Cât ar trebui să aștepte un cuplu stabil până să aibă relații intime?
©
Autor: Airinei Camelia
Cât să aștepți până la pasul cel mare? Unele cupluri își fac griji în legătură cu viteza cu care evoluează lucrurile în relație. Ar putea oare cercetările științifice să dea o mână de ajutor pentru a decide când e momentul oportun ca partenerii stabili să devină intimi?
Răspunsul este complicat și poate varia de la câteva întâlniri la câteva luni. Un motiv este numărul mic de studii privind această temă. Puține cercetări au abordat sănătatea relațiilor raportat la momentul în care cei doi au avut primum contact sexual. Iar studiile existente au fost realizat epe eșantioane specifice, în special studenți, sau cupluri heterosexuale căsătorite.
De asemenea, psihoterapeuții par a fi de acord că legătura emoțională este esențială - eventual un prim „te iubesc”. Apoi, foarte important este acordul asupra respectării limitelor celuilalt. Cu alte cuvinte, trebuie să ai timp să-ți cunoști partenerul și viziunea sa despre relație. Însă în privința perioadei de timp necesară pentru aceste lucru, părerile sunt împărțite.
Din datele studiului desfășurat la începutul anilor 2000 a reieșit că partenerii care au așteptat câteva luni au fost mai longevive decât cele care au făcut sex la prima, a doua sau a treia întâlnire.
Totuși, Barton Goldsmith îl contrazice pe Toni Coleman, fiind de părere că trei luni e prea târziu.
Răspunsul este complicat și poate varia de la câteva întâlniri la câteva luni. Un motiv este numărul mic de studii privind această temă. Puține cercetări au abordat sănătatea relațiilor raportat la momentul în care cei doi au avut primum contact sexual. Iar studiile existente au fost realizat epe eșantioane specifice, în special studenți, sau cupluri heterosexuale căsătorite.
Ce știm despre angajament și sex
La începutul anilor 2000, un studiu al profesoarei Sandra Metts de la Illinois State University a găsit că legătura emoțională anterioară relațiilor intime are un impact benefic asupra cuplului. Autoarea a inclus chiar o listă cu pașii care ar trebui realizați înainte de sex: cunoașterea partenerului, primul sărut, construirea unui sentiment de angajare în stabilitatea relație.De asemenea, psihoterapeuții par a fi de acord că legătura emoțională este esențială - eventual un prim „te iubesc”. Apoi, foarte important este acordul asupra respectării limitelor celuilalt. Cu alte cuvinte, trebuie să ai timp să-ți cunoști partenerul și viziunea sa despre relație. Însă în privința perioadei de timp necesară pentru aceste lucru, părerile sunt împărțite.
Opțiunea 1: Așteptați câteva săptămâni
Potrivit psihoterapeutului californian Barton Goldsmith, un total de 36 de ore petrecute împreună este suficient - ore însumate din mai multe întâlniri. După acest timp este posibil ca dorința să scadă - așa cum reiese din rezultatul unui studiu din 2012.Opțiunea 2: Amânați câteva luni
Bazându-se pe mai multe studii, psihoterapeutul Toni Coleman sugerează că după o perioadă de trei luni (după ce se încheie faza de „lună de miere”) este momentul potrivit. La început, partenerul este privit într-o lumină idilică și atracția este foarte intensă, însă după câteva luni se pot lua deciții mai rațional.Din datele studiului desfășurat la începutul anilor 2000 a reieșit că partenerii care au așteptat câteva luni au fost mai longevive decât cele care au făcut sex la prima, a doua sau a treia întâlnire.
Totuși, Barton Goldsmith îl contrazice pe Toni Coleman, fiind de părere că trei luni e prea târziu.
Opțiunea 3: Așteptați până la căsătorie
Această opțiune poate fi dictată de anumite credințe religioase, însă cercetările în această privință sunt sărace, iar studiile care atestă efectele pozitive ale abstinenței s-au dovedit a fi finanțate de instituții creștine.
Data actualizare: 23-07-2020 | creare: 06-03-2018 | Vizite: 1409
Bibliografie
How Long Couples In Lasting Relationships Should Wait To Start Having Sex, According To Science, link: https://www.iflscience.com/brain/how-long-couples-in-lasting-relationships-should-wait-to-start-having-sex-according-to-science/all/ ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Valorificarea potențială a deșeurilor organice prin conversie microbiană: studiu de caz
- Schimbările de durată ale stilului de viață sunt mai posibile când obiectivele sunt stabilite personal
- Efectele pozitive ale aspirinei, contestate de un studiu recent
- Câinii au capacitatea de a identifica persoanele stresate, pe baza modificărilor respirației și transpirației
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- La cat dupa laparoscopie pot sa-mi reiau viata sexuala?
- Ce se întâmplă cu fetele care își incep viața sexuala devreme?
- Viata sexuala inceptuta mai tarziu
- Poziti sexuale cu o fata usor supraponderala va rog raspuns
- Triregol afecteaza viata sexuala?
- Viata sexuala neinceputa inca la 16 ani
- Sunt casatorit de 34 ani cu frumoasa mea sotie
- Sex plictisitor