Riscurile alimentelor preparate la microunde

©

Autor:

Riscurile alimentelor preparate la microunde

Microundele reprezintă o formă de radiații electromagnetice cu un spectru ce variază de la radiații foarte lungi la altele gamma, foarte scurte. Ochiul uman poate detecta doar o mică parte din acest spectru, respectiv lumina.

Este bine de știut faptul că în natură există două forme diferite de radiații:

  • Radiații ionizante - reprezintă unde electromagnetice cu o lungime de undă de maximum 100 nanometri, ce pot produce ioni, direct sau indirect (razele X, gamma, radiațiile cosmice). Acestea sunt mai puțin dăunătoare în cantintăți foarte mici (exemplu- razele X), însă pot cauza probleme grave în cazul unei expuneri prelungite (cataractă, leziuni la nivelul tegumentelor, efect cancerigen, sterilitate, leucemie)
  • Radiații neionzante – formă de radiație ce poate produce suficientă energie încât să miște atomii în jurul unei molecule însă nu și electronii. Din acestă categorie fac parte undele radio, TV, radar, microunde, infraroșii, luminoase, ultraviolete;


Microundele prezintă trei caracteristici ce le permite să fie utilizate în industria alimentară: sunt respinse de către metal; pătrund prin sticlă, hârtie, plastic, sunt absorbite de către alimente. Astfel, acestea conduc la mișcarea moleculelor din alimente, neavând capacitatea de a altera structura chimică a elementelor componente. Mai precis, atunci când mâncarea este încălzită în cuptorul cu microunde, radiația produsă este absorbită de moleculele de apă din aceasta. Energia rezultată face ca moleculele de apă să vibreze, generând astfel căldură și având drept rezultat încălzirea alimentelor mult mai rapid în comparație cu metodele convenționale. (1, 3, 4, 7)

Gătitul la cuptorul cu microunde

Microundele sunt produse în interiorul cuptorului cu ajutorul unui tub electronic numit magnetron. Prin vibrația moleculelor de apă și producerea de căldură în acest mod, mâncarea nu va deveni „radioactivă” nici „contaminată”.
Gătitul la cuptorul cu microunde poate fi mai eficient energetic decât cuptoarele convenționale deoarece mâncarea este gătită mai rapid, iar energia încălzește doar alimentul, nu întreg compartimentul. De asemenea, s-a dovedit că se păstrează o cantitate mai mare de vitamine și minerale deoarece cuptoarele cu microunde pot găti mai rapid și fără adaos de apă.

În ceea ce privește recipientele pentru gătit în cuptorul cu microunde, este bine de știut faptul că prin cele din sticlă, hârtie, ceramică și plastic, microundele pot trece, însă se pot supraîncălzi. De asemenea, atunci când mâncarea este introdusă în recipientul de plastic spre a fi preparată la cuptorul cu microunde, substanțele toxice din plastic pot contamina alimentul, producând daune asupra sănătății persoanelor în cauză. În acest sens, este necesară o atenție sporită în alegerea recipientului potrivit, fiind alese doar cele care au acreditare spre a fi utilizate în cuptorul cu microunde, informație ce se regăsește pe eticheta produselor.

Tigăile de metal sau folia de aluminiu nu se recomandă a fi utilizate deoarece microundele sunt respinse de aceste materiale, alimentele nefiind încălzite corespunzător, putând produce chiar daune cuptorului cu microunde. Aestea fiind spuse, s-a ajuns la concluzia că cea mai sigură metodă de încălzire o reprezintă recipientele din sticlă și porțelan. (1, 3, 4, 7)

Nutrienții din alimente

Este bine știut că unii nutrienți se pierd în momentul în care sunt expuși la căldură, chiar dacă este vorba despre cuptorul cu microunde sau un cuptor obișnuit.

Vitamina C este poate cel mai bun exemplu în acest sens. Datorită timpului mai scurt de expunere la căldură al alimentelor în cazul cuptorului cu microunde, vitamina C și alți nutrienți se vor pierde în cantitate mai mică decât dacă ar fi menținute într-un cuptor convențional.

În ceea ce privește antioxidanții din legume, s-a deomnstrat că prepararea la cuptorul cu microunde produce cea mai mică pierdere în comparație cu oala sub presiune, fierbere sau prăjire.

Studiile au cercetat și efectele microundelor asupra conținutului nutritiv, în special omega-3 din carnea de pește. Astfel, s-au observat pierderi mai mari de omega-3 în cazul preparării la cuptorul cu microunde decât prin prăjire. Cu toate acestea, peștele preparat în ulei adaugă grăsimi nedorite, transformând-l într-un preparat nesănătos. (1, 3, 4)

Microundele sunt dăunătoare sănătății?

Radiațiile produse de cuptoarele cu microunde pot arde țesuturile umane în aceeași manieră ca preparatele alimentare. Expunerea unor niveluri crescute de microunde poate cauza astfel arsuri importante sau chiar cataractă. De asemenea, s-au efectuat numeroase studii cu privire la posibiliatea microundelor de a afecta ADN-ul uman și de a produce diferite tipuri de cancer. În acest sens, s-au folosit animale de laborator și sisteme in vitro, însă nu s-a ajuns la o legătură de cauzalitate.

Astfel, pentru a evita orice tip de injurie umană, se recomandă cu strictețe a se păstra distanța în timp ce cuptorul cu microunde fucnționează, cu asigurarea că ușa acestuia a fost bine închisă. (1, 2, 3, 4, 5, 6)

Concluzii

În esență, microundele nu transformă alimentele într-unele radioactive, doar le încălzește. Studiile efectuate până în prezent nu au demonstrat că acestea ar afecta în mod drastic alimentele preparate, motiv pentru care nu ar trebui să apară motive de îngrijorare, în special în ceea ce privește utilizarea de scurtă durată a acestora, atât timp cât sunt repectate instrucțiunile de utilizare ale aparatelor cu microunde, cele mai importante fiind păstrarea distanței în timpul funcționării lui, închiderea corespunzătoare a ușii înainte de a apăsa butonul „start” și înlocuirea aparatelor vechi sau sparte cu unele noi ce păstrează radiațiile în interiorul cuptorului. (1, 2, 3, 4, 5, 6)


Data actualizare: 13-10-2021 | creare: 13-10-2021 | Vizite: 1072
Bibliografie
1. Is Microwave Radiation Harmful? https://thehealthsciencesacademy.org/health-tips/microwave-radiation/
2. Recent advances in the effects of microwave radiation on brains https://mmrjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40779-017-0139-0
3. Microwave cooking and nutrition https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/microwave-cooking-and-nutrition
4. Microwave oven Radiation https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/resources-you-radiation-emitting-products/microwave-oven-radiation
5. Effect of microwae and oven drying processes on antioxidant activity, total phenol and phenolic compounds of kiwi and pepino fruits https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31975726/
6. Microwave Cooking Practices in Minnesota Food Service Establishments https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26939664/
7. Ghid de educație pentru sănătatea populației - https://cnmrmc.insp.gov.ro/images/ghiduri/Ghid-Educatie-pentru-sanatate.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum putem face cuptorul cu microunde mai sigur pentru copii
  •