Riscurile jocurilor pe calculator

©

Autor:

Riscurile jocurilor pe calculator

Jocurile pe calculator reprezintă un nou mod de a petrece timpul liber, lucru foarte des întânit la majoritatea adolescenților, și chiar printre mulți copii.

De la o generație la alta lucrurile au suferit modificări, iar copiii își petrec cea mai mare parte din timp în fața calculatorului, și nu interacționând între ei așa cum se întâmpla cu ani în urmă, când tehnologia nu era atât de evoluată. (1)

La ce ar putea duce bun petrecerea a multe ore în fața calculatorului?

Dacă analizăm situația și ne punem singuri întrebări privind cât de bune sau rele sunt jocurile pe calculator, răspunsul este unul foarte simplu. Ele nu aduc beneficii privind sănătatea copilului.

Doar prin simplul fapt că adolescenții, sau mai grav, copiii, nu mai interacționează între ei preferând să se joace online în loc de a petrece timp cu prietenii sau cu familia, poate fi un semn că ceva nu este în regulă. (1)

Care ar putea fi posibilele riscuri în urma jocurilor pe calculator ?

Dureri musculare

În anul 2014, în urma unor studii efectuate de cercetători olandezi, s-au raportat câteva probleme privind postura pe care o adoptă copiii atunci când joacă, mai ales în urma utilizării de console Nintendo. (1)

Astfel, marea majoritate a jucătorilor au asociat dureri musculare la nivel de antebraț, gât și încheietura mâinii, cunoscute ulterior sub numele de „Nintendonite” sau Nintendo neck” sau „Nintendo wrist”. (1)

În urma publicării acestui studiu în British Medical Journal, s-a constatat faptul că jucătorii ajungeau să aibă aceste dureri din cauza faptului că petreceau prea multe ore în fața calculatorului fără a mai face vreo pauză sau a schimba poziția. (1)

Convulsii

Convulsiile pot să apară în principal la persoanele care au anumite afecțiuni neurologice, în special epilepsie. Aproximativ 5% dintre persoanele cu epilepsie, prezintă și o formă cunoscută de epilepsie fotosensibilă. (1)

Epilepsia fotosensibilă este frecvent potențată de apariția diverselor lumini, a celor colorate sau mai ales de luminile intermitente sau foarte contrastante.

Cu toate acestea, în urma studiilor efectuate de către Epilepsy Action, s-a demonstrat faptul că există un risc relativ scăzut de apariție a convulsiilor în urma jocurilor, exceptând jocurile ce conțin imagini intermitente sau care pâlpâie și pot deveni incomod de vizualizat. (1)

Este totuși important, ca părinte, să supravegheați copilul și să aveți grijă ce tipuri de jocuri accesează acesta, deoarece foarte multe dintre ele au o tentă agresivă, care poate fi interpretată greșit de către un copil, mai ales de unul ce suferă de epilepsie. (1)

Obezitate

Un stil de viață sedentar, cu o dietă săracă în nutrienți sănătoși și un consum ridicat de fast-food sau alimente nesănătoase și grase, conduce către obezitate. (1)

Astfel, studiile asociază utilizarea televizorului, a smartphone-urilor și a orelor îndelungate petrecute în fața calculatorului, cu un risc crescut de obezitate.

Marea majoritate a celor ce se joacă pe calculator le place să aibă și gustări dulci sau grase, precum chipsuri, ciocolată, prăjituri sau sucuri acidulate.

Există și acea categorie de adolescenți care nu vor să abandoneze jocurile video nici pentru masa de prânz, preferând fie să nu mai mănânce, fie să mănânce în timp ce joacă. Acest lucru poate inclusiv să ducă la un proces defectuos de digestie. (1)

Numeroasele studiile efectuate privind realizarea activității fizice, s-a dovedit a ajuta în prevenirea obezității, a autismului și chiar în preveniea bolii Alzheimer. (1)

Tulburări de comportament

Cu toate că există controverse despre acest subiect, majoritatea studiilor au observat diferențe de comportament în cazul adolescenților care petrec foarte multe ore pe calculator. Cel mai adesea, copiii devin mai agresivi după ce joacă ore în șir anumite jocuri. (1, 2)

Nicholas J. Westers, psihologul clinician la Children‘s Health, susține că din cauza multor controverse, este greu de stabilit dacă într-adevăr jocurile pot conduce la tulburări de comportament agresiv. (2)

În schimb, ceea ce se cunoaște sigur, este faptul că jocurile video violente pot afecta comportamentul copilului în timp, fiind predispus la adoptarea unui comportament agresiv mai târziu în adolescență. (2)

Dacă vă întrebați de ce există acest risc, răspunsul este unul foarte simplu. Astfel, copiii aleg să joace unele jocuri violente pentru că le place, au anumite personaje preferate pe care ei le iau drept exemplu și se modelează după ele. (2)

Este foarte importantă vârsta copilului, deoarece el nu poate face diferența dintre bine și rău, și vor prelua drept exemplu chiar și ceva care nu îi ajută în niciun fel. Din acest motiv, este bine ca părinții să știe ce jocuri joacă copiii lor pentru a nu avea de suferit în viitor.

La fel cum adulții preiau informații și exemple de la persoanele din mass-media, TV sau filme, la fel de predisupuși sunt și copiii în fața acestor jocuri. (2)

Copiii care sunt, de obicei, impulsivi au șanse și mai mari de a deveni dependenți de jocuri, având un control deficitar asupra reacțiilor lor și asupra impulsurilor. Băieții sunt mai predispuși decât fetele de a dezvolta anumite, , simptome” în urma jocurilor. (3)

Dacă copiii sunt mai retrași și introvertiți, pot să petreacă și mai multe ore decât un copil obișnuit, evitând astfel contactul cu alți copii sau chiar cu membrii familiei. (3)

Pentru a putea preveni acest lucru, părinții pot aplica o serie de reguli, precum:

  • Când și cât timp au voie copiii să se joace
  • Responsabilități de îndeplinit înainte de a se juca, precum temele pentru școală
  • Comportament adecvat în timpul jocului: reacția copilului atunci când pierde, dacă se enervează, izbește lucruri sau chiar înjură (2)

Note slabe obținute la școală

La momentul de față nu există date exacte care să ateste acest lucru. Dar, un lucru este cert: copiii preferă mai mult să se joace fără pauză în fața calculatorului decât să își pregătească temele în mod corect pentru școală. (2)

Un studiu publicat de către Academia Americană de Pediatrie susține că jocurile în exces sunt asociate cu depresie, anxietate și note slabe la școală. (3)

Un studiu realizat în Statele Unite a analizat date de la aproximativ 3. 000 de copii din școala elementară și gimnazială din Singapore, descoperind faptul ca 9% dintre aceștia sufereau de dependența de jocuri. Procente similare fiind regăsite și în alte țări. (3)

Lipsa vitaminei D

Un studiu realizat în Marea Britanie susține că aproximativ 27% dintre copiii mici primesc doza recomandată de vitamina D, deoarece foarte mulți dintre aceștia petrec majoritatea timpului în interior. (1)

O patologie care poate afecta în special copiii din cauza lipsei de vitamina D este rahitismul. Această boală se caracterizează prin slăbirea oaselor, devenind mult mai fragile și cu risc de fractură crescut.

Cu toate că există alimente ce conțin vitamina D, principala sursă este reprezentată de lumina soarelui. (1)

Modificări ale aspectului fizic

Modificările aspectului fizic apar din cauza deprivării de somn, a cearcănelor, marea parte a copiilor nu respectă orele de somn și ar prefera să stea și noaptea până târziu în fața calculatorului.

O altă cauză este lipsa vitaminei D și lipsa timpului petrecut în aer liber, la soare. De asemenea, alimentația necorespunzătoare, precum chipsuri, dulciuri sau fast-food, va duce la modificarea aspectului fizic, promovând astfel sedentarismul. (1)

Deprivarea de somn

Un studiu realizat de către Academia Americană de Medicină a Somnului a descoperit că jucătorii întârzie ora de culcare cu 36%, față de zilele în care nu își petrec timpul jucându-se. (1)

Probleme de atenție

Jocurile video reușesc să scadă puterea de concentrare a unui copil, fiind dificil ca aceștia să își mențină atenția pentru mai mult timp, din cauza faptului că acesta este absorbită de jocurile video. (4)

Un studiu realizat de Universitatea din Iowa, timp de 3 ani, pe aproximativ 3. 000 de copii și adolescenți din Singapore, au ajuns la concluzia că cei care petreceau multe ore jucându-se pe calculator, erau mai predispuși de a dezvolta un deficit de atenție și de a deveni mai impulsivi. (4)

De asemenea, dacă un copil are deja probleme de atenție și de concentrare, jocurile video le pot agrava.

În urma acestor constatări, Academia Americană de Pediatrie recomandă supravegherea copiilor de către părinți și limitarea timpului petrecut în fața ecranelor:

  • oră pe zi- pentru copiii din școala elementară
  • două ore pe zi- pentru copiii din școala secundară. (4)


Privind studiile care se realizează în Statele Unite, s-a constatat că copiii americani petrec aproximativ 6 ore pe zi, lucru total greșit. (4)

Recomandări

Jocurile pe calculator pot reprezenta o variantă de relaxare pentru copii atunci când au un program strict și sunt supravegheați. Jocurile video nu duc la dezvoltarea creierului copilului, ci din contră, o încetinește.

Este foarte important să urmăriți și ce fel de jocuri accesează sau cu ce persoane intră în contact în mediul online, deoarece sunt copii care pretind că sunt de vârsta lor, ei fiind de fapt adulți. În cazul jocurilor care necesită bani, copiii pot furniza date altor copii, care sunt de fapt adulți ce urmăresc alte scopuri.


Data actualizare: 03-11-2021 | creare: 03-11-2021 | Vizite: 2057
Bibliografie
1. Sunt jocurile video rele pentru sănătatea ta?, link: https://www.healthcentral.com/slideshow/ways-video-games-are-bad-for-your-health
2. Jocurile video pot cauza un comportament agresiv?, link: https://www.childrens.com/health-wellness/do-video-games-cause-aggressive-behavior
3. Excesul de jocuri este asociat cu depresie și note slabe, link: https://edition.cnn.com/2011/HEALTH/01/17/gaming.depression/index.html
4. Jocurile video pot să cauzeze tulburări de hiperactivitate cu deficit de atenție?, link: https://childmind.org/article/do-video-games-cause-adhd/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Este dependența de jocurile video o problemă de sănătate mentală?
  • Violența nu crește după lansarea unui joc video, arată un studiu
  • Timpul petrecut jucând jocuri video poate îmbunătăți performanțele școlare ale copiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum