Legătura dintre puiul de somn frecvent și hipertensiunea arterială
![Legătura dintre puiul de somn frecvent și hipertensiunea arterială](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42592.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Conform oamenilor de știință, lucrarea este prima care folosește atât analiza observațională, cât și randomizarea mendeliană pentru a analiza legătura dintre puiul de somn și tulburările cardiovasculare.
E Wang, doctor și profesor la Departamentul de Anestezie din cadrul spitalului chinez, afirmă că rezultatele obținute în urma studiului sunt deosebit de interesant, deoarece majoritatea oamenilor preferă să tragă un pui de somn după-amiaza. Eșantionul de studiu a fost compus din jumătate de milion de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani care locuiesc în Regatul Unit, datele luate în calcul fiind obținute din baza de date UK Biobank între anii 2006 și 2010. Printre acestea, s-au numărat mostre de sânge, urină și salivă, precum și informații referitoare la stilul lor de viață, în special în ceea ce privește tiparele comportamentale ale somnului. De menționat este și faptul că din lucrare au fost excluse automat persoanele care prezentaseră antecedente de hipertensiune arterială sau făcuseră, la un moment dat, un accident vascular cerebral, astfel că grupul de studiu final a fost compus din 360.000 de persoane.
Rezultatele studiului au arătat că proporția cea mai mare de persoane care obișnuiesc să tragă câte un pui de somn sunt cele de sex masculin, aceștia raportând și faptul că fumează, beau zilnic, prezintă insomnii și sforăie. De asemenea, aceste persoane prezintă un risc de apariție a hipertensiunii arteriale cu 12% mai mare decât cel pe care îl înregistrează persoanele care nu au acest obicei, iar valoarea aferentă accidentului vascular cerebral este de 24%. Cu toate, odată cu trecerea pragului de vârstă de 60 de ani, valorile devin mai mici, astfel încât creșterea riscului în cazul hipertensiunii ajunge la 10%, în timp ce media la categoria de vârstă de până în 60 de ani este de 20%.
Datele reieșite din studiu au demonstrat și faptul că, dacă o persoană își schimba obiceiurile în decursul perioadei în care acesta s-a desfășurat, în sensul în care trăgea câte un pui de somn mai des decât la începutul lucrării, riscul de dezvoltare a hipertensiunii arteriale devenea cu 40% mai mare, autorii explicând faptul că majoritatea oamenilor adoptă acest obicei deoarece nu se odihnesc suficient noaptea.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 12-08-2022 | creare: 12-08-2022 | Vizite: 527
Bibliografie
Study shows link between frequent naps and high blood pressure, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220725105620.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Persoanele nocturne au un risc aproape dublu de calcifiere a arterelor coronare
- Medicamentele hipertensive influențează aportul zilnic de sare al pacienților
- Testarea regulată pentru cardiomiopatia dilatativă, recomandată persoanelor care au membri ai familiei diagnosticați cu boala
- Spălatul pe dinți protejează inima
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni