Consumul de cartofi și riscul de deces și de boli cardiovasculare (studiu norvegian)
©
Autor: Airinei Camelia
Consumat la scară largă È™i sub o multitudine de forme de preparare, cartoful este o sursă de potasiu, vitamina C È™i fibre - elmente esenÈ›iale pentru sănătatea inimii. Un studiu recent publicat în Journal of Nutrition sugerează că consumul de cartofi poate reduce moderat riscul de mortalitate din toate cauzele È™i mortalitatea specifică bolilor cardiovasculare la adulÈ›i.
Studiul a fost realizat în trei judeÈ›e din Norvegia È™i a implicat 77.297 de adulÈ›i, monitorizaÈ›i prin intermediul chestionarelor alimentare semi-cantitative pentru a evalua consumul săptămânal de cartofi.
Rezultatele studiului indică o asociere inversă modestă între consumul regulat de cartofi È™i riscul de mortalitate din toate cauzele È™i mortalitatea specifică bolilor cardiovasculare. ParticipanÈ›ii care consumau 14 sau mai mulÈ›i cartofi pe săptămână prezentau un risc mai scăzut de mortalitate din toate cauzele comparativ cu cei care consumau È™ase cartofi sau mai puÈ›ini pe săptămână. De asemenea, a fost observată o asociere inversă marginală între consumul de cartofi È™i riscul de deces datorat bolilor cardiovasculare, bolilor cardiace ischemice È™i infarctului miocardic acut.
Cercetările arată că pentru fiecare creÈ™tere de 100 de grame pe zi în consumul de cartofi, riscul de mortalitate din toate cauzele È™i mortalitatea specifică bolilor cardiovasculare scade cu 4%. Această asociere a rămas stabilă după ajustarea pentru sex, indicele de masă corporală, statusul de fumător È™i nivelul de activitate fizică, fiind semnificativă doar la bărbaÈ›i în ceea ce priveÈ™te mortalitatea specifică bolilor cardiovasculare.
Cu toate acestea, rezultatele sunt limitate de specificul populaÈ›iei norvegiene È™i de modelele alimentare din anii 1970-1980, ceea ce ar putea limita generalizabilitatea constatărilor la populaÈ›ii cu alte obiceiuri alimentare È™i factori culturali. De asemenea, studiul nu include întrebări despre consumul de produse prelucrate din cartofi, cu excepÈ›ia chipsurilor, È™i nici nu capturează consumul de cartofi ca ingredient. În ciuda acestor limitări, studiul adaugă dovezi că consumul de cartofi, în special cartofii fierÈ›i, care sunt consideraÈ›i o sursă de carbohidraÈ›i de înaltă calitate cu un indice glicemic mai scăzut, poate fi benefic pentru sănătatea cardiovasculară.
sursa: News Medical
Studiul a fost realizat în trei judeÈ›e din Norvegia È™i a implicat 77.297 de adulÈ›i, monitorizaÈ›i prin intermediul chestionarelor alimentare semi-cantitative pentru a evalua consumul săptămânal de cartofi.
Rezultatele studiului indică o asociere inversă modestă între consumul regulat de cartofi È™i riscul de mortalitate din toate cauzele È™i mortalitatea specifică bolilor cardiovasculare. ParticipanÈ›ii care consumau 14 sau mai mulÈ›i cartofi pe săptămână prezentau un risc mai scăzut de mortalitate din toate cauzele comparativ cu cei care consumau È™ase cartofi sau mai puÈ›ini pe săptămână. De asemenea, a fost observată o asociere inversă marginală între consumul de cartofi È™i riscul de deces datorat bolilor cardiovasculare, bolilor cardiace ischemice È™i infarctului miocardic acut.
Cercetările arată că pentru fiecare creÈ™tere de 100 de grame pe zi în consumul de cartofi, riscul de mortalitate din toate cauzele È™i mortalitatea specifică bolilor cardiovasculare scade cu 4%. Această asociere a rămas stabilă după ajustarea pentru sex, indicele de masă corporală, statusul de fumător È™i nivelul de activitate fizică, fiind semnificativă doar la bărbaÈ›i în ceea ce priveÈ™te mortalitatea specifică bolilor cardiovasculare.
Cu toate acestea, rezultatele sunt limitate de specificul populaÈ›iei norvegiene È™i de modelele alimentare din anii 1970-1980, ceea ce ar putea limita generalizabilitatea constatărilor la populaÈ›ii cu alte obiceiuri alimentare È™i factori culturali. De asemenea, studiul nu include întrebări despre consumul de produse prelucrate din cartofi, cu excepÈ›ia chipsurilor, È™i nici nu capturează consumul de cartofi ca ingredient. În ciuda acestor limitări, studiul adaugă dovezi că consumul de cartofi, în special cartofii fierÈ›i, care sunt consideraÈ›i o sursă de carbohidraÈ›i de înaltă calitate cu un indice glicemic mai scăzut, poate fi benefic pentru sănătatea cardiovasculară.
sursa: News Medical
Data actualizare: 23-05-2024 | creare: 23-05-2024 | Vizite: 218
Bibliografie
Eating more potatoes may lower your risk of heart disease and early death, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240521/Eating-more-potatoes-may-lower-your-risk-of-heart-disease-and-early-death-study-finds.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Muzica lui Mozart și Strauss pentru tratamentul hipertensiunii
- Exercițiile fizice nu sunt benefice, dacă sunt efectuate la locul de muncă
- Noi recomandări pentru medicii care tratează hipertensiunea (studiu)
- O nouă strategie de eliminare a colesterolului arată potențiale beneficii după un atac de cord
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum