Efectele consumului de cacao asupra markerilor de risc cardiometabolic (meta-analiză)
©
Autor: Airinei Camelia
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global, motiv pentru care identificarea intervențiilor dietetice eficiente este crucială. Cacaoa, bogată în polifenoli, în special flavonoide, a fost asociată cu reducerea riscului de boli cardiovasculare și ateroscleroză prin îmbunătățirea funcției endoteliale și scăderea tensiunii arteriale.
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a examinat efectele consumului de cacao asupra măsurătorilor antropometrice, tensiunii arteriale și profilurilor glicemice și lipidice pentru a clarifica impactul acestuia asupra riscului de boli cardiovasculare. Studiul a inclus o revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor controlate randomizate care evaluau legătura dintre consumul de cacao și markerii de risc cardiometabolic. Au fost eligibile pentru includere în studiu cercetările care implicau indivizi de peste 18 ani și utilizau cacao, extracte de cacao sau ciocolată neagră cu un conținut de cacao de 70% sau mai mult. Studiile efectuate pe femei gravide sau postmenopauzale, modele animale sau cele care investigau asociații între riscul cardiometabolic și alte comorbidități au fost excluse.
Din 3.807 studii identificate inițial, 31 au îndeplinit criteriile de includere în meta-analiză, totalizând 1.110 cazuri și 876 de controale. Deși consumul de cacao nu a avut efecte semnificative asupra masei corporale totale, circumferinței taliei sau indicelui de masă corporală, s-a observat o reducere a circumferinței abdominale, deși aceste rezultate au prezentat o heterogenitate mare.
Cu toate acestea, consumul de polifenoli din cacao a fost asociat cu reducerea profilurilor lipidice adverse, a nivelurilor de glucoză din sânge în stare de post și a tensiunii arteriale. Reducerile observate au fost corelate pozitiv cu doza de cacao consumată. Aceste descoperiri pot explica rapoartele contradictorii anterioare între studii, deoarece cacaoa a exercitat efecte cardioprotectoare, chiar dacă nu s-au observat îmbunătățiri în unele dintre markerii tradiționali de risc pentru bolile cardiovasculare.
În concluzie, consumul de cacao, inclusiv suplimentele de cacao și ciocolata neagră, pare să aibă efecte protectoare asupra markerilor de risc cardiometabolic și poate avea un impact semnificativ clinic asupra reducerii riscului de boli cardiovasculare. Consumul de cacao bogat în polifenoli ar putea fi parte a unei strategii orientate către promovarea sănătății cardiovasculare.
sursa: News Medical
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a examinat efectele consumului de cacao asupra măsurătorilor antropometrice, tensiunii arteriale și profilurilor glicemice și lipidice pentru a clarifica impactul acestuia asupra riscului de boli cardiovasculare. Studiul a inclus o revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor controlate randomizate care evaluau legătura dintre consumul de cacao și markerii de risc cardiometabolic. Au fost eligibile pentru includere în studiu cercetările care implicau indivizi de peste 18 ani și utilizau cacao, extracte de cacao sau ciocolată neagră cu un conținut de cacao de 70% sau mai mult. Studiile efectuate pe femei gravide sau postmenopauzale, modele animale sau cele care investigau asociații între riscul cardiometabolic și alte comorbidități au fost excluse.
Din 3.807 studii identificate inițial, 31 au îndeplinit criteriile de includere în meta-analiză, totalizând 1.110 cazuri și 876 de controale. Deși consumul de cacao nu a avut efecte semnificative asupra masei corporale totale, circumferinței taliei sau indicelui de masă corporală, s-a observat o reducere a circumferinței abdominale, deși aceste rezultate au prezentat o heterogenitate mare.
Cu toate acestea, consumul de polifenoli din cacao a fost asociat cu reducerea profilurilor lipidice adverse, a nivelurilor de glucoză din sânge în stare de post și a tensiunii arteriale. Reducerile observate au fost corelate pozitiv cu doza de cacao consumată. Aceste descoperiri pot explica rapoartele contradictorii anterioare între studii, deoarece cacaoa a exercitat efecte cardioprotectoare, chiar dacă nu s-au observat îmbunătățiri în unele dintre markerii tradiționali de risc pentru bolile cardiovasculare.
În concluzie, consumul de cacao, inclusiv suplimentele de cacao și ciocolata neagră, pare să aibă efecte protectoare asupra markerilor de risc cardiometabolic și poate avea un impact semnificativ clinic asupra reducerii riscului de boli cardiovasculare. Consumul de cacao bogat în polifenoli ar putea fi parte a unei strategii orientate către promovarea sănătății cardiovasculare.
sursa: News Medical
Data actualizare: 25-06-2024 | creare: 25-06-2024 | Vizite: 183
Bibliografie
Can cocoa lower your heart disease risk?, link: https://www.news-medical.net/news/20240621/Can-cocoa-lower-your-heart-disease-risk.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un număr mai mare de pași a fost asociat cu beneficii pentru sănătatea persoanelor cu insuficiență cardiacă
- Vinul are efect protector cardiovascular numai în cazul persoanelor care fac exerciții fizice
- Obiceiurile sănătoase de viață reprezintă cel mai bun tratament pentru hipertensivi
- Un somn de calitate slabă poate dubla riscul de boli cardiovasculare
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni