Cum și cât timp îi protejezi pe ceilalți dacă ai fost confirmat COVID19

©

Autor:

Cum și cât timp îi protejezi pe ceilalți dacă ai fost confirmat COVID19

În cadrul acestui articol vom prezenta modul în care o persoană îi poate proteja pe cei din jur (în special pe membrii familiei sale), în cazul în care ar acestea ar fi purtătoare a infecției cu noul coronavirus.
În contextul pandemiei cu noul coronavirus, o mare parte din populația de pe glob este preocupată de măsurile care trebuie luate pentru a preveni infectarea cu 2019-nCoV. În acest sens, atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și instituțiile statului român (precum Ministerul Afacerilor Interne, Institutul Național de Sănătate Publică din România, etc.), au postat pe site-urile oficiale numeroase articole privind prevenirea infectării în masă a populației.

La fel de important este însă și aspectul legat de prevenirea transmiterii infecției cu noul coronavirus la persoanele din jur, în cazul persoanelor diagnosticate cu COVID-19. Cele mai multe persoane sunt preocupate de modul în care se pot proteja pentru a nu contracta infecția cu 2019-nCoV, însă nu se gândesc aproape deloc la posibilitatea infectării persoanelor din jur, în cazul în care ar putea fi purtători ai infecției cu noul coronavirus.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică din România, persoanele care au fost supuse testului pentru noul coronavirus și au fost confirmate, sunt plasate în izolare la spital, unde le va fi administrat tratamentul specific COVID-19.

În cazul persoanelor asimptomatice, care au intrat în contact cu persoane confirmate cu 2019-nCoV sau care au călătorit recent în țări aflate sub codul roșu de carantină, cărora nu le-a fost efectuat testul pentru noul coronavirus, se impune izolarea la domiciliu timp de 14 zile de la ultimul contact sau de la intrarea în țară.

Pe toată durata celor 14 zile de auto-izolare, se impune distanțarea de toți membrii familiei și evitarea părăsirii domiciliului. Dacă este posibil, se recomandă izolarea într-un alt loc față de resedința propire, pentru a-i proteja pe cei în familie.

Dacă în decursul celor 14 zile apar manifestări clinice specifice infecției cu noul coronavirus, persoana în cauză va fi testată, iar dacă rezultatul testului pentru 2019-nCoV este pozitiv, persoana respectivă va fi internată în spital și i se va administra tratamentul corespunzător. Ulterior, după vindecare, persoana va putea reveni la domiciliu.

Protejarea celor din jur în cazul în care o persoană a fost testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică, presupune respectarea următoarelor măsuri:

  • În primul rând, persoana infectată trebuie să-i informeze pe cei din jur cu privire la starea sa de sănătate și să le impună păstrarea distanței corespunzătoare.
  • Să evite contactul apropiat cu ceilalți membri ai familiei.
  • Să se izoleze într-o cameră separată; dacă este posibil în altă locuință.
  • Să evite primirea vizitatorilor în perioada de izolare.
  • Să dezinfecteze zilnic fiecare suprafață pe care o atinge în mod frecvent.
  • Să se spele pe mâini ori de câte ori este necesar; durata spălării pe mâini trebuie să fie de minim 20 de secunde.
  • Să își acopere nasul și gura cu o batistă sau cu șervețele de unică folosință, de fiecare dată când tușesc sau strănută.
  • Să poarte mască și mănuși atunci când le sunt aduse alimentele și bunurile necesare.


Toate aceste măsuri trebuie respectate pe toată durata auto-izolării. Ulterior, după cele 14 zile de auto-izolare, în lipsa apariției vreunei simptome clinice caracteristice COVID-19, persoana respectivă se poate reîntoarce în familie.

Trebuie reținut însă faptul că, toți membrii familiei unei persoane depistate cu COVID-19, trebuie să fie plasați în auto-izolare timp de 14 zile. În tot acest timp, trebuie să le fie asigurate mâncarea și bunurile necesare.


Data actualizare: 07-04-2020 | creare: 07-04-2020 | Vizite: 781
Bibliografie
1. Infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), link: https://www.cnscbt.ro/index.php/ncov
2. Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public, link: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public
3. Coronavirus disease (COVID-19): What parents should know, link: https://www.unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-know
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum