Consumul de cartofi și riscul de deces și de boli cardiovasculare (studiu norvegian)

©

Autor:

Consumul de cartofi și riscul de deces și de boli cardiovasculare (studiu norvegian)
Consumat la scară largă și sub o multitudine de forme de preparare, cartoful este o sursă de potasiu, vitamina C și fibre - elmente esențiale pentru sănătatea inimii. Un studiu recent publicat în Journal of Nutrition sugerează că consumul de cartofi poate reduce moderat riscul de mortalitate din toate cauzele și mortalitatea specifică bolilor cardiovasculare la adulți.
Studiul a fost realizat în trei județe din Norvegia și a implicat 77.297 de adulți, monitorizați prin intermediul chestionarelor alimentare semi-cantitative pentru a evalua consumul săptămânal de cartofi.

Rezultatele studiului indică o asociere inversă modestă între consumul regulat de cartofi și riscul de mortalitate din toate cauzele și mortalitatea specifică bolilor cardiovasculare. Participanții care consumau 14 sau mai mulți cartofi pe săptămână prezentau un risc mai scăzut de mortalitate din toate cauzele comparativ cu cei care consumau șase cartofi sau mai puțini pe săptămână. De asemenea, a fost observată o asociere inversă marginală între consumul de cartofi și riscul de deces datorat bolilor cardiovasculare, bolilor cardiace ischemice și infarctului miocardic acut.

Cercetările arată că pentru fiecare creștere de 100 de grame pe zi în consumul de cartofi, riscul de mortalitate din toate cauzele și mortalitatea specifică bolilor cardiovasculare scade cu 4%. Această asociere a rămas stabilă după ajustarea pentru sex, indicele de masă corporală, statusul de fumător și nivelul de activitate fizică, fiind semnificativă doar la bărbați în ceea ce privește mortalitatea specifică bolilor cardiovasculare.

Cu toate acestea, rezultatele sunt limitate de specificul populației norvegiene și de modelele alimentare din anii 1970-1980, ceea ce ar putea limita generalizabilitatea constatărilor la populații cu alte obiceiuri alimentare și factori culturali. De asemenea, studiul nu include întrebări despre consumul de produse prelucrate din cartofi, cu excepția chipsurilor, și nici nu capturează consumul de cartofi ca ingredient. În ciuda acestor limitări, studiul adaugă dovezi că consumul de cartofi, în special cartofii fierți, care sunt considerați o sursă de carbohidrați de înaltă calitate cu un indice glicemic mai scăzut, poate fi benefic pentru sănătatea cardiovasculară.

sursa: News Medical

Data actualizare: 23-05-2024 | creare: 23-05-2024 | Vizite: 178
Bibliografie
Eating more potatoes may lower your risk of heart disease and early death, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240521/Eating-more-potatoes-may-lower-your-risk-of-heart-disease-and-early-death-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cartofii pot îmbunătăți sănătatea cardiometabolică la persoanele cu diabet zaharat de tip 2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum