Riscul genetic de boli de inimă se poate datora unui biomarker găsit de regulă în uleiul de pește

©

Autor:

Riscul genetic de boli de inimă se poate datora unui biomarker găsit de regulă în uleiul de pește
Persoanele care sunt genetic mai susceptibile să sufere de boli cardiovasculare își pot reduce riscul de îmbolnăvire prin creșterea consumului de pește gras și prin efectuarea regulată de exerciții fizice, indică un nou studiu. Cercetătorii au identificat o legătură între un biomarker găsit în uleiurile de pește și riscul genetic de a dezvolta o boală cardiovasculară.
Într-un studiu genetic efectuat pe 1.886 de persoane de origine indiană și publicat recent în revista Plos One, oamenii de știință au identificat primele dovezi ale rolului adiponectinei, un biomarker legat de obezitate, în asocierea dintre o variație genetică numită omentină și sănătatea cardiometabolic. Echipa de cercetători, condusă de profesorul Vimal Karani de la Universitatea din Reading, a observat că rolul adiponectinei era legat de markerii bolilor cardiovasculare, care erau independenți de obezitatea comună și centrală în rândul populației din India asiatică.

Autorul studiului, Vimal Karani, profesor de Nutrigenetică și Nutrigenomică la Universitatea din Reading, a declarat: „Am studiat populațiile indiene asiatice care prezintă un risc genetic deosebit de a dezvolta boli de inimă și am văzut că majoritatea participanților noștri erau deja cardiaci nesănătoși. Cu toate acestea, variația genetică a omentinei pe care am studiat-o este predominantă în diferite grupuri etnice și garantează continuarea lucrărilor pentru a vedea dacă omentin joacă un rol în riscul bolilor de inimă și în alte grupuri.”

Populația indiană asiatică care a participat la studiu s-a dovedit a avea o asociere semnificativă între nivelurile scăzute de adiponectină și bolile cardiovasculare, chiar și după ajustarea pentru factorii în mod normal asociați cu bolile de inimă. Participanții la studiu au fost examinați și evaluați pe baza unei serii de măsurători cardiovasculare, inclusiv indicele de masă corporală, nivelul de zahăr din sânge și nivelul de colesterol în repaus alimentar. Mai mult de 80% dintre cei care au luat parte la studiu au fost evaluați ca fiind cardiometabolic nesănătoși. O analiză suplimentară a arătat că cei cu variații genetice în producția de omentină aveau, de asemenea, mai puțină adiponectină în corpul lor.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-05-2021 | creare: 17-05-2021 | Vizite: 439
Bibliografie
Genetic risk of heart disease may be due to low Omega 3-linked biomarker, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210512142855.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele de Omega-3 sunt benefice după un infarct miocardic, dar nu și pentru populația generală
  • Bufeurile ar putea semnala un risc cardiovascular crescut
  • Pompierii sunt expuși unui risc cardiovascular major
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum