Stresul poate crește pofta de mâncare, prin modificarea activității anumitor regiuni din creier
©
Autor: Teodorescu Mihai
O serie de experimente realizate de cercetătorii britanici, cu scopul măsurării activității regiunilor creierului implicate în controlul apetitului alimentar în timpul expunerii la factori de stres, arată că stresul poate crește apetitul adulților. Efectele sunt însă unele diferite între adulții obezi și slabi și pot fi remarcate nu doar în zonele creierului asociate cu recompensele alimentare, ci și în zonele asociate cu controlul cognitiv.
Pentru studiu, cercetătorii au utilizat imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) pentru a măsura activitatea creierului la 29 de adulți, majoritatea de sex feminin, clasificați ca fiind obezi sau slabi. Participanții au fost supuși la două examinări fMRI, una înainte de începerea studiului și alta în urma unui test de stres social și fiziologic combinat. Participanții au efectuat un test de reactivitate a cuvintelor alimentare (implică analizarea modului în care creierul oamenilor a reacționat la diferite cuvinte din categoria alimentelor) în timpul ambelor scanări. Pentru a crește răspunsurile alimentare neurologice, cercetătorii au solicitat participanților să își imagineze aspectul, gustul și mirosul acelor alimente.
Experimentele au arătat că adulții obezi și cei slabi prezintă răspunsuri diferite ale creierului. În general, la adulții obezi se remarcă mai puțină activare a regiunilor de control cognitiv la cuvintele alimentare, în special la alimentele bogate în calorii. Studiul arată, de asemenea, că stresul are un impact asupra răspunsurilor creierului la alimente. De exemplu, la persoanele cu obezitate, regiunea cortexului orbitofrontal, cunoscută drept o regiune de recompensă a creierului, a fost activată în urma testelor de stres.
În plus, cercetătorii au găsit dovezi care explică legăturile dintre stresul subiectiv experimentat și răspunsurile creierului în ambele grupuri de participanți. Potrivit cercetătorului Susan Carnell, profesor asociat de psihiatrie și științe comportamentale la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins, „persoanele slabe care au raportat un nivel de stres mai mare în urma testului au arătat o activare mai redusă a cortexului prefrontal dorsolateral, o regiune cheie a creierului necesară pentru controlul cognitiv”.
sursa: Science Daily
foto: Getty Images
Pentru studiu, cercetătorii au utilizat imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) pentru a măsura activitatea creierului la 29 de adulți, majoritatea de sex feminin, clasificați ca fiind obezi sau slabi. Participanții au fost supuși la două examinări fMRI, una înainte de începerea studiului și alta în urma unui test de stres social și fiziologic combinat. Participanții au efectuat un test de reactivitate a cuvintelor alimentare (implică analizarea modului în care creierul oamenilor a reacționat la diferite cuvinte din categoria alimentelor) în timpul ambelor scanări. Pentru a crește răspunsurile alimentare neurologice, cercetătorii au solicitat participanților să își imagineze aspectul, gustul și mirosul acelor alimente.
Experimentele au arătat că adulții obezi și cei slabi prezintă răspunsuri diferite ale creierului. În general, la adulții obezi se remarcă mai puțină activare a regiunilor de control cognitiv la cuvintele alimentare, în special la alimentele bogate în calorii. Studiul arată, de asemenea, că stresul are un impact asupra răspunsurilor creierului la alimente. De exemplu, la persoanele cu obezitate, regiunea cortexului orbitofrontal, cunoscută drept o regiune de recompensă a creierului, a fost activată în urma testelor de stres.
În plus, cercetătorii au găsit dovezi care explică legăturile dintre stresul subiectiv experimentat și răspunsurile creierului în ambele grupuri de participanți. Potrivit cercetătorului Susan Carnell, profesor asociat de psihiatrie și științe comportamentale la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins, „persoanele slabe care au raportat un nivel de stres mai mare în urma testului au arătat o activare mai redusă a cortexului prefrontal dorsolateral, o regiune cheie a creierului necesară pentru controlul cognitiv”.
sursa: Science Daily
foto: Getty Images
Data actualizare: 24-10-2022 | creare: 24-10-2022 | Vizite: 296
Bibliografie
Can obesity and stress influence appetite? New study shows it's all in your head, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221019111356.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Greutatea prea mică sau prea mare la naștere crește riscul pentru probleme de neurodezvoltare
- Un studiu recent demonstrează potențialul unei proteine de a proteja creierul de toxinele care induc bolile neurodegenerative
- Consumul unei combinații specifice de aminoacizi ar putea inhiba dezvoltarea demenței
- Boala Alzheimer - cel mai timpuriu indiciu al afecțiunii identificat
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Nevroza provocata de stres sau ce?
- Sunt trista: schizofrenie, dar sunt lucida
- Am impresia ca nu mai am nici o scapare
- Hipertensiune cred... in ultima perioada stau cam prost cu stresul
- 8 ani de stres si chin
- Renunţarea la fumat poate reduce nivelul de stres (studiu)
- Stres?
- Stres??
- Ajutor am nevoie de parerea unui doctor urgent va rog
- Pete rosii ce apar la stres; emotii