Schimbările timpurii ale stilului de viață duc la efecte de durată asupra metabolismului
©
Autor: Airinei Camelia
Prevalența îngrijorătoare și în creștere rapidă a supraponderalității în rândul copiilor și a factorilor de risc cardiometabolic asociați constituie o problemă clinică, de sănătate publică și socială la nivel global. Procesele patofiziologice care stau la baza bolilor cardiometabolice încep din copilărie, subliniind necesitatea prevenirii acestora de la vârste fragede. Intervențiile pe termen lung privind dieta și activitatea fizică au arătat o scădere a adipozității, o reducere a rezistenței la insulină și o îmbunătățire a lipidemiei în populația generală a copiilor. Cu toate acestea, mecanismele moleculare care stau la baza efectelor benefice ale acestor intervenții rămân în mare parte necunoscute.
Studiul de la University of Eastern Finland (UEF) a utilizat analiza metabolomică nontargetată prin cromatografie lichidă și spectrometrie de masă (LC-MS) pentru a detecta metaboliți endogeni și exogeni, urmărind un eșantion de copii pentru o perioadă de opt ani, până în adolescență. Nu există rapoarte anterioare privind efectele intervențiilor pe termen lung asupra metaboliților serici folosind această metodă în populații generale de copii urmăriți până la adolescență.
Intervenția asupra dietei și activității fizice a avut efecte pe termen lung asupra diverselor metaboliți serici, ceea ce ar putea oferi mecanisme moleculare care explică impactul benefic al schimbărilor de stil de viață asupra sănătății cardiometabolice și generale începând din copilărie. De exemplu, intervenția a moderat scăderea nivelurilor serice de anumite amide grase și acizi grași nesaturați, sugerând un efect direct asupra metabolismului acestora, posibil prin influențarea activității hidrolazei de amide grase.
Una dintre limitările studiului este alocarea non-randomizată a copiilor în grupul de intervenție și cel de control. De asemenea, rata de abandon a fost relativ scăzută, ceea ce este pozitiv, dar diferențele mici între grupuri la opt ani de zile ar putea fi atribuite intensității modeste a intervenției după primii doi ani. Informațiile privind compoziția microbiomul fecal ar fi fost utile pentru o perspectivă mai cuprinzătoare asupra efectelor intervenției asupra metabolitelor derivate din microbiomul intestinal.
sursa: News Medical
Studiul de la University of Eastern Finland (UEF) a utilizat analiza metabolomică nontargetată prin cromatografie lichidă și spectrometrie de masă (LC-MS) pentru a detecta metaboliți endogeni și exogeni, urmărind un eșantion de copii pentru o perioadă de opt ani, până în adolescență. Nu există rapoarte anterioare privind efectele intervențiilor pe termen lung asupra metaboliților serici folosind această metodă în populații generale de copii urmăriți până la adolescență.
Rezultate
Intervenția a avut efecte semnificative statistic asupra a 315 caracteristici moleculare pe parcursul primilor doi ani, dintre care 80 de metaboliți au fost adnotate. Printre aceștia, efectele asupra 17 metaboliți au persistat pe durata celor doi și opt ani. Intervenția a avut impact asupra amidelor grase, acilcarnitinilor, acizilor grași nesaturați, fosfolipidelor și sterolilor, precum și asupra metaboliților derivați din microbiomul intestinal. A fost observată o influență notabilă asupra metaboliților care mediază răspunsurile la glucide și lipide.Intervenția asupra dietei și activității fizice a avut efecte pe termen lung asupra diverselor metaboliți serici, ceea ce ar putea oferi mecanisme moleculare care explică impactul benefic al schimbărilor de stil de viață asupra sănătății cardiometabolice și generale începând din copilărie. De exemplu, intervenția a moderat scăderea nivelurilor serice de anumite amide grase și acizi grași nesaturați, sugerând un efect direct asupra metabolismului acestora, posibil prin influențarea activității hidrolazei de amide grase.
Concluzii
Acest studiu demonstrează că analiza metabolomică nontargetată a probelor de ser folosind metoda LC-MS sporește înțelegerea mecanismelor posibile prin care intervențiile de stil de viață influențează sănătatea cardiometabolică și generală în timpul copilăriei și adolescenței. Studii suplimentare sunt necesare pentru a furniza dovezi mai ample privind efectele benefice ale schimbărilor de stil de viață asupra sănătății cardiometabolice și altor rezultate de sănătate.Una dintre limitările studiului este alocarea non-randomizată a copiilor în grupul de intervenție și cel de control. De asemenea, rata de abandon a fost relativ scăzută, ceea ce este pozitiv, dar diferențele mici între grupuri la opt ani de zile ar putea fi atribuite intensității modeste a intervenției după primii doi ani. Informațiile privind compoziția microbiomul fecal ar fi fost utile pentru o perspectivă mai cuprinzătoare asupra efectelor intervenției asupra metabolitelor derivate din microbiomul intestinal.
sursa: News Medical
Data actualizare: 16-09-2024 | creare: 16-09-2024 | Vizite: 103
Bibliografie
Early lifestyle changes lead to lasting impacts on metabolism, link: https://www.news-medical.net/news/20240912/Early-lifestyle-changes-lead-to-lasting-impacts-on-metabolism.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cum vor afecta schimbările climatice activitățile în aer liber
- Beneficiile meditației asupra capacității de atenție se mențin pentru minimum 7 ani (Studiu)
- Recorduri absolute ale consumului de substanțe halucinogene în rândul tinerilor în anul 2021
- Un stil de viață sănătos poate diminua riscul genetic crescut de cancer
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Schimbarea de metabolism
- Masturbarea deregleaza metabolismul?
- Sindrom hipoanabolic - sunt foarte slaba... HELP!!
- Metabolism dat peste cap
- Tratament Risperidona (efecte secundare)