Pacienții ce suferă de long-COVID sunt în căutarea unui tratament de „spălare a sângelui”

©

Autor:

Pacienții ce suferă de long-COVID sunt în căutarea unui tratament de „spălare a sângelui”
O nouă investigație a British Medical Journal arată că mii de persoane care suferă de long-COVID, ce se manifestă prin persistența unor simptome post-acute ale infecției cu virusul SARS-CoV-2, sunt în căutare de terapii alternative pentru această afecțiune. Conform oamenilor de știință, printre terapiile pe care pacienții le caută se numără și tratamente de filtrare a sângelui, folosite în general pentru pacienții ce prezintă tulburări lipidice, sau terapiile anticoagulante, ambele fiind terapii invazive, studiate insuficient pentru a fi evaluate beneficiile pe care le au asupra fenomenului long-COVID.
Urgența de găsire a unui tratament pentru long-COVID, definit de Organizația Mondială a Sănătății drept prezența simptomelor la cel puțin două luni de la infecția cu SARS-CoV-2, este dată de numărul crescut de persoane care sunt afectate de acesta, estimările indicând aproximativ două milioane de oameni din Marea Britanie ce au raportat astfel de manifestări. În plus, specialiștii din cadrul OMS apreciază că între 10% și 20% dintre pacienții care au contactat agentul viral dezvoltă, în timp, long-COVID, cele mai reprezentative simptome ce persistă fiind oboseala, dificultățile de respirație, insomnia și anosmia.

De asemenea, oamenii de știință explică faptul că tratamentele precum afereza sunt nespus de costisitoare, o persoană din Almelo, Olanda, acceptând să efectueze un astfel de tratament în schimbul sumei de 50.000 de euro, la întoarcerea de la clinică constatând însă că simptomele nu dispăruseră. Specialiștii avertizează că astfel de terapii invazive ar trebui să fie realizate doar în cadrul studiilor, și nicidecum pe pacienții cu long-COVID la cerere, întrucât beneficiile acestora nu sunt dovedite, iar Shamil Haroon, lector de asistență medicală primară la Universitatea din Birmingham, apreciază că tratamentele sunt experimentale.

Cu toate acestea, autorii evidențiază că un astfel de comportament al persoanelor care suferă de long-COVID este complet rațional, deoarece limitările personale pe care acestea le întâmpină din cauza noilor simptome sunt deranjante și le împiedică să muncească și, în consecință, să se întrețină financiar. În plus, doctorul Beate Jaeger tratează cu succes pacienți ce suferă de long-COVID prin terapii anticoagulante, fundamentul acestora fiind reprezentat de multiplele cheaguri de sânge ce însoțesc simptomatologia afecțiunii, putând fi considerați, de altfel, și biomarkeri pentru forma persistentă a bolii COVID-19.

sursa: News Medical

Data actualizare: 25-07-2022 | creare: 25-07-2022 | Vizite: 373
Bibliografie
Long covid patients travel abroad seeking for unproven "blood-washing" treatment, link: https://www.news-medical.net/news/20220713/Long-covid-patients-travel-abroad-seeking-for-unproven-blood-washing-treatment.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 7 din 10 pacienți internați cu COVID-19 continuă să prezinte simptome la un an distanță
  • O singură doză de vaccin ARNm nu reduce riscul potențial de a dezvolta simptome pe termen lung în urma COVID-19
  • O nouă evaluare a severității asupra calității vieții ale simptomelor persistente a noului SARS-CoV-2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum