Schimbarea profilului metaboliților promovată de activitatea fizică, scade riscul de diabet de tip 2

©

Autor:

Schimbarea profilului metaboliților promovată de activitatea fizică, scade riscul de diabet de tip 2
Activitatea fizică regulată modifică semnificativ profilul metaboliților organismului, iar multe dintre modificări sunt asociate cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2, arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Finlanda de Est.
Populația studiată a inclus peste 7.000 de bărbați care au fost urmăriți timp de opt ani. Bărbații cu cel mai crescut nivel de activitate fizică au avut un risc cu 39% mai mic de diabet de tip 2 decât bărbații care erau inactivi din punct de vedere fizic.

Activitatea fizică a fost asociată cu nivelurile unui total de 198 de metaboliți (produși intermediari ai metabolismului organismului), iar activitatea fizică crescută a avut un impact asupra unora dintre aceiași metaboliți, care au fost asociați anterior cu o dietă care promovează sănătatea. Studiul a arătat, de asemenea, că prin creșterea nivelului activității fizice poate fi îmbunătățită secreția de insulină.

Un total de 1.260 de metaboliți au fost analizați din probele de glucoză a jeun (pe nemâncate) ale participanților la studiu. Asocierea activității fizice cu profilul metaboliților nu a fost studiată atât de cuprinzător și nici într-o cohortă atât de extinsă înainte. Studiul actual, publicat în Metabolites, este primul care stabilește o asociere între metaboliți și activitatea fizică.

Cercetătorii au investigat asocierea activității fizice cu profilul metaboliților, sensibilitatea la insulină, secreția de insulină și riscul de diabet de tip 2 la participanții la studiu. Niciunul dintre participanți nu a avut diabet la începutul studiului. Un chestionar de activitate fizică a fost efectuat în rândul participanților la începutul studiului și din nou opt ani mai târziu. De asemenea, participanții au fost supuși unui test oral de toleranță la glucoză și au fost analizați metaboliții lor dintr-o probă de glucoză a jeun.

Bărbații au fost clasificați în patru categorii în funcție de activitatea lor fizică: cei care erau inactivi fizic, cei care erau activi fizic doar ocazional, cei care erau activi fizic în mod regulat, dar nu mai mult de două ori pe săptămână și cei care erau activi fizic în mod regulat de cel puțin trei ori pe săptămână. Durata unei singure sesiuni de activitate fizică a fost definită ca fiind de cel puțin 30 de minute.

În timpul urmăririi, riscul de a dezvolta diabet de tip 2 a fost cu 39% mai mic pentru bărbații care erau cei mai activi din punct de vedere fizic și cu 30% mai mic chiar și pentru bărbații care erau activi fizic nu mai mult de două ori pe săptămână, în comparație cu bărbații care erau inactivi fizic.

sursa: News Medical

Data actualizare: 31-01-2022 | creare: 31-01-2022 | Vizite: 400
Bibliografie
Regular physical activity lowers type 2 diabetes risk by changing the body's metabolite profil, link: https://www.news-medical.net/news/20220126/Regular-physical-activity-lowers-type-2-diabetes-risk-by-changing-the-bodys-metabolite-profile.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căsnicia șubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum