Rolul vitaminei B1 în apariția tulburărilor neurodegenerative

©

Autor:

Rolul vitaminei B1 în apariția tulburărilor neurodegenerative
Relația dintre consumul cronic de alcool și afecțiunile neurodegenerative a fost intens studiată în ultimii ani.
Una dintre principalele consecințe ale consumului cronic de alcool este scăderea funcției cognitive, iar urmarea acesteia este apariția demenței. Deși mecanismele prin care alcoolul afectează creierul nu au fost complet elucidate, Stephan Listabarth a prezentat recent o nouă ipoteză cu privire la rolul depozitelor de fier în apariția tulburărilor cognitive.

Dependența de alcool
reprezintă o problemă majoră de sănătate. Datele statistice arată că 5% din populația austriacă este dependentă de alcool începând cu vârste fragede de 15 ani. Aceasta dependență asociază însă probleme serioase de sănătate pe termen lung. Studiile anterior publicate au demonstrat relația dintre consumul cronic de alcool și apariția tulburărilor cognitive, cu precădere afectarea funcției de memorie. Apariția demenței legate de alcool nu are însă un mecanism clar identificat până în prezent.

Studiul realizat de către Listabarth și colaboratorii săi a permis emiterea unei ipoteze care să explice această relație. Astfel, afectarea cognitivă s-ar putea datora depunerilor de fier de la nivelul creierului, dar apariția acestor tulburări ar putea fi împiedicată prin administrarea vitaminei B1, ale cărei proprietăți protective au fost demonstrate.

Studiile efectuate până în prezent asupra tulburărilor neurodegenerative au identificat depunerile de fier din creier ca fiind un factor cheie în inițierea procesului de deteriorare cerebrală, precum și localizarea preferențială a depozitelor de fier în anumite zone ale creierului la consumatorii cronici de alcool. Mecanismul care explică acest fapt, a fost identificat de către grupul științific coordonat de Stephan Listabarth. Conform studiului prezentat de către aceștia, consumul unor cantități mari de alcool se asociază cu creșterea nivelului de fier din sânge și o reducere a nivelului vitaminei B1 (tiamina). Vitamina B1 deține un rol primordial în protecția cerebrală, cunoscută fiind funcția sa de menținere a barierei hematoencefalice. Asocierea unui nivel crescut al fierului și a deficienței de vitamina B1 este răspunzătoare de formarea depozitelor de fier la nivel cerebral și de deteriorarea țesutului nervos.

Datele obținute cu privire la rolul vitaminei B1 în acest proces oferă o nouă viziune asupra abordării schemelor preventive și terapeutice pentru a evita apariția tulburărilor neurologice induse de consumul de alcool. Autorii consideră utilă administrarea vitaminei B1 tuturor consumatorilor cronici de alcool ca măsură preventivă, precum și evaluarea medicamentelor care reduc nivelul de fier cerebral în scopul folosirii în cazurile de dependență de alcool și demență legată de alcool.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-09-2020 | creare: 14-09-2020 | Vizite: 855
Bibliografie
Vitamin B1 deficiency a key factor in the development of alcohol-related dementia, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200909100248.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vitamina B1 și prevenirea declinului cognitiv
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum