Secvențierea genomului este foarte eficientă în diagnosticarea tulburărilor genetice la nou-născuți și sugari
©
Autor: Airinei Camelia
![Secvențierea genomului este foarte eficientă în diagnosticarea tulburărilor genetice la nou-născuți și sugari](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=44709.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Rezultatele studiului, publicate în Jurnalul AsociaÈ›iei Medicale Americane (JAMA), au arătat că WGS a fost de aproape două ori mai eficient decât testul de secvenÈ›iere a genelor vizate. WGS a detectat o tulburare genetică la 49% dintre pacienÈ›i, în timp ce testul de secvenÈ›iere a genelor vizate a identificat o tulburare genetică la 27% dintre participanÈ›i. Testul vizat a ratat 40% din diagnosticele pe care WGS le-a putut capta. În plus, studiul a descoperit 134 de noi diagnostice genetice care nu au fost descrise anterior. În general, 51% dintre pacienÈ›i au fost diagnosticaÈ›i cu o tulburare genetică folosind oricare dintre teste.
Potrivit lui Jonathan Davis, MD, neonatolog la Centrul Medical Tufts È™i co-investigator principal al studiului, mai mult de jumătate dintre bebeluÈ™ii din studiu au avut tulburări genetice nedetectate care ar fi putut trece neobservate în majoritatea spitalelor fără utilizarea tehnologiei de secvenÈ›iere a genomului. Diagnosticul precoce al unei tulburări genetice este esenÈ›ial pentru a oferi cea mai bună îngrijire medicală sugarilor.
Cu toate acestea, studiul a recunoscut unele dezavantaje ale WGS. A fost nevoie de o medie de două zile suplimentare pentru a primi rezultate de la WGS în comparaÈ›ie cu testul de secvenÈ›iere a genelor vizat. Testul vizat a fost, de asemenea, mai puÈ›in costisitor È™i a eliminat riscul de a dezvălui în mod neintenÈ›ionat riscuri potenÈ›iale pentru sănătate mai târziu în viață, cum ar fi boala Alzheimer sau cancerul, pe care părinÈ›ii ar putea să nu vrea să le cunoască.
Studiul GEMINI a evidenÈ›iat, de asemenea, o lipsă de standardizare în interpretarea geneticii neonatale, diferite laboratoare fiind în dezacord asupra faptului că o anomalie genetică a fost cauza unei suspecte de tulburare genetică în 40% din cazuri.
Studiul susÈ›ine ideea că tulburările genetice sunt comune în rândul nou-născuÈ›ilor È™i sugarilor, subliniind importanÈ›a diagnosticului precoce prin secvenÈ›ierea genomică rapidă. Studiul GEMINI a fost finanÈ›at de National Institutes of Health È™i a implicat mai multe site-uri de studiu din Statele Unite.
Cercetătorii pledează pentru acoperirea acestor teste de către asigurări È™i încurajează eforturile continue de standardizare È™i îmbunătățire a testelor genetice neonatale. Studiul a fost susÈ›inut de un grant de la National Institutes of Health pentru Tufts Medical Center. Limitările È™i conflictele de interese ale studiului sunt dezvăluite în publicaÈ›ie.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 14-07-2023 | creare: 14-07-2023 | Vizite: 398
Bibliografie
Genome sequencing highly effective at diagnosing genetic disorders in newborns and infants, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/07/230711133316.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni