COVID-19: Cum se folosesc corect mastile de protectie

©

Autor:

COVID-19: Cum se folosesc corect mastile de protectie

În vremea pandemiei SARS-CoV-2 echipamentele de protecție atât pentru personalul medical și pacienți, dar și pentru celelalte persoane a devenit o necesitate.
Purtarea măștilor, indiferent de tipul lor, s-a dovedit a fi o măsură de prevenție necesară pentru limitarea răspândirii COVID-19. Cu toate acestea, trebuie ținut cont de faptul că purtarea măștilor poate crea o senzație falsă de siguranță, iar acest lucru duce la neglijarea celorlalte măsuri de protecție importante cum ar fi igienizarea mâinilor sau păstrarea distanței sociale. Pentru o prevenție corectă trebuie respectate toate măsurile de mai sus, purtarea măștilor ca unic mod de protecție fiind insuficient. (1)

 

Tipuri de măști:

  • măști non-medicale (în această categorie intră măștile realizate din materiale textile, fie că sunt făcute acasă sau în fabrică)
  • măști chirurgicale clasice
  • măștile N95

 

Diferența între măștile chirurgicale și cele tip N95 este că cele din urmă sunt concepute să sigileze foarte bine nasul și gura purtătorului printr-o potrivire foarte strânsă, spre deosebire de cele chirurgicale care formează o barieră fizică între gura, nasul purtătorului și mediul înconjurător, dar marginile lor nu sigilează la fel de bine.

Ambele tipuri de măști nu trebuie reutilizate și ambele previn răspândirea bolilor de tip respirator prin filtrarea diferitelor particule nocive prezente în aer. (2)

 

CDC (Centers for Disease Control and Prevention) nu recomandă purtarea măștilor N95 sau a celor chirurgicale de către populația generală, având în vedere că acestea nu împiedică contactarea noului coronavirus ci doar minimizează riscurile. In schimb măștile textile sunt o variantă bună pentru persoanele care nu lucrează în spital sau care nu au semne de boală respiratorie. Avantajul măștilor textile este că nu sunt costisitoare și pot fi reutilizate după ce au fost dezinfectate și spălate. Este important ca stocurile măștilor medicale să fie disponibile pentru personalul medical. (3)

 

Care sunt pașii pentru utilizarea corectă a unei măști:

  • 1. Igienizarea mâinilor cu apă și săpun înainte de a atinge masca.
  • 2. Se ia masca din cutie și se verifică să nu prezinte rupturi.
  • 3. Poziționarea corectă a măștii: trebuie stabilit care este partea anterioară și cea posterioară a măștii (partea mai colorată de obicei trebuie să vină în față, iar cealaltă în contact direct cu gura și nasul purtătorului). De asemenea, trebuie ținut cont la măștile chirurgicale și N95 că în partea superioară au o margine mai rigidă care se poate modela după forma nasului.
  • 4. Prinderea măștii: modul de prindere al măștilor poate fi, de asemenea, de mai multe feluri. Măștile cu elastic sub formă de buclă se prind de acesta cu ambele mâini si se dă după urechi elasticul. Măștile care au panglici, câte una prinsă de fiecare colț al măștii, se vor lega pe rând în spatele capului. Inițial panglicile de sus după ce a fost poziționată masca bine pe nas, iar mai apoi panglicile inferioare.
  • 5. După ce s-a poziționat masca pe față, următorul gest este fixarea muchiei superioare rigide la forma nasului. (pasul 5 este valabil pentru măștile care au acea bandă rigidă)
  • 6. Măștile cu pliuri (în general cele chirurgicale și uneori cele confecționate din material textil) trebuie trase sub bărbie, astfel încât acestea să ia forma feței purtătorului și să fie cât mai bine fixate.
  • 7. Se evită atingerii măștii pe parcursul purtării ei.
  • 8. Dacă masca devine umedă, ea trebuie îndepărtată.

 

Cum se îndepărtează corect masca:

  • 1. Se evită atingerea părții anterioare a măștii.
  • 2. Mâinile trebuie spălate, iar apoi se vor atinge doar elasticele sau panglicile măștii pentru îndepărtarea ei.
  • 3. Masca folosită se aruncă la coșul de gunoi (dacă este mască de unică folosință) sau se pune la spălat dacă este reutilizabilă (în cazul măștilor textile, de exemplu). (4)

Data actualizare: 16-01-2021 | creare: 28-04-2020 | Vizite: 1258
Bibliografie
(1) Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public: When and how to use masks, link: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks
(2) N95 Respirators and Surgical Masks (Face Masks), link: https://www.fda.gov/medical-devices/personal-protective-equipment-infection-control/n95-respirators-and-surgical-masks-face-masks
(3) Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19, link: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/diy-cloth-face-coverings.html
(4) How to Put on and Remove a Face Mask, link: https://www.sfcdcp.org/communicable-disease/healthy-habits/how-to-put-on-and-remove-a-face-mask/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •