?
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Vitiligo si coronavirusul
- Oare sunt probleme grave ?