Riscul genetic de boli de inimă se poate datora unui biomarker găsit de regulă în uleiul de pește
©
Autor: Teodorescu Mihai
Persoanele care sunt genetic mai susceptibile să sufere de boli cardiovasculare îÈ™i pot reduce riscul de îmbolnăvire prin creÈ™terea consumului de peÈ™te gras È™i prin efectuarea regulată de exerciÈ›ii fizice, indică un nou studiu. Cercetătorii au identificat o legătură între un biomarker găsit în uleiurile de peÈ™te È™i riscul genetic de a dezvolta o boală cardiovasculară.
Într-un studiu genetic efectuat pe 1.886 de persoane de origine indiană È™i publicat recent în revista Plos One, oamenii de È™tiință au identificat primele dovezi ale rolului adiponectinei, un biomarker legat de obezitate, în asocierea dintre o variaÈ›ie genetică numită omentină È™i sănătatea cardiometabolic. Echipa de cercetători, condusă de profesorul Vimal Karani de la Universitatea din Reading, a observat că rolul adiponectinei era legat de markerii bolilor cardiovasculare, care erau independenÈ›i de obezitatea comună È™i centrală în rândul populaÈ›iei din India asiatică.
Autorul studiului, Vimal Karani, profesor de Nutrigenetică È™i Nutrigenomică la Universitatea din Reading, a declarat: „Am studiat populaÈ›iile indiene asiatice care prezintă un risc genetic deosebit de a dezvolta boli de inimă È™i am văzut că majoritatea participanÈ›ilor noÈ™tri erau deja cardiaci nesănătoÈ™i. Cu toate acestea, variaÈ›ia genetică a omentinei pe care am studiat-o este predominantă în diferite grupuri etnice È™i garantează continuarea lucrărilor pentru a vedea dacă omentin joacă un rol în riscul bolilor de inimă È™i în alte grupuri.”
PopulaÈ›ia indiană asiatică care a participat la studiu s-a dovedit a avea o asociere semnificativă între nivelurile scăzute de adiponectină È™i bolile cardiovasculare, chiar È™i după ajustarea pentru factorii în mod normal asociaÈ›i cu bolile de inimă. ParticipanÈ›ii la studiu au fost examinaÈ›i È™i evaluaÈ›i pe baza unei serii de măsurători cardiovasculare, inclusiv indicele de masă corporală, nivelul de zahăr din sânge È™i nivelul de colesterol în repaus alimentar. Mai mult de 80% dintre cei care au luat parte la studiu au fost evaluaÈ›i ca fiind cardiometabolic nesănătoÈ™i. O analiză suplimentară a arătat că cei cu variaÈ›ii genetice în producÈ›ia de omentină aveau, de asemenea, mai puÈ›ină adiponectină în corpul lor.
sursa: Science Daily
Într-un studiu genetic efectuat pe 1.886 de persoane de origine indiană È™i publicat recent în revista Plos One, oamenii de È™tiință au identificat primele dovezi ale rolului adiponectinei, un biomarker legat de obezitate, în asocierea dintre o variaÈ›ie genetică numită omentină È™i sănătatea cardiometabolic. Echipa de cercetători, condusă de profesorul Vimal Karani de la Universitatea din Reading, a observat că rolul adiponectinei era legat de markerii bolilor cardiovasculare, care erau independenÈ›i de obezitatea comună È™i centrală în rândul populaÈ›iei din India asiatică.
Autorul studiului, Vimal Karani, profesor de Nutrigenetică È™i Nutrigenomică la Universitatea din Reading, a declarat: „Am studiat populaÈ›iile indiene asiatice care prezintă un risc genetic deosebit de a dezvolta boli de inimă È™i am văzut că majoritatea participanÈ›ilor noÈ™tri erau deja cardiaci nesănătoÈ™i. Cu toate acestea, variaÈ›ia genetică a omentinei pe care am studiat-o este predominantă în diferite grupuri etnice È™i garantează continuarea lucrărilor pentru a vedea dacă omentin joacă un rol în riscul bolilor de inimă È™i în alte grupuri.”
PopulaÈ›ia indiană asiatică care a participat la studiu s-a dovedit a avea o asociere semnificativă între nivelurile scăzute de adiponectină È™i bolile cardiovasculare, chiar È™i după ajustarea pentru factorii în mod normal asociaÈ›i cu bolile de inimă. ParticipanÈ›ii la studiu au fost examinaÈ›i È™i evaluaÈ›i pe baza unei serii de măsurători cardiovasculare, inclusiv indicele de masă corporală, nivelul de zahăr din sânge È™i nivelul de colesterol în repaus alimentar. Mai mult de 80% dintre cei care au luat parte la studiu au fost evaluaÈ›i ca fiind cardiometabolic nesănătoÈ™i. O analiză suplimentară a arătat că cei cu variaÈ›ii genetice în producÈ›ia de omentină aveau, de asemenea, mai puÈ›ină adiponectină în corpul lor.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 17-05-2021 | creare: 17-05-2021 | Vizite: 442
Bibliografie
Genetic risk of heart disease may be due to low Omega 3-linked biomarker, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210512142855.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- O nouă formulă, îmbunătățită, de substitut al sării pentru a reduce hipertensiunea arterială
- Persoanele cu boli de inimă prezintă modificări cerebrale subtile, care cresc riscul de AVC sau demență
- Lipsa de activitate fizică, asociată cu un risc mai mare de tromboză la femei
- Lipsa cronică a somnului suficient subminează sănătatea inimii
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Se mai poate face infarct, chiar daca se ia tratament și se tine dieta?
- Infarct miocardic
- Ajutor;Ce supliment îmi întărește inima si mă ferește de infarct și de stop cardiac subit?