Tratamentul de scurtă durată cu antibiotice reduce riscul de sângerare gastrică la pacienții care utilizează în mod regulat aspirină

©

Autor:

Tratamentul de scurtă durată cu antibiotice reduce riscul de sângerare gastrică la pacienții care utilizează în mod regulat aspirină
Riscul de hemoragie gastro-intestinala, cauzată de utilizarea aspirinei pe termen lung, poate fi diminuat printr-o cură scurtă de antibiotice, indică un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Nottingham. Tratamentul de scurtă durată cu antibiotice are astfel capacitatea de a îmbunătății semnificativ siguranța aspirinei. Rezultatele studiului actual, condus de profesorul Chris Hawkey de la Facultatea de Medicină a Universității din Nottingham, au fost publicate recent în jurnalul The Lancet.
Acidul acetilsalicilic (sau aspirina) este unul dintre cele mai frecvent utilizate medicamente antiinflamatoare non-steroidiene, fiind indicat în prevenirea evenimentelor cardiovasculare acute, precum a stopului cardiac sau a accidentului vascular cerebral. Deși în general este sigură pentru utilizare, în anumite situații, însă, utilizarea aspirinei poate duce la hemoragii gastro-intestinale. Infecția cu Helicobacter pylori reprezintă una dintre cauzele principale ale apariției leziunilor stomacale la pacienții care folosesc aspirină pe termen lung.

În studiul actual, cercetătorii au investigat dacă un tratament de scurtă durată cu antibiotice, menit să elimine bacteriile, ar putea reduce riscul de sângerare la utilizatorii de aspirină. Realizat în peste 1.200 de cabinete din Regatul Unit, studiul este unul dintre puținele care utilizează date clinice stocate de către medicii de familie în fișele medicale ale pacienților, fără a presupune revenirea pacienților la vizite de urmărire.

Peste 188.000 de pacienți, care consumau în mod regulat aspirină, împreună cu puțin peste 30.000 de voluntari, au fost incluși în studiu. În mod aleatoriu, participanții care au fost testați pozitiv pentru bacteria H. pylori au primit fie un tratament de scurtă durată cu antibiotice, fie cu medicamente placebo. Toate persoanele incluse în studiu au fost urmărite pentru o perioadă de șapte ani.

În primii doi ani și jumătate, subiecții tratați cu antibiotice au avut șanse semnificativ mai reduse de a necesita internarea în spital din cauza unei hemoragii gastro-intestinale. În cazul celor tratați cu antibiotice, perioada medie după care au necesitat internarea în spital a fost de 525 de zile. În schimb, în cazul celor tratați cu medicamente placebo, după doar șase zile au apărut primele leziuni gastro-intestinale. Ulterior, odată cu trecerea timpului, protecția a început să se reducă. Cu toate acestea, chiar și la șapte ani distanță, participanții tratați cu antibiotice au avut mai puține șanse de hemoragie gastro-intestinală.

sursa: Science Daily
foto: University of Nottingham News

Data actualizare: 14-11-2022 | creare: 14-11-2022 | Vizite: 294
Bibliografie
Cutting the risk of stomach bleeding, occasionally caused by regular aspirin use, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221104093252.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
  • Aspirina în doze mici poate reduce riscul de apariție a cancerului de sân
  • Riscul de apariție al cancerului digestiv poate fi înjumătățit cu ajutorul aspirinei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum