Rolul dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular (revizuire sistematică)

©

Autor:

Rolul dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular (revizuire sistematică)
Dieta mediteraneană (MedDiet), recunoscută din anii 1950 pentru efectele sale benefice, este bogată în ulei de măsline, fructe, nuci, legume, leguminoase și pește, cu un consum moderat de vin și lactate și un consum scăzut de carne. Aceasta a fost asociată cu reducerea evenimentelor cardiovasculare și a factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare.
Studiul recent publicat în Nutrition & Dietetics revizuiește eficacitatea dietei mediteraneene în prevenirea bolilor cardiovasculare, analizând sistematic rezultatele unor trialuri controlate randomizate.

Cercetarea a inclus o revizuire a 18 recenzii sistemice care cuprind 238 de studii controlate randomizate, evaluând impactul dietei mediteraneene comparativ cu alte diete sau fără intervenție, pe un total de 197.965 participanți din diverse țări. Datele au fost extrase și calitatea studiilor a fost evaluată folosind instrumentele AMSTAR-2 și GRADE.

Rezultatele arată o reducere a mortalității de toate cauzele și a mortalității legate de bolile cardiovasculare în contextul dietei mediteraneene, cu o certitudine a dovezilor variind de la scăzută la moderată. În plus, dieta a fost asociată cu scăderi în incidența accidentelor vasculare cerebrale și îmbunătățirea indicatorilor de sănătate precum tensiunea arterială și nivelurile de hemoglobină glicată, deși calitatea dovezilor a fost adesea scăzută.

Cu toate acestea, majoritatea recenziilor sistemice au avut o calitate metodologică scăzută, 61% fiind de calitate critic scăzută, ceea ce sugerează o nevoie de cercetare suplimentară pentru a consolida baza de dovezi privind aplicabilitatea clinică a dietei mediteraneene în prevenirea bolilor cardiovasculare. Concluziile indică beneficii potențiale, dar subliniază necesitatea unor studii mai riguroase pentru a susține aceste rezultate.

sursa: News Medical

Data actualizare: 17-09-2024 | creare: 17-09-2024 | Vizite: 139
Bibliografie
The role of the Mediterranean diet in cardiovascular disease prevention, link: https://www.news-medical.net/news/20240821/The-role-of-the-Mediterranean-diet-in-cardiovascular-disease-prevention.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie
  • Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  •