Rolul coenzimei Q10 în producerea energiei celulare și dozele optime pentru sănătatea inimii
Autor: Advertorial oferit de Alevia.com.ro
Coenzima Q10, o substanță despre care auzim tot mai des în ultimul timp, este, de fapt, un antioxidant pe care corpul uman îl produce și îl folosește pentru regenerare și producerea energiei. Are un rol important în buna funcționare a sistemului cardiovascular, iar o inimă sănătoasă este, după cum știm deja cu toții, o condiție esențială pentru longevitate și stare de bine. Din păcate, producția de Q10 scade în anumite condiții, motiv pentru care suplimentarea poate să fie necesară.
Cine trebuie să ia suplimente cu coenzima Q10
Capacitatea organismului de a produce Q10 este scăzută la persoanele care au boli cardiovasculare, la cele care iau anumite medicamente - de exemplu, statinele, prescrise pentru scăderea colesterolului, duc la scăderea producției de Q10 -, dar și la cele care au depășit o anumită vârstă. Studiile arată că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, producem în cantități tot mai mici acest antioxidant.
Coenzima Q10 se găsește în anumite alimente, de exemplu, în carne și organe, pește și oleaginoase, însă cei mai mulți dintre noi nu au o dietă suficient de variată pentru a-și asigura o cantitate optimă de Q10. Pe site-ul Livestrong găsești o listă mai completă de alimente ce conțin această substanță, precum și cantitatea de Q10 raportată în miligrame aferentă fiecărui produs.
Ce spun studiile despre beneficiile Q10
Deși este nevoie de mai multe studii care să confirme beneficiile acestui antioxidant, cercetările de până acum au arătat că Q10 poate fi de ajutor în anumite boli: hipertensiune arterială, diabet, miopatie produsă de statine, migrene.
Rolul Q10 în producerea energiei celulare
Un beneficiu important al coenzimei Q10, confirmat de anumite studii, este legat de performanța fizică. Această coenzimă se găsește în aproape toate celulele organismului și este esențială în sinteza de ATP (adenozin trifosfat), o moleculă ce stochează energia în celulele tuturor organismelor vii. De aceea se consideră că suplimentarea cu Q10 ar putea să crească performanțele fizice.
Dozele optime de Q10
Dozele optime de Q10 diferă de la o persoană la alta, în funcție de nevoile fiecăruia și de greutatea corporală. Doza variază între 60 și 200 de miligrame pe zi, dar se poate merge până la 400 de miligrame în anumite cazuri și cu recomandarea medicului. Cei care iau suplimente de coenzima Q10 trebuie să verifice, de asemenea, recomandarea producătorului privind doza optimă.
Important: Coenzima Q10 este o substanță liposolubilă, motiv pentru care suplimentele se iau împreună cu o masă care conține grăsimi, în caz contrar, absorbția fiind redusă.
Sursa foto: pexels
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni