Riscurile energizantelor
Popularitatea băuturilor energizante a înregistrat o creÈ™tere semnificativă în ultimele decenii datorită pretinselor lor beneficii în ceea ce priveÈ™te îmbunătățirea performanÈ›ei fizice È™i mentale. Alături de multivitamine, băuturile energizante reprezintă cel mai consumat supliment alimentar în rândul tinerilor È™i adulÈ›ilor tineri.
DeÈ™i cofeina reprezintă principalul ingredient (80-500 mg/băutură), numeroÈ™i alÈ›i compuÈ™i activi pot fi identificaÈ›i în compoziÈ›ia acestor băuturi (guarana, taurină, ginseng, vitamine B, gluconolactonă, carnitină, precum È™i o cantitate mare de zahăr).
Însă, ceea ce majoritatea consumatorilor nu conÈ™tientizează sunt potenÈ›ialele riscuri asupra stării de sănătate determinate de conÈ›inutul foarte mare de cofeină. În cantități mari, băuturile energizante au fost asociate cu apariÈ›ia unor evenimente cardiovasculare majore, astfel încât siguranÈ›a consumului pe termen lung este discutabilă. (1, 2, 3, 4)
Riscurile energizantelor pe termen scurt
În primele 10 minute de la consum:
Cofeina pătrunde în sânge, declanÈ™ând o creÈ™tere a:
- Ritmului cardiac,
- Tensiunii arteriale.
În următoarele 15-45 de minute:
Nivelul de cofeină din sânge creÈ™te, astfel încât persoana se va simÈ›i mai energică È™i va experimenta o îmbunătățire a stării de concentrare. Aceste efecte pot fi explicate prin:
- blocarea temporară a căilor adenozinei (substanță implicată în apariÈ›ia stării de oboseală) de cofeină,
- eliberarea mai rapidă a compușilor responsabili de apariția stării de bine a organismului (de exemplu: dopamina).
În intervalul 30-50 de minute de la consumul băuturii:
- toată cofeina este absorbită,
- ficatul răspunde prin stimularea absorbÈ›iei unei cantități mai mari de zahăr în sânge.
În decurs de o oră:
- efectele cofeinei încep să scadă,
- nivelul de glucoză din sânge începe să scadă,
- nivelul de energie se diminuează treptat,
- se instalează oboseala.
Va dura aproximativ 5-6 ore până când nivelul de cofeină din organism se reduce la jumătate (timpul de înjumătățire al cofeinei).
După un interval de 12 ore de la consumul băuturii energizante, organismul elimină cofeina în totalitate, cu mici variaÈ›ii individuale.
Copiii È™i adolescenÈ›ii prezintă un timp de înjumătățire al cofeinei mai lung, fapt ce explică tulburările de comportament È™i apariÈ›ia anxietății în cazul acestora, în urma consumului de energizante.
Persoanele ce consumă băuturi energizante în mod regulat pot experimenta simptome precum:
- cefalee,
- iritabilitate,
- constipaÈ›ie, la 12-24 de ore de la consumul băuturii, când toată cofeina a fost eliminată din organism.
Alte riscuri ale energizantelor pe termen scurt sunt:
- stări de greață și vărsături,
- apariția convulsiilor,
- deshidratare severă dacă sunt consumate în timpul exerciÈ›iilor fizice (prezintă efect diuretic),
- perturbarea ritmului somn-veghe,
- provoacă neliniÈ™te, anxietate, agitaÈ›ie, în unele cazuri, chiar È™i deces. (5, 6)
Riscurile energizantelor pe termen lung
1. Afecțiuni cardiace majore
Pe termen lung, consumul cronic de băuturi energizante este asociat cu apariția unor evenimente cardiovasculare, cum ar fi:
- aritmii cardiace,
- durere toracică,
- hipertensiune arterială,
- moarte subită.
Totodată, persoanele cu afecÈ›iuni cardiace preexistente au un risc ridicat de a intra în stop cardiac după doar câteva energizante consumate.
Un raport publicat în 2021 a evidenÈ›iat cazul unui tânăr de 21 de ani care suferea de insuficiență cardiacă. Singurul factor declanÈ™ator identificat a fost consumarea de către pacient a 4 băuturi energizante pe zi timp de patru ani. Tânărul nu prezenta alte afecÈ›iuni medicale. (3, 7)
De asemenea, riscul apariției unor tulburări cardiace majore este mai ridicat dacă energizantele sunt combinate cu alcool. Ferreira și colaboratorii săi au arătat că băuturile energizante atenuează percepția intoxicației cu etanol a organismului. (2, 8)
2. Anxietate
Persoanele ce consumă băuturi energizante în mod frecvent sunt mai predispuse la apariÈ›ia stărilor anxioase, iar dozele mari de cofeină pot stimula chiar È™i atacurile de panică. (7, 12)
3. Insomnie
Deși băuturile energizante sunt adesea consumate pentru a alunga stările de oboseală, pe termen lung, acestea pot provoca tulburări severe ale ritmului somn-veghe. (7)
4. Diabet zaharat
Băuturile energizante prezintă un conÈ›inut foarte ridicat de zahăr, iar pe termen lung acest lucru poate determina epuizarea celulelor pancreatice producătoare de insulină, favorizând astfel instalarea diabetului zaharat. (7, 8)
5. Afectarea dentiției
Energizantele sunt băuturi acide care pot deteriora smalÈ›ul dentar, favorizând apariÈ›ia cariilor. Un studiu realizat in vitro a constatat că expunerea smalÈ›ului dentar la băuturi energizante timp de 15 minute, de 4 ori pe zi, a dus la pierderea semnificativă È™i ireversibilă a acestuia. Mai mult, studiul a remarcat că băuturile energizante sunt de două ori mai dăunătoare pentru smalÈ›ul dentar comparativ cu băuturile răcoritoare. (9, 12)
6. Supradoză de niacină
Niacina (vitamina B3) este prezentă în majoritatea băuturilor energizante într-o concentraÈ›ie care, în mod normal, nu este dăunătoare. Cu toate acestea, un caz aparte este constituit de persoanele ce consumă băuturi energizante concomitent cu suplimente alimentare ce conÈ›in niacină. Simptomele unei supradoze de niacină includ:
- înroÈ™irea pielii,
- amețeli,
- accelerarea ritmului cardiac,
- vărsături,
- diaree. (7)
7. Hipertensiune arterială
Produsele ce conÈ›in cofeină, inclusiv băuturile energizante, cresc tensiunea arterială a unei persoane. În cazul oamenilor cu tensiune arterială normală, acest lucru nu este îngrijorător, însă, atunci când valoarea tensiunii arteriale se situează deja peste valorile normale, consumul de energizante poate creÈ™te riscul de apariÈ›ie a accidentului vascular cerebral sau a altor afecÈ›iuni asociate hipertensiunii arteriale. De asemenea, s-a constatat că energizantele au un efect negativ mai pronunÈ›at asupra tensiunii arteriale comparativ cu băuturile ce conÈ›in doar cofeină drept ingredient activ. Acest lucru se datorează probabil combinaÈ›iei de compuÈ™i activi din compoziÈ›ia băuturilor energizante. (7, 13)
8. Stimularea eliberării hormonului de stres
În cadrul unui studiu realizat de Clinica Mayo a fost observată o creÈ™tere a eliberării hormonului de stres la persoanele ce au consumat energizante față de grupul control (efect placebo). (10)
9. Agresivitate, oboseală, tulburări ale sănătății mintale
Un studiu desfășurat în cadrul armatei din Statele Unite ale Americii a evidenÈ›iat că soldaÈ›ii ce consumau peste 2 băuturi energizante/zi aveau mai multe È™anse de a prezenta tulburări ale sănătății mintale, agresivitate È™i oboseală comparativ cu soldaÈ›ii care nu au consumat deloc. (11)
În final, consumul moderat de băuturi energizante scade în mod semnificativ riscul de apariÈ›ie a efectelor adverse pe termen lung, care de cele mai multe ori sunt destul de severe.
2. Riscurile consumului de energizante, link: https://www.uspm.com/the-dangers-of-energy-drinks/
3. Consumul pe termen lung al băuturilor energizante induce alterări biochimice și ultrastructurale la nivelul miocardului, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6280269/
4. Efectele consumului cronic de băuturi energizante asupra metabolismului cardiac, link: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03840863
5. Efectele pe termen scurt ale băuturii energizante asupra sănătății în rândul adulților tineri din orașul Erbil, link: https://www.researchgate.net/publication/330447873_Short-term_effects_of_energy_drink_on_the_body's_health_among_young_adults_in_Erbil_city
6. Modul în care băuturile energizante afectează organismul în decurs de 24 de ore, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/298202
7. Top 15+ efecte negative ale consumului de energizante, link: https://www.caffeineinformer.com/top-10-energy-drink-dangers
8. Diabetul și cofeina, link: https://www.webmd.com/diabetes/diabetes-and-caffeine
9. Efectele băuturilor energizante asupra intoxicației cu etanol, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16573577/
10. O comparație a băuturilor consumate de sportivi și energizante - Proprietăți fizico-chimice și dizolvarea smalțului, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22623458/
11. Un studiu randomizat al răspunsurilor cardiovasculare la consumul de băuturi energizante la adulții sănătoși, link: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2469194
12. Consumul de energizante în cadrul armatei SUA, asociații cu probleme de sănătate mintală, agresivitate și oboseală, link: https://academic.oup.com/milmed/article/183/11-12/e364/5085551
13. Care sunt efectele secundare ale consumului de Red Bull?, link: https://www.healthline.com/nutrition/red-bull-side-effects
14. Un studiu randomizat al răspunsurilor cardiovasculare la consumul de băuturi energizante la adulții sănătoși, link: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2469194
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum