Scurgerea în bariera hematoencefalică poate cauza boli mintale sau metabolice?

©

Autor:

Scurgerea în bariera hematoencefalică poate cauza boli mintale sau metabolice?
Scurgerea nereglementată de substanțe din sânge în creier, prin bariera hematoencefalică, este asociată cu unele probleme de memorie, considerate de majoritatea oamenilor de știință ca fiind normale, odată cu îmbătrânirea. Poate fi însă această scurgere o etapă incipientă a bolii Alzheimer? Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington au analizat peste 150 de articole pentru a vedea ce se întâmplă cu bariera hematoencefalică pe măsură ce îmbătrânim.

Una dintre cheile unei sănătăți mintale bune la orice vârstă este o barieră hematoencefalică sănătoasă. Bariera hematoencefalică previne scurgerea nereglementată de substanțe din sânge în creier. Creierul este un organ deosebit de sensibil și nu poate tolera expunerea directă la multe dintre substanțele din sânge. Din ce în ce mai mult, oamenii de știință și-au dat seama că bariera hematoencefalică permite, de asemenea, pătrunderea în creier a anumitor substanțe, într-un mod reglementat, pentru a satisface nevoile nutriționale ale creierului. De asemenea, bariera hematoencefalică transportă molecule din sânge în creier și pompează toxine din creier. O barieră hematoencefalică care funcționează defectuos poate contribui la boli precum scleroza multiplă, diabetul și chiar boala Alzheimer.

Înainte ca oamenii de știință să înțeleagă cum o astfel de funcționare defectuoasă poate contribui la bolile asociate îmbătrânirii, trebuie să înțeleagă modul în care o barieră sănătoasă hematoencefalică îmbătrânește în mod normal. Când o persoană poartă Apolipoproteina E4 (ApoE4), cel mai puternic risc genetic al riscului de Alzheimer, cercetătorii au spus că există o accelerare a majorității modificărilor legate de vârstă ale barierei hematoencefalice. Persoanelor cu ApoE4 le este greu să scape de peptida beta amiloidă din creier, ceea ce provoacă o acumulare de placă. Odată cu îmbătrânirea sănătoasă, pompele din bariera hematoencefalică funcționează mai puțin eficient pentru a scăpa de peptida beta amiloidă. Pompele funcționează și mai puțin bine la persoanele cu boala Alzheimer.

O altă constatare cheie este că, pe măsură ce îmbătrânim, două celule încep să se schimbe în bariera hematoencefalică: pericitele și astrocitele. Lucrări recente sugerează că scurgerea în bariera hematoencefalică care apare cu Alzheimer se poate datora unei pierderi de pericite. Astrocitele, în schimb, par a fi hiperactive. Lucrări recente sugerează că păstrarea funcției pericitului ar putea duce la o barieră mai sănătoasă hematoencefalică. Unele cercetări sugerează că sănătatea pericitelor poate fi păstrată prin unele intervenții care extind durata de viață, cum ar fi exercițiile fizice regulate și restricția calorică.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-03-2021 | creare: 28-03-2021 | Vizite: 1221
Bibliografie
Could leak in blood-brain barrier be cause of poor memory? link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210318142530.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!