Salvarea oceanelor coincide cu protejarea sănătății: oamenii de știință solicită un plan de acțiune global

©

Autor:

Salvarea oceanelor coincide cu protejarea sănătății: oamenii de știință solicită un plan de acțiune global
O colaborare europeană interdisciplinară numită Seas Oceans and Public Health In Europe (SOPHIE) a prezentat pașii inițiali pe care o gamă largă de organizații ar putea să-i facă pentru a proteja cel mai mare ecosistem conectat de pe Pământ, oceanul planetar.
Oamenii de știință au propus primii pași către un plan global unit pentru salvarea oceanelor. Lucrarea evidențiază primii 35 de pași pentru acțiunea diferitelor grupuri și persoane, inclusiv cetățeni individuali, lucrători din domeniul sănătății, organizații private, cercetători și decidenți politici.

Primul autor al lucrării, profesorul Lora Fleming, de la Universitatea din Exeter, a declarat: „Pandemia devastatoare COVID-19, schimbările climatice și de mediu și starea periculoasă a mării noastre au arătat clar că împărtășim o singură planetă cu un singur ocean global”. Cercetătorii indică dependența uriașă a oamenilor de oceanul global ca o sursă de hrană și venituri economice la nivel internațional, precum și o resursă prețioasă despre care cercetările arată că oferă beneficii imense pentru sănătatea noastră mentală și fizică. Cu toate acestea, consecințele impactului activității umane sunt severe.

Evenimentele meteorologice extreme induse de schimbările climatice și de alte medii au ca rezultat inundații de coastă, expunere la înfloriri dăunătoare de alge, poluare chimică și microbiană. Toate aceste amenințări sunt agravate de creșterea nivelului mării, încălzirea oceanelor, acidificarea și dezoxigenarea asociate schimbărilor globale de mediu. În același timp, coastele, mările și oceanele oferă hrană, resurse pentru comerț, cultură, energie regenerabilă și multe alte beneficii.

Lucrarea sugerează o listă a primilor pași care pot influența sănătatea oceanelor, subliniind că colaborarea holistică este esențială pentru a avea un impact. Cercetătorii sugerează oamenilor simpli să participe la curățarea plajelor și sa încurajeze proiectele școlare ce susțin sustenabilitatea, întreprinderilor mari să își revizuiască impactul asupra sănătății oceanelor iar profesioniștilor din domeniul sănătății să ia în considerare „rețetele albastre”, integrate cu activitățile de promovare individuală și comunitară.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-05-2021 | creare: 21-05-2021 | Vizite: 399
Bibliografie
Save our oceans to protect our health: Scientists call for global action plan, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210517083614.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alegerile alimentare pot contribui la reducerea emisiilor ce produc efectul de seră și modificările climatice
  • Riscuri noi de deficiențe nutriționale odată cu creșterea nivelului de CO2
  • Efectele poluării asupra organismului
  •