Efectele pozitive ale aspirinei, contestate de un studiu recent

©

Autor:

Efectele pozitive ale aspirinei, contestate de un studiu recent

Ingerarea unei aspirine în fiecare zi, în scop preventiv, pentru a reduce riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare sau a atacului cerebral, ar putea să producă daune asupra organismului, care pot depăși beneficiile consumului acestui medicament.
Beneficiile potențiale în urma consumului aspirinei în doze mici sunt aceleași pentru persoanele care au avut evenimente cardiovasculare majore în trecut și pentru persoanele fără astfel de probleme. Cu toate acestea, cercetări recente realizate de către oamenii de știință de la Universitatea din Georgia, demonstrează că beneficiile oferite persoanelor fără evenimente cardiovasculare în trecut nu depășesc efectele nedorite.

Aspirina este folosită de zeci de ani pentru reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare acute. În zilele noastre, utilizarea medicamentului în mod regulat a devenit tot mai contestată, deoarece studiile au depistat numeroase efecte nedorite apărute asupra organismului în urma curei prelungite cu aspirină. Sângerările la nivelul stomacului și al creierului sunt considerate cele mai severe efecte adverse ce pot apărea după consumul prelungit de aspirină. Statisticile arată că 1 din 300 de persoane care au consumat aspirină timp de cinci ani au suferit o hemoragie cerebrală.

Consumul de aspirină de către persoanele care nu au suferit accidente vasculare și care nu suferă de afecțiuni cardiovasculare poate să nu fie tocmai indicată, conform rezultatelor studiului. În prezent, specialiștii recomandă administrarea aspirinei în mod preventiv împotriva accidentului vascular cerebral adulților cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani. De asemenea, recomandările sunt adresate în mod distinct adulților cu risc cardiovascular crescut. Conform datelor oficiale, aproximativ un sfert dintre cetățenii americani cu vârsta de peste 40 de ani consumă zilnic aspirină, în ciuda faptului că nu au antecedente de boli cardiace sau accident vascular cerebral.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 13-12-2019 | creare: 13-12-2019 | Vizite: 2293
Bibliografie
Aspirin's health benefits under scrutiny, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/12/191209112154.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
  • Aspirina în doze mici poate reduce riscul de apariție a cancerului de sân
  • Riscul de apariție al cancerului digestiv poate fi înjumătățit cu ajutorul aspirinei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum