Controlul diabetului și reducerea greutății în cadrul unui program alimentar cu 3 mese vs 6 mese pe zi
„Mănâncă dimineața ca un rege, la prânz ca un prinț și seara ca un om de rând.” Înțelepciunea populară se aliniază recomandărilor nutriționale, iar potrivit unui studiu recent prezentat în cadrul Conferinței Anuale a Societății de Endocrinologie ENDO 2018, un astfel de orar regulat de mese care include un mic dejun consistent ar putea reprezenta cheia succesului în vederea pierderii în greutate și controlului metabolic la paceinții cu obezitate și diabet tip 2.
La studiu au participat 11 femei și 18 bărbați cu vârsta medie de 69 ani, indice de masă corporală corespondent obezității și diabet zaharat tip 2 insulinotratat. Participanții au fost repartizați aleatoriu fie în grupul care a aderat la:
Ambele planuri alimentare conțineau un număr egal de calorii [1600 calorii ±200 ], iar participanții au fost monitorizați timpd e 3 luni de dietă. La final s-au observat următoarele:
Deși unul dintre obiectivele pentru administrarea meselor mici și frecvente îl constituie controlul senzației de foame și al poftelor/ronțăielilor, acești parametri au fost crescuți în grupul care a primit 3 mese și 3 gustări pe durata unei zile.
Autorii studiului subliniază importanța unui orar de mese adecvat implicit, efectele benefice pe care o alimentație cu 3 mese pe zi ar putea să le manifeste la pacienții cu obezitate și diabet tip 2 insulinotratat, în detrimentul recomandărilor tradiționale și nevoia de individualizare a managementului nutrițional la acești pacienți pentru a obține maximul de beneficii cu ajutorul dietei.
Sursa: Endocrinology Advisor
La studiu au participat 11 femei și 18 bărbați cu vârsta medie de 69 ani, indice de masă corporală corespondent obezității și diabet zaharat tip 2 insulinotratat. Participanții au fost repartizați aleatoriu fie în grupul care a aderat la:
- Grupul I. un program alimentar care a inclus 3 mese – un mic dejun copios, un prânz de dimensiuni moderte și o cină ușoară [repartizare caloriilor în funcție de mese: mic dejun 50%, prânz 33%, cină 17%],
- Grupul II. un program alimentar clasic pentru pacienții tratați cu insulină, care a inclus 6 mese mici – 3 mese și 3 gustări, distribuite la intervale de timp egale pe parcursul zilei [repartizare caloriilor în funcție de mese: mic dejun 20%, prânz 25%, cină 25%, gustări câte 10%].
Ambele planuri alimentare conțineau un număr egal de calorii [1600 calorii ±200 ], iar participanții au fost monitorizați timpd e 3 luni de dietă. La final s-au observat următoarele:
Parametri evaluați (valori medii) | Grupul I | Grupul II |
Greutate | ↓ 5 kg ± 3.2 kg | ↓ 0.5 ± 1.4 kg |
Indice de masă corporală | ↓ 1.9 ± 1.2 kg/m2 |
0.1 ± 1.8 kg/m2 |
Glicemie a jeun | ↓ cu 54 mg/dL (de la 161 la 107) | ↓ cu 23 mg/dL (de la 164 la 141) |
HbA1c | ↓1.2 ± 0.8% | ↓ 0.2 ± 1% |
Cantitatea de insulină administrată | ↓ cu 20.5 unități/zi (de la 54.7 la 34.8) | ↑ 2.2 unități/zi (de la 67.8 la 70) |
Glicemia pe durata nopții | ↓ cu 24 mg/dL (de la 131 la 107) | - |
Scor evaluare senzație de foame de la 100 | ↓ 18 ± 3 | ↑ 2 ± 1.7 |
Scor evaluare pofte intense | ↓ 36 ± 7.7 | ↑ 4 ± 5.1 |
Deși unul dintre obiectivele pentru administrarea meselor mici și frecvente îl constituie controlul senzației de foame și al poftelor/ronțăielilor, acești parametri au fost crescuți în grupul care a primit 3 mese și 3 gustări pe durata unei zile.
Autorii studiului subliniază importanța unui orar de mese adecvat implicit, efectele benefice pe care o alimentație cu 3 mese pe zi ar putea să le manifeste la pacienții cu obezitate și diabet tip 2 insulinotratat, în detrimentul recomandărilor tradiționale și nevoia de individualizare a managementului nutrițional la acești pacienți pentru a obține maximul de beneficii cu ajutorul dietei.
Sursa: Endocrinology Advisor
Data actualizare: 02-11-2019 | creare: 23-03-2018 | Vizite: 1727
Bibliografie
Reducing Total Daily Insulin Dose in T2D: 3-Meal vs 6-Meal Diet, link: https://www.endocrinologyadvisor.com/endo-2018/reducing-total-daily-insulin-dose-in-t2d-with-3-meal-diet/article/750900/ ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Modificările metabolice ale țesutului adipos în obezitate, asociate cu efecte adverse asupra sănătății
- Consumul de ouă nu este asociat cu riscul cardiovascular
- Persoanele cu diabet și care adorm târziu ar putea avea un risc mai mare de depresie
- Cum va putea fi eficientizat tratamentul cu insulină cu acțiune scurtă?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Diabet insipid
- Diabetul gestational
- Diabetul zaharat
- Cetoacidoza diabetica
- Picior diabetic
- Retinopatia diabetica
- Fenomenul Somogyi
- Ulcerele diabetice (mal perforant plantar)
- Boala buloasa a diabetului
- Diabetul in sarcina
- Sfaturi pentru persoanele cu diabet
- Regim diabet
- Indulcitorii artificiali - o alternativa sigura pentru zahar?
- Diabet zaharat
- Noile clasificări ale diabetului zaharat 2018 (5 tipuri)
- Oul crește riscul cardiovascular la pacienții cu diabet tip 2?
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Mancarurile care trebuiesc excluse din dieta diabeticului
- Regimul in diabet
- Batatura in talpa de marimea unei monezi de 5 bani si de culoare vinetie
- Exista zahar pentru diabetici?
- Diabet sau altă cauză a glicemiei crescute
- Fractura femur drept, diabet tip 2
- Diabetul este boala
- Fumatul la diabetici
- Diabet si Proenzi
- Stil de viata diabet 1 si 2 !!!