Riscul genetic de boli de inimă se poate datora unui biomarker găsit de regulă în uleiul de pește

Riscul genetic de boli de inimă se poate datora unui biomarker găsit de regulă în uleiul de pește

©

Autor:

Riscul genetic de boli de inimă se poate datora unui biomarker găsit de regulă în uleiul de pește
Persoanele care sunt genetic mai susceptibile să sufere de boli cardiovasculare îÈ™i pot reduce riscul de îmbolnăvire prin creÈ™terea consumului de peÈ™te gras È™i prin efectuarea regulată de exerciÈ›ii fizice, indică un nou studiu. Cercetătorii au identificat o legătură între un biomarker găsit în uleiurile de peÈ™te È™i riscul genetic de a dezvolta o boală cardiovasculară.
Într-un studiu genetic efectuat pe 1.886 de persoane de origine indiană È™i publicat recent în revista Plos One, oamenii de È™tiință au identificat primele dovezi ale rolului adiponectinei, un biomarker legat de obezitate, în asocierea dintre o variaÈ›ie genetică numită omentină È™i sănătatea cardiometabolic. Echipa de cercetători, condusă de profesorul Vimal Karani de la Universitatea din Reading, a observat că rolul adiponectinei era legat de markerii bolilor cardiovasculare, care erau independenÈ›i de obezitatea comună È™i centrală în rândul populaÈ›iei din India asiatică.

Autorul studiului, Vimal Karani, profesor de Nutrigenetică È™i Nutrigenomică la Universitatea din Reading, a declarat: „Am studiat populaÈ›iile indiene asiatice care prezintă un risc genetic deosebit de a dezvolta boli de inimă È™i am văzut că majoritatea participanÈ›ilor noÈ™tri erau deja cardiaci nesănătoÈ™i. Cu toate acestea, variaÈ›ia genetică a omentinei pe care am studiat-o este predominantă în diferite grupuri etnice È™i garantează continuarea lucrărilor pentru a vedea dacă omentin joacă un rol în riscul bolilor de inimă È™i în alte grupuri.”

PopulaÈ›ia indiană asiatică care a participat la studiu s-a dovedit a avea o asociere semnificativă între nivelurile scăzute de adiponectină È™i bolile cardiovasculare, chiar È™i după ajustarea pentru factorii în mod normal asociaÈ›i cu bolile de inimă. ParticipanÈ›ii la studiu au fost examinaÈ›i È™i evaluaÈ›i pe baza unei serii de măsurători cardiovasculare, inclusiv indicele de masă corporală, nivelul de zahăr din sânge È™i nivelul de colesterol în repaus alimentar. Mai mult de 80% dintre cei care au luat parte la studiu au fost evaluaÈ›i ca fiind cardiometabolic nesănătoÈ™i. O analiză suplimentară a arătat că cei cu variaÈ›ii genetice în producÈ›ia de omentină aveau, de asemenea, mai puÈ›ină adiponectină în corpul lor.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-05-2021 | creare: 17-05-2021 | Vizite: 442
Bibliografie
Genetic risk of heart disease may be due to low Omega 3-linked biomarker, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210512142855.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele de Omega-3 sunt benefice după un infarct miocardic, dar nu È™i pentru populaÈ›ia generală
  • Bufeurile ar putea semnala un risc cardiovascular crescut
  • Pompierii sunt expuÈ™i unui risc cardiovascular major
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum