Multivitaminele nu îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară
Autor: Irimia Monica Cristiana
Un nou studiu de mare anvergură, care a cules date de la peste 2 milioane de participanți, a concluzionat că multivitaminele și suplimentele alimentare nu îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară și nu previn atacul de cord și infarctul.
O analiză cuprinzând 179 de studii clinice diferite a concluzionat că cel mai frecvent ultilizate suplimente de vitamine nu au oferit beneficii pentru sănătate. După o căutare amplă în literatura de specialitate, cercetătorii au vizat 18 studii specifice pentru a le include în analiză. Au fost evaluate peste 2 milioane de subiecți, cu o durată medie de urmărire de 12 ani. Rezultatele au fost concludente, fără a se constata că multivitaminele/ mineralele reduc riscul bolilor cardiovasculare, al bolilor coronariene sau al accidentului vascular cerebral.
„A fost extrem de dificil să convingem oamenii, inclusiv cercetătorii din domeniul nutriției, de faptul că suplimentele de multivitamine și minerale nu împiedică apariția bolilor cardiovasculare”, afirmă Joonseok Kim, de la University of Alabama, Birmingham, și principalul autor al studiului. „Sper ca deducțiile studiului nostru să ajute la diminuarea entuziasmului în jurul multivitaminelor și a suplimentelor cu minerale și să încurajeze oamenii să folosească metode dovedite pentru reducerea riscului unor boli cardiovasculare – cum ar fi: să consume mai multe fructe și legume, să facă exerciții și să evite tutunul”. Se estimează că mai mult de jumătate dintre adulții mai în vârstă din Statele Unite folosesc cel puțin un supliment alimentar cu vitamine sau minerale. Industria globală de vitamine face vânzări de miliarde de dolari în fiecare an, dar un număr tot mai mare de dovezi sugerează că, în absența unui deficit diagnosticat din punct de vedere medical, majoritatea acestor suplimente sunt inutile.
Un editorial de Alyson Haslam și Vinay Prasad prezintă o ipoteză care explică de ce suplimentele cu vitamine nu oferă niciun beneficiu general pentru sănătate. Ipoteza sugerează că, în trecut, când dietele erau limitate, au existat numeroase boli din cauza deficitului de vitamine, dar, în anul 2018, dietele moderne sunt mult mai variate ca în trecut.
„Acum că dietele sunt mai variate, bolile de deficit de vitamină sunt rare, iar bolile cel mai frecvent întâlnite au o cauză multifactorială", scriu Haslam și Prasad. “Este foarte puțin probabil ca un supliment ingerat o dată pe zi să confere un beneficiu real pentru sănătate.”
Este important de reținut că această cercetare nu sugerează că suplimentele vitaminice sau minerale sunt inutile în cazurile clinice în care un pacient are nevoie în mod real de aceste suplimente. Dar, pentru un adult perfect sănătos, care nu are nici un deficit, această cercetare confirmă că administrarea de suplimente de vitamine nu va aduce niciun beneficiu.
„Deși suplimentele cu multivitamine și minerale, consumate în cantități moderate, rareori cauzează daune în organism, noi îndemnăm oamenii să protejeze sănătatea inimii prin înțelegerea riscului individual de manifestare a bolilor de inimă și accident vascular cerebral.”, afirmă Kim, care subliniază o multitudine de metode mult mai eficiente, dovedite științific, pentru menținerea sănătății cardiovasculare. Acestea includ: o dietă sănătoasă, exerciții fizice, încetarea consumului de tutun, ținerea sub control a tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol și, doar atunci când este absolut necesar, tratamentul medicamentos.
Acest studiu a fost publicat în jurnalul Cardiovascular Quality and Outcomes.
Sursa: New Atlas
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dieta cu un aport redus de proteine scade riscul de boli cardiovasculare
- Monitorizarea tensiunii arteriale pe 24 ore este cel mai bun predictor de boală cardio-vasculară
- Tescovina de struguri poate fi utilizată pentru a sprijini sănătatea cardiometabolică: o perspectivă promițătoare pentru utilizarea resturilor
- Consecințele pe termen lung ale fibrilației atriale (studiu)
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni