Perseverența este răsplătită în microbiomul intestinal

©

Autor:

Perseverența este răsplătită în microbiomul intestinal
Microbiomul intestinal uman este reprezentat de o mie de miliarde de microorganisme care interacționează între ele, dar și cu organismul nostru. El susține starea noastră de bine, sistemul imun și sănătatea mentală-dar cum este el menținut?
Oamenii de știință din Marea Britanie și Germania, alături de alți colaboratori internaționali, au investigat evoluția bacteriilor în microbiomul intestinal, întrebându-se cum pot ele să persiste ținând cont de factorii din mediul intern și extern. Rezultatele acestui studiu vor ajuta la dezvoltarea unor probiotice dedicate, precum și a intervențiilor medicale cu scopul de a trata diverse afecțiuni intestinale și pentru a menține un microbiom digestiv sănătos.

Deși studiile au analizat specii individuale de microorganisme, mecanismele și nivelul de persistență în cadrul microbiomului ca un întreg nu au fost explorate. Pentru a examina acest aspect, un grup de cercetători au folosit metagenomica. Cu ajutorul acestei tehnici s-au obținut informații detaliate asupra tulpinilor bacteriene, dar și asupra capacității lor de a se îmbunătăți pentru a menține sănătatea intestinală.

S-au descoperit astfel 3 strategii principale de dispersie în cadrul microbiomului, care variază în funcție de gazdă, regiunea geografică, vârsta persoanelor sau consumul de antibiotice.

  • Bacteriile tenace din primul grup de bacterii studiat s-a observat că au fost cele mai persistente. Ele au rezistat la modificări ale dietei, precum și la trecerea de la copil la adult, însă sunt foarte predispuse dispariției după antibioterapie.
  • Al doilea grup a cuprins bacteriile heredipersistente, tulpini moștenite în anumite familii. Ele persistă puțin în copilărie și prezintă gene care le permit să se răspândească ușor prin spori.
  • Bacteriile din al treilea grup, numit spațiopersistent, se pare că există în regiuni geografice specifice, fără a fi influențate de familii.

Cunoscând aceste date, intervenții terapeutice ca transplantul de microbiotică fecală ar putea să ajute la adăugarea sau înlocuirea de bacterii tenace, iar cele heredipersistente beneficiază mai mult de pe urma probioticelor și a dietei. Echipa de cercetători speră ca studiile asupra microbiomului, care iau tot mai multă amploare, să conducă la crearea de strategii terapeutice mai bune și mai informate.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-06-2021 | creare: 16-06-2021 | Vizite: 462
Bibliografie
Persistence pays off in the human gut microbiome, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210614153920.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • De ce vinul și ciocolata pot declanșa migrene?
  • Loțiunea pe bază de bacterii benefice pentru infecțiile pielii
  •